Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ιμπεριαλιστών, έχουμε επιλέξει την κοινή πάλη των λαών για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου

Στο κατάμεστο από πλήθος αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά μίλησε ο Γ. Μαρίνος

Μαζική ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Πειραιά και Μεταφορών του ΚΚΕ. Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Αφού ανέδειξε ότι οι όροι της σημερινής σύγκρουσης στην Ουκρανία διαμορφώθηκαν στην πορεία του χρόνου, μετά την αντεπανάσταση, ο Γ. Μαρίνος στάθηκε στο κοινό αστικό μένος για την ΕΣΣΔ.

«Ο Πούτιν σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα πριν την εισβολή έδειξε το μίσος του στον Λένιν, στους μπολσεβίκους, στη Σοβιετική Ενωση, στον σοσιαλισμό, για να απονομιμοποιήσει την κρατική οντότητα της Ουκρανίας, να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, για να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος.

Ο αντιφασισμός της ρωσικής ηγεσίας είναι κάλπικος, γιατί αυτή η ίδια διαχειρίζεται τον καπιταλισμό που γεννάει τον φασισμό, συνεργάζεται και στηρίζει φασιστικά, ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, προβάλλει και τιμά φιλόσοφους φασίστες στη Ρωσία.

Η ουκρανική ηγεσία επίσης αναπνέει από το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, έχει απαγορεύσει τη δράση των κομμουνιστών στη χώρα, τους διώκει, στηρίζει αυτά τα χρόνια τα φασιστικά τάγματα, τους εγκληματίες του τάγματος του Αζόφ που έχουν ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό και μακελεύουν τον λαό της Ουκρανίας, ιδίως στην περιοχή του Ντονμπάς.


Ολοι τους είναι υπέρμαχοι του εκμεταλλευτικού συστήματος, αντίπαλοι του ρωσικού λαού, του λαού της Ουκρανίας, γέννημα της ανατροπής του σοσιαλισμού».

Πρόσθεσε ότι πλέον μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης για τους δύο λαούς, που έζησαν 70 χρόνια αδελφωμένοι, οικοδομώντας τη νέα κοινωνία μέσα από μεγάλες δυσκολίες, νικώντας μαζί τον γερμανικό φασισμό.

Υπογράμμισε ακόμα ότι είμαστε σε νέα φάση των ανταγωνισμών, ότι «ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου είναι μεγάλος. Στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης έχει συγκεντρωθεί τεράστια δύναμη πυρός, τα πυρηνικά οπλοστάσια είναι σε επιφυλακή, ετοιμοπόλεμες δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη, εκατοντάδες πολεμικά πλοία και αεροσκάφη πραγματοποιούν ασκήσεις για τη συμμετοχή στον πόλεμο».

Η χώρα έχει γίνει ορμητήριο πολέμου

Σχολιάζοντας την κοινή προσπάθεια των αστικών κομμάτων να καλύψουν την επέμβαση των Ευρωατλαντικών και να δικαιολογήσουν την πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας, ο Γ. Μαρίνος επεσήμανε:

«Η ρωσική ηγεσία δεν έχει καμία δικαιολογία για τη στρατιωτική επέμβαση, την καταπάτηση των συνόρων της Ουκρανίας, όμως αποτελεί πρόκληση η κάλυψη των ευθυνών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. (...)

Είναι τρελό να απαλλάσσονται οι Ευρωατλαντικοί από τις εγκληματικές τους ευθύνες, από την ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης, ή ακόμα της Υεμένης. Οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι οι πρώτοι διδάξαντες του "αναθεωρητισμού" και στον δρόμο αυτό βαδίζει η ρωσική ηγεσία. Ολοι τους είναι συνένοχοι για την αμφισβήτηση των συνόρων, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τη διάλυση κρατών».

Αναφερόμενος δε στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο, σημείωσε: «Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις φύτεψαν τις αμερικανικές βάσεις. Τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ τον εκθέτουν ακόμα πιο πολύ, γιατί αυτός άνοιξε τον δρόμο στον "Στρατηγικό Διάλογο" με τις ΗΠΑ, προετοίμασε τη Συμφωνία για την επέκταση των βάσεων σε όλη την Ελλάδα, και η ΝΔ συνεχίζει σ' αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο, είναι έτοιμη να φέρει τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία στη Βουλή.

Η αμερικανική βάση της Σούδας έχει πάρει θέση μάχης, εφοδιάζει με πυραύλους, πολεμικά πλοία, απογειώνονται μαχητικά, κατασκοπευτικά αεροσκάφη προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Η βάση της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει κόμβος μεταφοράς στρατιωτικών μονάδων και εξοπλισμού προς την Ανατολική Ευρώπη, μαχητικά και ελικόπτερα από τη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο απογειώνονται για να συνδράμουν τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις».

Κατάπτυστα τα προσχήματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για την εμπλοκή

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα κατάπτυστα προσχήματα με τα οποία δικαιολογείται η εμπλοκή της χώρας μας.

Για τα περί δήθεν απάντησης στην τουρκική επιθετικότητα σημείωσε: «Τα προβλήματα με την Τουρκία έχουν δημιουργηθεί μεταξύ δύο ΝΑΤΟικών κρατών, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σ' αυτό το πλαίσιο είναι σε εξέλιξη η αμφισβήτηση των συνόρων, της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών με όχημα τις "γκρίζες ζώνες", οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, οι παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας"». Και τόνισε πως «η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στις εξελίξεις στην περιοχή και ο στόχος της ενίσχυσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ είναι μέρος των επιδιώξεων για μεγάλο συμβιβασμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των νησιών, και αυτόν τον στόχο υπηρετεί η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη».

Οσο για το επιχείρημα ότι ο πόλεμος γίνεται ανάμεσα στη «δημοκρατία» της Δύσης και τον «αυταρχισμό» της Ρωσίας, υπογράμμισε ότι «κοροϊδεύουν τον λαό. Οι "δημοκρατίες" της Δύσης, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, έχουν αιματοκυλίσει τους λαούς με πλήθος ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Οι "δημοκράτες" στήριξαν τους τζιχαντιστές για να επέμβουν στη Μέση Ανατολή, συνεργάζονται με κάθε είδους αντιδραστικά καθεστώτα, τη Σαουδική Αραβία που σκοτώνει τον λαό της Υεμένης, τις μοναρχίες του Κόλπου που χρησιμοποιούνται στον ανταγωνισμό με το Ιράν, το ισραηλινό καθεστώς που πατάει στον λαιμό με την κατοχή και δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό.

Αυτοί οι "δημοκράτες" προωθούν τη στρατηγική "ΝΑΤΟ 2030" και "ΝΑΤΟ 2040", και τον σχεδιασμό της ΕΕ για την εξάπλωση αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε όλη την υδρόγειο. Αυτοί στήνουν τις νέες αμερικανοΝΑΤΟικές συμμαχίες στην Ασία, στην αντιπαράθεση της Κίνας με τις ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Αυτοί θωρακίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, με την καταστολή και τον αυταρχισμό, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, του δικαιώματος της απεργίας, τον αντικομμουνισμό, τη δίωξη Κομμουνιστικών Κομμάτων, όπως γίνεται στην Ουκρανία, στις χώρες της Βαλτικής.

Δεν θα μπορέσουν να κρύψουν ότι "αυταρχικοί" και "δημοκράτες" είναι όψεις της ίδιας εξουσίας, της δικτατορίας του κεφαλαίου. Ο "ελεύθερος κόσμος" που υμνούν είναι ο κόσμος της ανεργίας, της φτώχειας, των πολέμων».

Ο λαός δεν έχει τίποτα να καρπωθεί από την αναβάθμιση της αστικής τάξης

Σε άλλο σημείο ο Γ. Μαρίνος ανέδειξε πόσο κάλπικο είναι το επιχείρημα ότι ο λαός θα καρπωθεί τα οφέλη, θα ζήσει με ασφάλεια και σταθερότητα σε συνθήκες ενεργειακής και γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας:

«Ο λαός έχει πληρώσει πολλά, πληρώνει 4 και πάνω δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Πληρώνει δισ. ευρώ για τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, για νέες επεμβάσεις και πολέμους (...) Πληρώνει την εκτόξευση των τιμών στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο, τις μεγάλες αυξήσεις από την "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας και την "πράσινη" ανάπτυξη. Το τίμημα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι το ακριβότερο ρεύμα, η μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, οι τιμές - φωτιά σε μετακινήσεις και βασικά αγαθά, ο υψηλός πληθωρισμός, που εξανεμίζει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα».

Στις συνθήκες του πολέμου, πρόσθεσε, προχωράει ο σχεδιασμός για μεγάλες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, με στόχο και την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

«Σ' αυτόν τον σχεδιασμό η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να αναβαθμιστεί από τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, με την κατασκευή νέων ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, τη χάραξη νέων δρόμων για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ελληνόκτητου εφοπλιστικού στόλου στην παγκόσμια μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (...)

Οι εφοπλιστές έχουν θησαυρίσει, η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας με 5.000 πλοία, τροχίζουν τα χρυσά μαχαιροπίρουνα για να κερδίσουν από τον πόλεμο, τις αναταραχές στην καπιταλιστική εφοδιαστική αλυσίδα, από τη μεταφορά του φυσικού αερίου, χτίζουν και αγοράζουν πλοία δισ. δολαρίων και οι ναυτεργάτες στενάζουν από την ανεργία και την ανασφάλεια, χωρίς συμβάσεις, με άθλιους εργασιακούς όρους.

Οι εφοπλιστές καμαρώνουν γιατί η ναυτιλία είναι το 4ο όπλο του ΝΑΤΟ, μας προκαλούν καθισμένοι στις πολυθρόνες τους και οι ναυτεργάτες κινδυνεύουν στις εμπόλεμες ζώνες. Χτες στον Περσικό Κόλπο, στη Μέση Ανατολή, σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα».

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι με τη λαϊκή πάλη

Οι λαοί να διαχωρίσουν τις θέσεις τους από τους δυνάστες ψευτοσωτήρες και να αδελφωθούν, αυτό είναι το ζητούμενο, επεσήμανε ο Γ. Μαρίνος και πρόσθεσε:

«Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ιμπεριαλιστών, στρατόπεδο ληστών. Εχουμε επιλέξει την κοινή πάλη των λαών για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Αυτή είναι η επιλογή που αντιστοιχεί στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, και ό,τι και να κάνουν οι υποστηρικτές του ευρωατλαντισμού, η φωνή αυτή θα ακούγεται δυνατά στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στις διαδηλώσεις (...)

Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, κατά της εμπλοκής της χώρας και της συμμετοχής του λαού μας στον πόλεμο.

Αυτός είναι ο δίκαιος αγώνας που στρέφεται κατά κάθε περικύκλωσης και εισβολής, κατά κάθε ξένης κατοχής, και μπορεί να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας όταν χρειαστεί. Αυτός είναι ο δίκαιος αγώνας για τα δικαιώματα του λαού μας και των άλλων λαών, στην κοινή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των λίγων που θησαυρίζουν στις πλάτες των πολλών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ