Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φασιστικές ομάδες δρουν με σχέδιο και συνέχεια σε σχολεία

Διαρκείς είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με την οργανωμένη δράση φασιστών που εστιάζουν σε ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία μάλιστα απολαμβάνει την προκλητική κάλυψη των μηχανισμών του αστικού κράτους και της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του.

Οι φασίστες, λίγους μήνες αφότου ξετρύπωσαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπου είχαν μετατρέψει το σχολικό συγκρότημα σε ένα πραγματικό ορμητήριο των άνανδρων και δολοφονικών τους επιθέσεων σε μαθητές, γονείς, καθηγητές και φοιτητές, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στις 18 Γενάρη, αυτήν τη φορά ξανά στο ΕΠΑΛ Ευόσμου. Εκεί επιτέθηκαν, μπροστά στα μάτια καθηγητών, σε αγωνιστές μαθητές που οργάνωναν συνέλευση του σχολείου και σε γονείς που τους συμπαραστέκονταν.

Τις δύο επόμενες μέρες πραγματοποίησαν «εθνικιστική κατάληψη» με ακροδεξιά - φασιστικά πανό, τρικάκια και συνθήματα που αποκαλύπτουν τον φασιστικό τους χαρακτήρα, ενώ αποθρασυμένοι από τις «πλάτες» του αστικού κράτους και της κυβέρνησης, αυτήν τη φορά η δράση τους έφερε και τη «σφραγίδα» της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ).

Οργανωμένη δράση με συνέχεια

Πρόκειται για την ίδια φασιστική συμμορία που φέρεται να πρωτοστάτησε με οργανωμένο σχέδιο στις επιθέσεις στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, ενώ τουλάχιστον ένα μέλος της συμμετείχε στη δολοφονική επίθεση φασιστών σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πλατεία της Ηλιούπολης, την Κυριακή 3 Οκτώβρη. Ακόμα, υπάρχουν αναφορές πως στη συμμορία αυτή ανήκουν και μέλη του «Ιερού Λόχου», που δρα επίσης κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη, και άλλων φασιστικών μορφωμάτων.

Θυμίζουμε πως το πρωί της Τετάρτης 29 Σεπτέμβρη, ομάδα φασιστοειδών, αφότου την προηγούμενη μέρα είχαν πραγματοποιήσει επίθεση σε μέλη φοιτητικών συλλόγων έξω από το σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης 1ου και 2ου, εξαπέλυσαν νέες, αναβαθμισμένες επιθέσεις. Μεταξύ των επιθέσεων με μολότοφ, κροτίδες, πέτρες και λοστούς, στους φοιτητές, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το σχολείο, τρομοκρατούσαν τους μαθητές και τους καθηγητές εντός του κτιρίου. Επιτέθηκαν ομαδικά σε μαθητή που υπερασπίστηκε μαθήτρια - μέλος της ΚΝΕ, τραυματίζοντάς τον, όπως και προσφυγοπούλα μαθήτρια του ΕΠΑΛ.

Οπως αποτυπώνεται σε πληθώρα ντοκουμέντων που δημοσιοποιήθηκαν, οι φασίστες, μαθητές και εξωσχολικοί μπήκαν ανενόχλητοι στο σχολείο, όπου είχαν μεταφέρει τον οπλισμό τους. Πριν δοθεί το «σινιάλο» της πρώτης επίθεσης, μια ομάδα περίπου 20 ατόμων είχε συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο, φορώντας κουκούλες και μπροστά από περίπου 10 - 15 ασφαλίτες φώναζε αντικομμουνιστικά συνθήματα. Πιθανόν, αυτοί είχαν έρθει από τον Εύοσμο, καθώς διάφοροι ακροδεξιοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν κυκλοφορήσει κάλεσμα του ακροδεξιού μορφώματος «Ιερό Τάγμα», για τις 8 το πρωί, στο δημαρχείο Ευόσμου.

Στη συζήτηση που υπάρχει στην ίδια ανάρτηση, αναφέρεται πως οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενώ δίνονται οδηγίες:«Να είστε 8 στο σχολείο, θα πέσει λογικά πολύ ξυλίκι, ελάτε νωρίς, θα χρειαστούμε βοήθεια».

Ακολούθησαν οι δολοφονικές επιθέσεις, ενώ η στάση της αστυνομίας ήταν τουλάχιστον προκλητική, φτάνοντας στο σημείο να ψεκάζει με χημικά τους συγκεντρωμένους λίγα λεπτά μετά τις επιθέσεις με μολότοφ μέσα από τα κάγκελα. Παρά το γεγονός ότι το σχολείο ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, οι φασίστες μπαινόβγαιναν για ώρες ανενόχλητοι, και καθ' όλη τη διάρκεια χαιρετούσαν ναζιστικά.

Στον απόηχο των επιθέσεων στη Σταυρούπολη

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ομάδα φασιστοειδών με κουκούλες επιχείρησε να διαλύσει τη συγκέντρωση σωματείων και φορέων στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη. Παρότι η αστυνομία ήξερε για ώρα ότι κατευθυνόταν προς την πλατεία Τερψιθέας την άφησε ανενόχλητη, και η επίθεση στους διαδηλωτές αποφεύχθηκε από την αποφασιστική παρέμβαση της περιφρούρησης.

Μετά τη δυναμική απάντηση του κινήματος, με το μεγάλο συλλαλητήριο καταδίκης της δράσης των φασιστών που πραγματοποιήθηκε στη Σταυρούπολη, τα φασιστοειδή μετέφεραν τη δράση τους στον Εύοσμο. Την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, ομάδα δεκάδων κουκουλοφόρων φασιστών, κρατώντας ξύλα και μαχαίρια, έστησε οδοφράγματα και έβαλε φωτιά σε κάδους έξω από το ΕΠΑΛ Ευόσμου, πραγματοποιώντας παράλληλα επιθέσεις σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα. Η αστυνομία άφησε τους κουκουλοφόρους φασίστες να επιτίθενται ανενόχλητοι σε μαθητές και δεν εμφανίστηκε ποτέ στο σημείο.

Τα φασιστοειδή επανεμφανίστηκαν την Κυριακή 3 Οκτώβρη, στη πλατεία της Ηλιούπολης, όπου πραγματοποίησαν ακόμη μια δολοφονική επίθεση με αλυσίδες και τέιζερ σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση. Για ακόμη μία φορά ερωτήματα προκάλεσε η αστυνομία με τη στάση της. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 12 προσαγωγές σε άσχετα σημεία, και μάλιστα ανηλίκων που δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής και οι θαμώνες στα μαγαζιά της πλατείας αναγνώρισαν με ευκολία την ταυτότητα των ναζί.

Προκλητική ανοχή διαρκείας από την κυβέρνηση και το αστικό κράτος

Η προκλητική ανοχή της αστυνομίας σε όλα τα παραπάνω περιστατικά, η ...αδυναμία να εντοπιστούν και να συλληφθούν σεσημασμένα εγκληματικά στοιχεία (για παράδειγμα, ορισμένα από τα φασιστοειδή, των οποίων τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που συνδέονται με εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών και οπαδικής βίας) ήταν «αέρας στα πανιά» της φασιστικής συμμορίας. Σε συνδυασμό με αυτά και η στάση της κυβέρνησης, που βρήκε «ευκαιρία» να αναμασήσει την ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των «δύο άκρων» προχωρώντας σε απαράδεκτους συμψηφισμούς, ταυτίζοντας παράλληλα, πίσω από γενικόλογες διατυπώσεις, τους αγώνες των νέων ενάντια στον φασισμό με τα εγκληματικά φασιστικά στοιχεία, με κορωνίδα την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που έκανε λόγο για «μεμονωμένες ομάδες», θυμίζοντας την υπερασπιστική γραμμή των ναζιστών χρυσαυγιτών που προσπαθούσαν να κρύψουν τα εγκλήματά τους.

Το γεγονός ότι οι φασίστες συνέχισαν να δρουν ανενόχλητοι είχε καταγγείλει επίσης και μητέρα μαθητή του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό στις 17 Νοέμβρη, λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι μαθητές που συμμετείχαν στα επεισόδια είχαν τιμωρηθεί με αποβολή από το σχολείο, συνέχισαν να εμφανίζονται στο σχολείο ως «επισκέπτες», «εκφοβίζουν λεκτικά τους μαθητές και προσπαθούν να περάσουν αυτό το κλίμα εκφοβισμού σε όλο το σχολικό περιβάλλον».

Στο φως πλέον έχουν έρθει και άλλες κατηγορίες σχετικά με μέλη της φασιστικής συμμορίας. Ορισμένοι από αυτούς κατηγορούνται και για άλλα αδικήματα, όπως για τον ξυλοδαρμό 15χρονου το προηγούμενο καλοκαίρι στην πλατεία Ευόσμου, ενώ νέα καταγγελία μιλά για ξυλοδαρμό πρόσφυγα μαθητή στο - κοντινό στα ΕΠΑΛ - Διαπολιτισμικό Σχολείο από άτομα της συγκεκριμένης φασιστικής ομάδας μία βδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, τον Δεκέμβρη του 2021. Ο μαθητής της Α' Λυκείου δέχτηκε άγρια επίθεση από ομάδα περίπου 7 ατόμων την ώρα που περίμενε στη στάση, κοντά στο σχολείο του, το λεωφορείο που θα τον μετέφερε μαζί με τους άλλους μαθητές στη δομή προσφύγων στα Διαβατά, όπου διέμενε. Από τότε δεν ξαναπήγε στο σχολείο.

Ξανά στον Εύοσμο

Καθώς οι «πλάτες» κυβέρνησης και κράτους συνεχίζονται, οι φασιστικές ομάδες ξαναεμφανίστηκαν οργανωμένα την Τρίτη 18 Γενάρη στο ΕΠΑΛ Ευόσμου. Το πρωί εκείνο, οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου βρίσκονταν σε συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αποφασίσουν την αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Φασιστικές ομάδες μέσα και έξω από το σχολείο εμφανίστηκαν στην πόρτα του σχολείου και άρχισαν να επιτίθενται. Αρχικά λεκτικά και στη συνέχεια με προπηλακισμούς προσπάθησαν να σταματήσουν κάθε συλλογική διαδικασία και κατέβασαν το πανό που ανέγραφε «Δεν θυσιάζουμε τα όνειρα, την υγεία και τη μόρφωσή μας». Επίθεση δέχτηκε και η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας που βρισκόταν έξω από το σχολείο και μοίραζε το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την επαύριο.

Η δράση τους συνεχίστηκε για ακόμη δύο συνεχόμενες μέρες, με τραμπουκισμούς σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, εμποδίζοντας την είσοδό τους στο σχολικό συγκρότημα. Πλέον οι φασίστες δηλώνουν ανοιχτά την οργάνωσή τους, καθώς τα τρικάκια που πέταξαν έφεραν την υπογραφή της ΕΝΕΘ, κρέμασαν πανό του μορφώματός τους με φασιστικά σύμβολα, με τα οποία φωτογραφήθηκαν χαιρετώντας ναζιστικά και ύστερα από λίγο αποχώρησαν. Μάλιστα, εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικά πλάνα να φωνάζουν «μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφασίστα», να ειρωνεύονται σχετικά με τα προβλήματα του σχολείου και κάποιοι να παραδέχονται ότι είναι 5 χρόνια στη Γ' Λυκείου.

Η δράση της φασιστικής ομάδας είναι γνωστή αφού τρομοκρατούν απροκάλυπτα και επιτίθενται σε αγωνιστές μαθητές, σε μετανάστες, σε μαθητές και μαθήτριες, με βάση τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το ντύσιμο. Κυκλοφορούν ανενόχλητοι μέσα στους διαδρόμους με κροτίδες, φωτοβολίδες. Προκαλούν φθορές σε εξοπλισμό και υποδομές του σχολείου.

Οπως μετέφεραν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» μέσα στη βδομάδα, η φασιστική ομάδα που υπήρχε από πέρσι στο σχολείο, ενισχύθηκε από την ομάδα των φασιστών που δρούσε στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, καθώς μετά τα περσινά επεισόδια, άτομα αυτής της ομάδας μετακινήθηκαν στα ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Νεάπολης. Εμφανίζονται ως μέλη της ΕΝΕΘ και του «Ιερού Λόχου», με συνδέσεις τόσο με τη Χρυσή Αυγή όσο και με το μόρφωμα Κασιδιάρη. Στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου είναι κυρίως μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου από το Τμήμα Ηλεκτρολογίας. Στο 1ο ΕΠΑΛ, που λειτουργεί δίπλα, ο φασιστικός πυρήνας εντοπίζεται κυρίως στο Τμήμα Μηχανολογίας.

Στόχος των φασιστών οι αγώνες της νεολαίας

Ο ναζιστικός χαρακτήρας των συμμοριών αυτών είναι ξεκάθαρος. Μαζί με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, τα εμετικά αντικομμουνιστικά και ρατσιστικά συνθήματα, τις δηλώσεις στήριξης από την εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, πλέον υπάρχει και η ανοιχτή «υπογραφή» της ΕΝΕΘ στις δράσεις τους.

Θυμίζουμε πως η ΕΝΕΘ, όπως δήλωνε και μέλος της σε γνωστή ιστοσελίδα του φασιστικού χώρου στις αρχές Μάρτη του 2021, αποτελείται από άτομα που δηλώνουν «εθνικοσοσιαλιστές, άλλοι εθνικιστές, κάποιοι άλλοι απλά πατριώτες», και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αποτελούν «παιδιά» που δεν κάνανε πίσω μετά την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μια οργάνωση φασιστοειδών που ιδρύθηκε το 2016, με κοινή δράση αρχικά με το φασιστικό μόρφωμα «Ιερός Λόχος 2012», με στόχευση να δράσει αποκλειστικά σε τμήματα της νεολαίας, ιδιαίτερα μαθητές. Μετά από περίοδο αδράνειας επανενεργοποιήθηκε το 2019.

Το φασιστικό μόρφωμα βρίσκεται προφανώς σε αποστολή με στόχο το χτύπημα των συλλογικών διεργασιών του μαθητικού κινήματος. Δεν είναι τυχαίο πως στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είχαν προηγηθεί των επιθέσεων μαζικές κινητοποιήσεις των μαθητών, ενώ στα ΕΠΑΛ Ευόσμου οι φασίστες ανέλαβαν τον ρόλο της καταστολής των αγωνιστικών διαθέσεων των μαθητών μπροστά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά μαθήτρια στον «Ριζοσπάστη», στόχος τους είναι να τρομάξουν τους μαθητές, να μην οργανωθούν και να παλέψουν για καλύτερο σχολείο. «Τους ενοχλεί που μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν με τη δράση τους και αυτό αναγνωρίζεται από τους μαθητές που τους ανέδειξαν ψηλά σε σειρά εκλογής στο 15μελές. Αυτό φαίνεται να τους έτσουξε πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα φοβούνται, τρέμουν μη νιώσουν οι μαθητές τη δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα», είπε.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς του κινήματος έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα παραδώσουν τα σχολεία στους φασίστες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία πλήθους αγωνιστικών δράσεων και παρεμβάσεων με κατεύθυνση το ξερίζωμα των φασιστικών ομάδων από τα σχολεία, με σταθμό το αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Φλεβάρη στην πλατεία Ευόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ