Με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει στις 27 Μάρτη στην Κομοτηνή, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
Μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης του λαού μας για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού, που χειμάζεται από την επέλαση της ακρίβειας σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Ενέργεια.
Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αυτή η προσπάθεια μας βρίσκει μπροστά στην προετοιμασία της μεγάλης πολιτικής εκδήλωσης της Επιτροπής Περιοχής στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, την Κυριακή 27 Μάρτη, με θέμα «Η ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης υπέρ του λαού» και ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πραγματοποίησαν μια προσπάθεια να απευθυνθούν μαζικά σε χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές και μαθητές, με δεκάδες περιοδείες σε χώρους δουλειάς, μικρομάγαζα, χωριά, σχολεία και πανεπιστήμια, με μικρές και μεγαλύτερες συσκέψεις.
Αυτό που επιβεβαιώνεται από όλη αυτήν τη δραστηριότητα είναι η ανάγκη για μαζική αλλά και στοχευμένη δουλειά διαφώτισης σε συνθήκες όπου αλληλεπιδρούν ο φόβος και η ανασφάλεια για το αύριο, η καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού από την κυβέρνηση, η προσπάθεια να στοιχηθεί και ο λαός της περιοχής μας στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», δηλαδή να διαλέξει στρατόπεδο ληστών, παράλληλα με την αναζήτηση λύσης και διεξόδου.
Συζητάμε για τις πραγματικές αιτίες του πολέμου, της ακρίβειας, των επιπτώσεων από τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση οδηγείται στην πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο υπέρ του λαού. Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς, κατανοούμε τις επιφυλάξεις, τα ερωτήματα.
Εισπράττουμε την εκτίμηση για τον ρόλο του ΚΚΕ στους αγώνες, για την καθαρή και συνεπή του στάση στο πλευρό του λαού. Την εκτίμηση για την ορθότητα των θέσεών του, ταυτόχρονα με τους ενδοιασμούς για τη δυνατότητα υλοποίησής τους, κάτω από το βάρος του αρνητικού συσχετισμού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συναντήσεις με Διοικητικά Συμβούλια εργατικών σωματείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εμπορικών συλλόγων, αγροτικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων του πολιτισμού, του αθλητισμού. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, πέρα από την ανταλλαγή απόψεων, δίνεται αυτές τις μέρες η δυνατότητα στις Κομματικές Οργανώσεις να καταγράψουμε πληρέστερα τα προβλήματα, να αποκτήσουμε σαφή εικόνα για τη δύσκολη πραγματικότητα και το πώς αυτή αποτυπώνεται με «διαφορετικούς» όρους σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο, τομέα της κοινωνικής ζωής.
Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δοκιμάζεται το αφήγημα της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, με απαραίτητο ντεκόρ:
Ολα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στις πλάτες ενός λαού που χτυπιέται από τις συνέπειες της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, σε μια περιοχή που παραμένει στις θλιβερές πρώτες θέσεις της ένδειας, της ενεργειακής φτώχειας, των κοινωνικών αποκλεισμών, της ανεργίας, της μαθητικής διαρροής.
Σε μια περιοχή για την οποία το αναβαθμισμένο «ενδιαφέρον» του αμερικανικού παράγοντα, άλλων κρίσιμων γεωπολιτικών παραγόντων, των αστικών κομμάτων, επιχειρηματικών ομίλων, μηχανισμών κάθε είδους, μεταφράζεται σε σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων και γεωστρατιωτικών σχεδιασμών, με θύμα τον λαό.
Η εργατική τάξη της περιοχής έρχεται αντιμέτωπη με την άγρια εκμετάλλευση, την εργοδοτική τρομοκρατία και το ρεκόρ στα εργατικά «ατυχήματα», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μακρά μακάβρια λίστα των εργοδοτικών «ατυχημάτων» στα Μαρμαράδικα της Δράμας, την ώρα που πραγματοποιούνται «εμβληματικές» επενδύσεις σε κλάδους όπως το Φάρμακο, τα Τρόφιμα, η Χημική Βιομηχανία, οι τεχνολογίες αιχμής.
Η φτωχή αγροτιά ξεκληρίζεται ελέω ΚΑΠ της ΕΕ, την ώρα που οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής θα μπορούσαν ειδικά στη σημερινή συγκυρία να δώσουν λύσεις στο επισιτιστικό πρόβλημα (δημητριακά, ζάχαρη, κτηνοτροφία), χωρίς να βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στις «διεθνείς αναταράξεις» λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις βλέπουν τα αδιέξοδα να μεγαλώνουν, λόγω και της διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας από την κυβέρνηση, ακούγοντας τα παραμύθια της για τον «αναπτυξιακό» νόμο, του οποίου τα εκατομμύρια δεν προορίζονται για αυτούς.
Η μειονότητα γίνεται το πρώτο θύμα της μετανάστευσης εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με τη δράση επίσημων και ανεπίσημων δουλεμπορικών. Και παράλληλα δυναμώνει η προσπάθεια και στην πλειονότητα και στη μειονότητα να κυριαρχήσουν από τη μία το εθνικιστικό μίσος και από την άλλη ο αστικός κοσμοπολιτισμός.
Η διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης κατέληξε σε ξεχωριστά πορίσματα των αστικών κομμάτων, που δεν μπορούν όμως να κρύψουν τη στρατηγική τους συμφωνία στους στόχους του κεφαλαίου.
Γι' αυτό άλλωστε θα διαβάσει κανείς δεκάδες σελίδες των πορισμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να είναι πραγματικά «αντιγραφή - επικόλληση». Σε αυτήν την Επιτροπή το ΚΚΕ κατέθεσε το δικό του πόρισμα, που κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, γιατί κριτήριό του είναι η λαϊκή ευημερία και προκοπή και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.
Η όλη προσπάθεια των αστικών κομμάτων με τη συγκεκριμένη διακομματική Επιτροπή αποτυπώνει αφενός το ψευδεπίγραφο και υποκριτικό «ενδιαφέρον» για τα προβλήματα που βιώνει ο λαός της περιοχής μας, και αφετέρου το πέρα για πέρα ειλικρινές τους ενδιαφέρον για τις προτεραιότητες της αστικής τάξης.
Επί της ουσίας μιλάμε για περαιτέρω εξειδίκευση των προτεραιοτήτων που τέθηκαν στο «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο» το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, μια προσπάθεια για διαμόρφωση ενός όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένου σχεδίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής, που λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις, τους γενικούς προσανατολισμούς του αστικού σχεδιασμού, τις στρατηγικές στοχεύσεις για την «πράσινη μετάβαση», τον «ψηφιακό μετασχηματισμό», τις γεωπολιτικές προτεραιότητες.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ήδη «αποδίδει καρπούς» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και δρομολογεί την παραπέρα επιδείνωση της θέσης του λαού. Με τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης και τις κάθε είδους ενισχύσεις (άμεσες κρατικές επιδοτήσεις κεφαλαίου, κίνητρα, φοροαπαλλαγές κ.λπ.), την επιτάχυνση κρατικών παρεμβάσεων για έργα υποδομής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο (σιδηροδρομική Εγνατία, ανατολική περιφερειακή οδός Αλεξανδρούπολης, ενεργειακά project), άλλες παρεμβάσεις, όπως το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΒ και ΔΠΘ στην πορεία υλοποίησης της κατεύθυνσης που στοχοθετούν τα πορίσματα των αστικών κομμάτων για την «οικονομία της γνώσης», κ.λπ.
Απέναντι σε αυτήν τη συγκροτημένη παρέμβαση της αστικής τάξης, που γίνεται με οικονομικούς, πολιτικούς, αλλά και ιδεολογικούς όρους, απαντάμε με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, με θέσεις και μέτρα ανακούφισης του λαού, με σχέδιο μαζικής πολιτικής διείσδυσης και συγκέντρωσης δυνάμεων για την αναμέτρηση με την αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους.
Σε αυτήν την προσπάθεια, η επιτυχία της εκδήλωσης την Κυριακή 27 Μάρτη θα αποτελέσει σταθμό και εφαλτήριο για μια νέα, ακόμα πιο δυναμική πορεία συσπείρωσης δυνάμεων με το ΚΚΕ.