Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ - ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ομόφωνο και μαζικό «όχι» στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα από τους εργαζόμενους

Σε θέσεις μάχης για σκληρή αναμέτρηση με την κυβέρνηση βρίσκονται τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης απορρίπτοντας τα τελεσίγραφα, τους εκβιασμούς και τις παγίδες

Από τη μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου στη Λάρυμνα
Από τη μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου στη Λάρυμνα
Βράζουν από αγανάκτηση οι πάνω από 1.000 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι κάτοικοι της Λάρυμνας και των γύρω περιοχών της Στερεάς και της Εύβοιας, οι χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες που μέσα στη βδομάδα άκουσαν τα «μαντάτα» της κυβέρνησης, τις προθέσεις της να απολύσει όλο το προσωπικό και να κάνει και έξωση σε όσους μένουν στον οικισμό της Λάρυμνας από τα σπίτια τους.

Θυμίζουμε ότι αυτή η απόφαση μεταφέρθηκε στους εργαζόμενους κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν τα σωματεία με την κυβέρνηση, και από την πρώτη στιγμή επικρατεί κλίμα μαζικού ξεσηκωμού και αγώνα για να ακυρωθούν τα εγκληματικά αυτά σχέδια. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει την επιχείρηση «καθαρή» από τα βαρίδια των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους στους επενδυτές που ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο και τις εγκαταστάσεις της. Για να διασπάσει μάλιστα τους εργαζόμενους και τον αγώνα που δίνουν δύο χρόνια, η κυβέρνηση επανέλαβε και πάλι την παγίδα του «κοινωνικού πακέτου». Με δόλωμα λίγα ψίχουλα για αποζημιώσεις, κοινωφελή προγράμματα εργασίας ακόμη και για εργαζόμενους άνω των 60 χρόνων που δουλεύουν μια ζωή στα κάτεργα της ΛΑΡΚΟ και πουλώντας την «ελπίδα» της επαναπρόσληψης στους νεότερους, εκβιάζει τους εργαζόμενους να συναινέσουν στις απολύσεις τους.


Αμέσως μετά την παραπάνω τηλεδιάσκεψη, και μόλις μαθεύτηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης, σήμανε συναγερμός. Την επόμενη μέρα συνεδρίασε το Συντονιστικό των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, παίρνοντας ομόφωνη απόφαση και δίνοντας απάντηση στον άθλιο κυβερνητικό σχεδιασμό. «Κανένας δεν πρόκειται να μας βγάλει από τη δουλειά και τα σπίτια μας», ξεκαθάρισε.

Ομόφωνη ήταν και η απόφαση για κλιμάκωση της πάλης που πήρε την Παρασκευή η μαζική Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, προγραμματίζοντας δυναμικές κινητοποιήσεις. Με μια φωνή και με αποφασιστικότητα όλοι μαζί οι εργαζόμενοι είπαν ξανά ένα βροντερό «όχι» στο κλείσιμο της επιχείρησης, στην απόλυσή τους και το ξεσπίτωμα των οικογενειών τους.

Μέσα σε κλίμα οργής καταδίκασαν τα σχέδια της κυβέρνησης που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ, πετούν στον δρόμο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και μαραζώνουν ολόκληρες περιοχές. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ και να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους που αποτελούν το μόνο «αγκάθι» για τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς. Τόνισαν μάλιστα ότι προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, εξαπολύεται νέα επίθεση συκοφάντησης των εργαζομένων και του αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν για μια ακόμα φορά αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας, όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και του μόχθου τους.

Δεν φεύγουμε από τη δουλειά, δεν θα βγούμε από τα σπίτια μας!

«Ενας για όλους και όλοι για έναν! `Η εργαζόμαστε όλοι ή κανένας, από τις εργασίες μας δεν θα βγούμε ούτε και από τα σπίτια μας. Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας μας!», σημείωσε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Λίγη ώρα πριν, στη Γενική Συνέλευση, ο Π. Πολίτης ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα όσα τους ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στην τηλεδιάσκεψη, το τελεσίγραφο των απολύσεων και του ξεσπιτώματος για όσους διαμένουν στους οικισμούς, αλλά και για την παγίδα του «κοινωνικού πακέτου» που αξιοποιείται για να τους διασπάσει.

«Συνάδελφοι, κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ, μας πετούν στον δρόμο για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών. Δεν διασφαλίζουν τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα που δίνουν δύο χρόνια τώρα έχουν καταφέρει, ενωμένοι, να βρίσκονται στην εργασία τους, να μην απολυθούν.

Σε συνέχιση του αγώνα, καταδικάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης και απορρίπτοντας τις προτάσεις συναίνεσης στις απολύσεις, κάλεσαν και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας που πήραν τον λόγο στη Γενική Συνέλευση. Σημείωσαν επίσης την ανάγκη για ενότητα των εργαζομένων απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης.

Στήριξη από συνδικάτα και απόμαχους της ΛΑΡΚΟ

Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από τα Σωματεία Εργαζομένων στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη στη Βοιωτία και την έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, τα οποία, όπως και το Σωματείο στα μεταλλεία της Εύβοιας, θα προχωρήσουν με τη σειρά τους σε Γενικές Συνελεύσεις τις επόμενες μέρες.

Επίσης παρευρέθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος, γγ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας την αλληλεγγύη δεκάδων συνδικάτων από ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα μετέφερε και την εμπειρία των εργαζομένων και του λαού της Ανατολικής Αττικής από αντίστοιχους σχεδιασμούς και προγράμματα - «γέφυρες».

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν και συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι. Ανάμεσά τους ο Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου στη μεγάλη απεργία του 1977, ο οποίος τόνισε το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Σημείωσε ακόμη ότι η ΛΑΡΚΟ παραμένει «ζωντανή» μέσα από τους αγώνες και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Επίσης, παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και αντιπροσωπεία της Ομάδας Λοκρών της ΟΓΕ, η οποία την Κυριακή 6 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. προγραμματίζει σύσκεψη για την περαιτέρω συμβολή της στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ