Σάββατο 19 Μάρτη 2022 - Κυριακή 20 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
«Δεν θα ξεμπλέξουν εύκολα μαζί μας. Κρατάμε ψηλά τη σημαία των συμφερόντων των εργαζομένων!»

«Ο αγώνας συνεχίζεται και δυναμώνει», διαμήνυσαν με τη συγκέντρωση της Παρασκευής στη Λάρυμνα | Κατάληψη στα γραφεία της διεύθυνσης του εργοστασίου στο πλαίσιο της κινητοποίησης

Σε δυναμική ολοήμερη κινητοποίηση μετέτρεψαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τη συγκέντρωση - ενημερωτική συνέλευση που είχαν προγραμματίσει για την Παρασκευή 18 Μάρτη, προχωρώντας σε κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης του εργοστασίου και στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης, στις απολύσεις, στο ξεσπίτωμα και το μαράζωμα ολόκληρων περιοχών.

Από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ στον χώρο μπροστά από το κτίριο της διεύθυνσης οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πρόσθεσαν μία ακόμη μάχη που δίνουν ενάντια στον «άτιμο πόλεμο» που τους έχει κηρύξει η κυβέρνηση. Διατράνωσαν για μια ακόμη φορά ότι δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα μαζί τους και προανήγγειλαν κλιμάκωση του αγώνα με νέες πολύμορφες και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Παρά το τσουχτερό κρύο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ σήκωσαν στο πόδι τον οικισμό και το χωριό της Λάρυμνας. Με φωτιές αναμμένες στην είσοδο της Λάρυμνας και κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στον οικισμό, στην πύλη του εργοστασίου και μπροστά στο κτίριο της διεύθυνσης, με μαύρες σημαίες που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», με τραγούδια και πανό διαμήνυσαν σε κυβέρνηση και επίδοξους επενδυτές: «Είμαστε εδώ. "Ολοι για έναν και ένας για όλους". Ελάτε να μας βγάλετε από τις εργασίες και τα σπίτια μας».

Από τη συγκέντρωση της Παρασκευής στη Λάρυμνα
Από τη συγκέντρωση της Παρασκευής στη Λάρυμνα
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι, χωρίς να σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων, αποτρέποντας την είσοδο του διευθυντικού προσωπικού. Κρέμασαν γιγαντοπανό και μαύρα πανιά στην πρόσοψη του κτιρίου και παρέμειναν εκεί μέχρι αργά το βράδυ.

Η καμινάδα να συνεχίσει να καπνίζει!

Λίγο μετά τις 11 το πρωί στον χώρο κατέφθασαν και εργαζόμενοι από τις άλλες βάρδιες, αντιπροσωπείες από τα μεταλλεία του Αη Γιάννη στη Βοιωτία και τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, γυναίκες εργαζομένων και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, και ο Γιάννης Καρανικόλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των συνδικάτων και των εργαζομένων της χώρας στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μεταδόθηκε ηχογραφημένο μήνυμα του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», Νίκου Βογιατζίδη.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν η Ιωάννα Αστερίου, εργαζόμενη στη ΛΑΡΚΟ, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Γυναικών, που έδωσε ξανά δυναμικό «παρών», και ο Νίκος Ρήννας, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ και γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Από τα επιχειρησιακά Σωματεία της ΛΑΡΚΟ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στον Αγιο Ιωάννη Βοιωτίας, και ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα. «Η καμινάδα θα πρέπει να συνεχίσει να καπνίζει. Θα οριοθετήσουμε την κόκκινη γραμμή και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μπει στο εργοστάσιο. Θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό, εδώ είναι οι Θερμοπύλες μας. Μολών λαβέ τους λέμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σαμαράς, τονίζοντας τη σημασία του αγώνα για να κρατηθεί ανοιχτό το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.

Εδώ θα μας βρουν, στις δουλειές και τα σπίτια μας, όποιοι κι αν έρθουν...

Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα απηύθυνε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι με τη νέα μαζική επιτυχημένη κινητοποίηση στέλνουν μήνυμα ότι «δεν θα ξεμπλέξουν εύκολα μαζί μας».

«Θα μας βρουν εδώ, στις δουλειές μας, στα σπίτια μας, στον τόπο μας. Οποιοι και να έρθουν, όποτε και να έρθουν, εδώ θα μας βρουν και θα πληρώσουν τα σπασμένα της κυβέρνησης. Θα μας βρουν εδώ, γιατί εμείς εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε, εδώ φτιάξαμε τις οικογένειές μας, εδώ έχουμε θάψει τους νεκρούς μας», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να παλέψουν μέχρι τέλους για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και του μόχθου τους.

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους έχουν καθυστερήσει το έγκλημα της κυβέρνησης και έχουν κερδίσει πολλές μάχες, εξηγώντας:

«Αρχικά, είχαν σχεδιασμό να ξεμπερδέψουν μαζί μας στο πρώτο εξάμηνο και εμείς έχουμε κλείσει τέσσερα εξάμηνα!

Στον σχεδιασμό και στις αποφάσεις τους είχαν το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και εμείς την έχουμε κρατήσει ανοιχτή. Αναχαιτίσαμε μεγάλο κομμάτι των περικοπών, μάρτυρας τα εξοφλητικά μας. Αποτρέψαμε σχεδιασμένες απολύσεις, μάρτυρας η εργασία μέχρι σήμερα όλων μας. Κατακτήσαμε, από το "αζημίως", να μας λένε για αποζημιώσεις. Είναι μεγάλος ο αγώνας που έχουμε κάνει. Είναι νίκη που τους έχουμε καθυστερήσει και θα τους καθυστερήσουμε μέχρι να την επισφραγίσουμε αυτήν τη νίκη. Αρκεί να είμαστε αδελφωμένοι, μονιασμένοι μεταξύ μας, να εκφράζεται η εμπιστοσύνη στο Σωματείο, να εκφράζεται η συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις», ανέφερε.

Τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων ξεκίνησε έχοντας απέναντι πανίσχυρους αντιπάλους, την κυβέρνηση, την ΕΕ, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μηχανισμούς και την πλειοψηφία των ΜΜΕ και υπογράμμισε:

«Τα έχουμε ανατρέψει όλα αυτά σήμερα, δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα μας που να μην έμαθε τι είναι η ΛΑΡΚΟ, που να μην έμαθε τις δυνατότητες που έχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα μας που να μην έμαθε το πόσο σκληρά εργαζόμαστε, τον φόρο αίματος που έχουμε δώσει γι' αυτήν την εργασία. Σήμερα ο λαός είναι μαζί μας, μέσα από τα σωματεία, τους φορείς, η αλληλεγγύη εκφράζεται καθημερινά. Με αυτό το όπλο θα σταθούμε και σε αυτήν, την πιο κρίσιμη στιγμή. Με την αλληλεγγύη και διατηρώντας την ενότητά μας θα νικήσουμε».

Ενωμένοι, όλοι μια γροθιά, θα τα καταφέρουμε

Αναφέρθηκε επίσης στη διαβούλευση για τις ομαδικές απολύσεις τονίζοντας: «Δώσαμε τη μάχη των διαβουλεύσεων, αποκαλύψαμε τη στημένη διαδικασία, τους ξεβρακώσαμε. Σήμερα δεν υπάρχουν αυταπάτες. `Η διατηρούμε την ενότητά μας και κινούμαστε ως ένα σώμα, ένα μυαλό, μία καρδιά ή θα μας διαλύσουν. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, μία χούφτα παπαγαλάκια της κυβέρνησης έσπερναν αυταπάτες, προσδοκίες, φόβο, απαισιοδοξία. Σήμερα, δεν έχει κανένας τον προβληματισμό ότι θα μπουν μπροστά να δημιουργήσουν ανοιχτή διάσπαση».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Προσπαθούν να βάλουν αδελφό απέναντι σε αδελφό. Υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας λένε να μη δούμε την πεισματάρα αλήθεια. Το γεγονός ότι γκρέμισαν το εργοστάσιο, ρήμαξαν τα μεταλλεία. Το γεγονός ότι αν φύγει αυτό το κομμάτι των εργαζομένων, η ΛΑΡΚΟ δεν θα επαναλειτουργήσει. Μας καλούν να γυρίσουμε την πλάτη στους ανθρώπους μας για μία τρίμηνη σύμβαση. Να πουλήσουμε τα αδέρφια μας. Δεν θα τους περάσει».

Τόνισε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούν και σε αυτήν τη φάση να χαλάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Να δώσουν τη μάχη για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Να παραμείνουν και να διαπραγματευτούν με τον επενδυτή και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον στον διαγωνισμό να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι η ΛΑΡΚΟ θα παραμείνει ανοιχτή.

Επίσης, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στη διαβούλευση των ομαδικών απολύσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες και ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα τους καλέσει να υπογράψουν τις απολύσεις τους και στη συνέχεια την επαναπρόσληψη.

«Προς το παρόν, πρέπει να κατανοηθεί καλά σε όλους μας, δεν θα υπογράφει κανένας τίποτα εάν πρώτα το Σωματείο με τον νομικό σύμβουλο δεν εξετάσει τις καταγγελίες συμβάσεων, τις νέες συμβάσεις. Οταν θα εξεταστούν αυτά, θα μαζευτούμε ξανά και όλοι μαζί θα αποφασίσουμε το τι θα κάνουμε. Αν πάει ο καθένας μόνος του, το χάσαμε το παιχνίδι. Εάν πάμε συλλογικά, θα επαναπροσληφθούμε όλοι, θα κερδίσουμε», σημείωσε.

Οι τιμές του νικελίου δίνουν απάντηση σε όσους λένε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν έχει προοπτική

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Πολίτης προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις και πίεση προς κάθε κατεύθυνση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. «Την επόμενη βδομάδα θα κλιμακώσουμε. Θα επιδιώξουμε νέες συναντήσεις με τους αρμόδιους, δεν δεχόμαστε να μας κλέψουν τις αποζημιώσεις. Από τη στιγμή που έχει 100.000 δολάρια ο τόνος του νικελίου, υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν. Δεν δεχόμαστε να χάσουμε τις δουλειές μας. Από τη στιγμή που έχει 100.000 δολάρια ο τόνος, μπορούμε να εργαστούμε όλοι, με νέες συμβάσεις και αυξήσεις, με νέες προσλήψεις, χωρίς σκλαβοπάζαρα και εργολαβίες. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να μας πει ότι η ΛΑΡΚΟ δεν βγαίνει, ότι η ΛΑΡΚΟ δεν έχει προοπτική».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν στα διλήμματα και τις προσπάθειες διάσπασης του αγώνα που επιδιώκει η κυβέρνηση και να έχουν εμπιστοσύνη στο Σωματείο.

«Συνεχίζουμε, μαζί με τα άλλα σωματεία. Η κυβέρνηση έχει ζοριστεί. Θα την κάνουμε να υποχωρήσει. Βαστάτε την καρδιά σας, δεν έχει κριθεί ακόμα ο αγώνας, δεν θα κριθεί ακόμη και αν μας φέρουν τις απολύσεις στο σπίτι. Εδώ θα είμαστε και το Πάσχα. Εδώ θα είμαστε και τα Χριστούγεννα. Εδώ θα είμαστε μέχρι να πάρουμε σύνταξη. Ελάτε στο Σωματείο καθημερινά, είμαστε εργάτες, κανένας δεν θα μας διασπάσει. Ακούγονται πολλά. Ερχονται διάφοροι και μας λένε ότι γνωρίζουν τους επενδυτές, ότι ο ένας επενδυτής έτσι, ότι ο άλλος επενδυτής αλλιώς. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το Σωματείο να οδηγήσει τους εργάτες κάτω από τη σημαία συμφερόντων. Κρατάμε ψηλά τη σημαία των συμφερόντων των εργαζομένων.

Η επαναπρόσληψη όλων, η καταβολή του συνόλου των απαιτήσεών μας, η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ είναι κόκκινη γραμμή. Χωρίς αυτά οι επενδυτές δεν θα δούνε άσπρη μέρα και οι κυβερνήσεις που τους υπερασπίζονται θα ακούν ΛΑΡΚΟ και θα τρέχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ