Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη λύση των προβλημάτων

Από παλιότερη κινητοποίηση σπουδαστών στον Πειραιά
Από παλιότερη κινητοποίηση σπουδαστών στον Πειραιά
Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν πριν λίγες μέρες, εκπρόσωποι των σπουδαστών από τις ακαδημίες Ασπροπύργου, Κεφαλονιάς, Κύμης, Μηχανιώνας, Οινουσών, Πρέβεζας, Σύρου, Υδρας, Χανίων και Χίου, με το ΓΓ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο ΓΓ του ΥΕΝ εμφανίστηκε στη συνάντηση με τα ΔΣ των ΑΕΝ, «φορώντας το γνωστό προσωπείο της συγκαταβατικότητας, φερόμενος ως μη γνώστης της κατάστασης στις ΑΕΝ και πολλές φορές προσποιούμενος αγανάκτηση γι' αυτή την κατάντια. Αποποιούμενος κάθε ευθύνης των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου, προσπάθησε να παίξει το ρόλο του υποστηριχτή των αιτημάτων των σπουδαστών, τα οποία όμως παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να λυθούν άμεσα λόγω εμπλοκής ισχυρών κέντρων και συμφερόντων στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, υπονοώντας άμεσα την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δε θέλει να δώσει λύσεις στα προβλήματα, γιατί η πολιτική της είναι ταγμένη να υπηρετεί τα συγκεκριμένα συμφέροντα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Οι εκπρόσωποι στην 4ωρη συνάντηση αναφέρθηκαν στις τραγικές ελλείψεις των σχολών, οι οποίες υπολειτουργούν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υλικοτεχνική υποδομή και στοιχειώδες κανόνες υγιεινής, όσον αφορά τη σίτιση και τους χώρους στέγασης, αλλά με περίσσια αντιδημοκρατικών κανονισμών και τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των 30 και άνω ατόμων, σε ένα θάλαμο - κλουβί ή σπουδαστή με «ψώρα» που απέκτησε εν πλω, τα οποία υποδεικνύουν το καθημερινό βάσανο των σχολών εσωτερικής φοίτησης.

Στο ζήτημα που έθεσε ο ΓΓ για τη μικρή προσέλευση σπουδαστών στις ΑΕΝ, οι σπουδαστές απάντησαν πως η παραπάνω κατάσταση, αλλά και ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των διπλωμάτων και τις συνθήκες δουλιάς είναι τα αίτια που ελάχιστοι ακολουθούν σήμερα τα επαγγέλματα της θάλασσας.

Οι σπουδαστές των ΑΕΝ θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα πανελλαδική συνάντηση, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα πορεία του κινήματος. Η Πανσπουδαστική ΑΕΝ Ασπροπύργου καλεί όλους τους σπουδαστές να συσπειρωθούν στις γραμμές της, να ενισχύσουν τη μόνη δύναμη που αγωνίζεται κόντρα στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, στην προσπάθεια δημιουργίας φθηνής εργατικής δύναμης για την εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών στους εφοπλιστές.

Αιτήματα των σπουδαστών είναι η κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΝ και η ένταξή τους στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και στο υπουργείο Παιδείας. Ακόμη ζητούν την αποστρατικοποίηση των Ακαδημιών, την κατάργηση της «εναλλασσόμενης εκπαίδευσης», την παροχή σίτισης σε όλους τους σπουδαστές και στέγασης σε όσους έρχονται από την επαρχία, την ουσιαστική αναβάθμιση των βιβλίων της σχολής, την αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ