Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθαίνει η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Αλλη μια συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα είχε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, στο φόντο των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, στους οποίους εμπλέκει τον λαό η αστική τάξη επιδιώκοντας την αναβάθμισή της και κάποια κομμάτια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν «οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, η Ουκρανία, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψής μου στη Μαριούπολη, θέματα πολυμερούς συνεργασίας (συμπεριλαμβανομένου σχημάτων 3+1), καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή».

Ο δε Τζ. Πάιατ δήλωσε «ευγνώμων» να «ακούσει» τον Ελληνα υπουργό μετά την επίσκεψή του στη Μαριούπολη - όπου, σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας είχε συζήτηση και με τον Ουκρανό ομόλογό του - και διέχεε κατόπιν ότι «οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ηγεσία του υπουργού και την υποστήριξη της Ελλάδας για την κυριαρχία της Ουκρανίας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη, αρθρογραφώντας στα «Νέα», ο Πάιατ έλεγε πως ΗΠΑ και Ελλάδα «δεσμεύονται να στηρίξουν την ουκρανική κυριαρχία και ακεραιότητα. Σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσουμε την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί απέναντι σε νέα ρωσική επιθετικότητα, να αποκαταστήσει και να ασφαλίσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας η οποία έγραψε σε ανάρτησή της πως «κάποιοι θέλουν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε περιπέτειες, που εξυπηρετούν τα σχέδιά τους για τον περιορισμό της Ρωσίας μέσω της δημιουργίας κρίσεων στα ρωσικά σύνορα».

Τέλος, στη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια ο Πάιατ τόνισε τη «δέσμευση» των ΗΠΑ για την «ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση περιφερειακών εταιρικών σχέσεων μέσω του 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ)». Συνεργασία στον βωμό της οποίας δρομολογούνται διευθετήσεις που βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ώστε να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ