Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών ενάντια στην υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης |
Ετσι, από τις αρχές Δεκέμβρη ξεκίνησαν κινητοποιήσεις. Το Μεταφραστικό Τμήμα έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοικούσα Επιτροπή, διοργάνωσε μια πορεία διαμαρτυρίας και ξεκίνησε καταλήψεις από τις 17 Γενάρη, ενώ στις 22 Γενάρη μπήκε στη μάχη και το Τμήμα Ιστορίας με την έναρξη της δικής του κατάληψης. Πέρα από τις καταλήψεις οι φοιτητικοί σύλλογοι ακολουθούν διάφορες μορφές κινητοποίησης και στην προσπάθειά τους να γίνει το ζήτημα του Πανεπιστημίου υπόθεση όλου του κερκυραϊκού λαού πρωτοστάτησαν στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων της Κέρκυρας.
Παράλληλα στον αγώνα μπαίνει και ο «Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων "Πέτρος Βράιλας - Αρμένης"». Από κοινού φοιτητές και καθηγητές παλεύουν με το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούν την άμεση αυτονόμηση του Ιονίου Πανεπιστημίου, που σημαίνει την εκλογή αιρετών πρυτανικών αρχών, την άμεση δημοπράτηση του Βρετανικού Νοσοκομείου και την αξιοποίηση όλων των κτιρίων του Παλαιού Φρουρίου για τη στέγαση και των τεσσάρων τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, επαρκές διοικητικό και διδακτικό προσωπικό, καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Πριν από δέκα μέρες περίπου ο υπουργός Παιδείας κάλεσε για το συγκεκριμένο θέμα τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου και ταυτόχρονα οι φοιτητές πραγματοποίησαν στο υπουργείο παράσταση διαμαρτυρίας. Χωρίς να δεσμευτεί για ουσιαστική λύση στα χρόνια και υπαρκτά προβλήματα του ιδρύματος, ο υπουργός αρκέστηκε να καταφερθεί ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές, λέγοντας ότι «η κατάληψη είναι αδικαιολόγητη και όχι μόνο καθυστερεί επικίνδυνα το δρόμο προς την αυτονόμηση, αλλά έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο, τους καθηγητές και τους φοιτητές του».
Την απάντηση παίρνει από τη συνέχιση του αγώνα φοιτητών, καθηγητών και όλου του λαού, που είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν εάν δεν υπάρξει πραγματική λύση.