Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Από την κινητοποίηση στην Κοζάνη
Από την κινητοποίηση στην Κοζάνη
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους δηλώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα, μετά και τις αποφάσεις στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.

Στην Εύβοια, χτες το πρωί αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τη Βόρεια Εύβοια και το μπλόκο της Στροφυλιάς, μαζί με συναδέλφους τους από άλλες περιοχές του νησιού, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα. Ρίχνοντας γάλα και άλλα αγροτικά προϊόντα στην είσοδο του κτιρίου, διαδήλωσαν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα ουσιαστικής στήριξης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου.

Κινητοποίηση χτες πραγματοποίησε και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νότιας Καρυστίας, με αγρότες και κτηνοτρόφους που συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην είσοδο της Καρύστου και κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνητη πορεία στο δημαρχείο, όπου επέδωσαν τα αιτήματά τους στον δήμαρχο, ενώ έκαναν και τηλεφωνική παρέμβαση στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, απαιτώντας λύσεις στα προβλήματά τους. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στη ΔΕΗ.

Σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας στον δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου προχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 12/2 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Φθιώτιδας, που έχουν στήσει το μπλόκο τους στον οικισμό Παλιούρι Μακρακώμης.

Χορευτική παράσταση στο μπλόκο του Αιγίου
Χορευτική παράσταση στο μπλόκο του Αιγίου
Στο ύψος του «Δρούγου» έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους αγρότες από χωριά του Δομοκού, ενώ νέα κινητοποίηση και αποκλεισμό της κυκλοφορίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι και οι αγρότες της Λιβαδειάς, που έχουν στήσει το μπλόκο τους στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Αγίου Ιωάννη. Αγρότες από τη Θήβα και τα Βάγια έχουν συγκροτήσει ξεχωριστά μπλόκα στον δρόμο Θήβας - Λιβαδειάς και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Με «αναμμένες τις μηχανές» παραμένουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών Βασιλικά και Επανομή Θεσσαλονίκης και Γαλάτιστα Χαλκιδικής, όπου οι αγρότες αποφάσισαν αύριο Τετάρτη να κινηθούν προς την αερογέφυρα της Θέρμης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στη Νάουσα, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής σε συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο μπλόκο της διασταύρωσης στην οδό Βέροιας - Εδεσσας.

Στην Πέλλα, το μπλόκο Γυψοχωρίου παραμένει με δυνάμεις από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Πέλλας «Ενότητα», και προετοιμάζει μαζικές περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά και στον λαό της περιοχής.

Σε Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Κοζάνης πραγματοποίησαν το Σάββατο αγρότες και κτηνοτρόφοι, και πιο συγκεκριμένα στο δημαρχείο Κοζάνης, όπου κατέφθασαν με αγροτικά μηχανήματα και συναντήθηκαν με εργαζόμενους, που τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν. Στο μεταξύ, μπλόκο από τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους στήθηκε την Κυριακή στην Αγία Κυριακή Βοΐου. Ενώ σήμερα Τρίτη αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν προγραμματίσει σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύργων Εορδαίας στις 6.30 μ.μ., προκειμένου να οργανώσουν κι αυτοί τη συμμετοχή τους στον πανελλαδικό αγώνα.

«Ενισχύουμε τον ενιαίο πανελλαδικό αγώνα επιβίωσής μας» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αγρότες και από τον Εβρο, οι οποίοι χτες έστησαν μπλόκο στην είσοδο της πόλης.

Στην Ηπειρο

Στην Πρέβεζα, το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική αγροτική συγκέντρωση στο Λούρο και στήθηκε μπλόκο, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Στην Αρτα ήταν δεκάδες οι εργατοϋπάλληλοι που ανταποκρίθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης και πορεία αλληλεγγύης στο μπλόκο του Σκοπευτηρίου.

Στα Γιάννενα, με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αγροτοκτηνοτρόφοι από όλο τον νομό πραγματοποίησαν χτες το πρωί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και στήριξης του εισοδήματός τους. Είχαν προηγηθεί δύο προσυγκεντρώσεις, η μία στον κόμβο της Ελεούσας έξω από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και η άλλη στον κόμβο της Ανατολής.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Με νέες δυνάμεις ενισχύθηκε τις προηγούμενες μέρες το μπλόκο στο Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας, ενώ χτες οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού στο ύψος του κόμβου «Χαλίκι», ξεπερνώντας και τις δυσκολίες που προέβαλε το πλήθος των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί στον χώρο, για ακόμα μία φορά και με ΜΑΤ, σπάζοντας ουσιαστικά και τον «τσαμπουκά» που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αύριο Τετάρτη οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο της Μαραθιάς Ηλείας πραγματοποιούν συγκέντρωση με τρακτέρ και οχήματα και στο Πελόπιο, στις 11.30 π.μ.

Στο Αίγιο, στο πλαίσιο της πλούσιας δράσης που αναπτύσσει το μπλόκο στη γέφυρα «Μεγανίτη», που έστησε ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», το περασμένο Σάββατο βρέθηκε το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων, στηρίζοντας με μουσική και χορό τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που παλεύουν και βρίσκονται στον χώρο για μια βδομάδα.

Με μια μαχητική μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Σπάρτης, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και αποκλεισμό της Περιφερειακής Ενότητας, συνέχισαν χτες τις δράσεις τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λακωνίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σπάρτης και του αντίστοιχου της Λακωνίας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Μαζί τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες από τα Σωματεία Συνταξιούχων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης (μέλος της ΟΓΕ) και η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων του Ευρώτα.

Καθημερινή είναι η δραστηριότητα των αγροτών και στο μπλόκο στον δρόμο των αρχαιοτήτων στην Αργολίδα, όπου την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων της περιοχής. Ταυτόχρονα, οι αγρότες προχώρησαν στο κλείσιμο του δρόμου για δυο ώρες, ενώ σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση.

Σταθεροί και αμετακίνητοι στις θέσεις τους στα μπλόκα στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη και στο Σουληνάρι παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας, που μετά και την Κυριακή αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην Καλαμάτα, με απόφαση των επιτροπών των δύο μπλόκων του νομού, διατρανώνοντας τη θέλησή τους να μην κάνουν πίσω από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σε νησιά του Ιονίου

Πολύμορφες δράσεις πραγματοποιούνται και στο μπλόκο της Κολώνας στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, όπου την Κυριακή δόθηκε συναυλία αλληλεγγύης με τους Στ. Μαγαλιό και Θ. Μαρούλη.

Σε συγκέντρωση με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Ζακύνθου ο νεοσυσταθείς Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος, την Πέμπτη 17/2 στις 10 π.μ. στη Λούμπα.

Στην Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου

Στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν μεγάλη συγκέντρωση και αποκλεισμός της Εθνικής Οδού την Κυριακή. Χτες το βράδυ έγινε συνέλευση, όπου ενημερώθηκαν για την πανελλαδική σύσκεψη και συζήτησαν για τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Σε κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών προχώρησαν το Σάββατο οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αστερουσίων.

Σήμερα γίνεται παλλεσβιακό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην Καλλονή, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ