RIZOSPASTIS |
Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο του Πειραιά, στην «κεφαλή» της οποίας βρέθηκε το πανό του Εργατικού Κέντρου, που έδινε και το στίγμα του διεκδικητικού πλαισίου: Διεκδικούμε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μέτρα προστασίας από την πανδημία, μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, παλεύουμε για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.
Ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι από τις προβλήτες 2 και 3 της Cosco, εργαζόμενοι στα εργοστάσια Ελαιουργοσαπωνοποιίας και άλλους κλάδους, με τα μαχητικά τους μπλοκ πίσω από τα πανό των συνδικάτων τους, και μαζί τους οι σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ και άλλοι φορείς, με τα συνθήματά τους, πρόβαλαν μαχητικά και αποφασιστικά το διεκδικητικό τους πλαίσιο για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Οι χαιρετισμοί από το βήμα της συγκέντρωσης ξεκίνησαν με τον Μανώλη Καμηλάκη, από το επιχειρησιακό σωματείο του «Hilton» και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, που μετέφερε το αγωνιστικό κλίμα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο, οι οποίοι μετά την απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας να πετάξει 350 οικογένειες στο δρόμο, ήδη βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Νίκος Μπουντούρογλου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ», μεταφέροντας τη δραματική εικόνα του Νοσοκομείου. Αναφέρθηκε π.χ. στο αίσχος με τους δεκάδες ασθενείς κυρίως καρκινοπαθείς, που «συνωστίζονται με τις ώρες στην είσοδο του νοσοκομείου ώστε να κάνουν rapid test». Αναφέρθηκε στη «συρρίκνωση του χειρουργικού τομέα» λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και τις αναστολές, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη ΜΕΘ, τη διακοπή μεταμοσχεύσεων κ.ά.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του ΕΚΠ, τονίζοντας ότι το συλλαλητήριο αποτελεί σημαντικό βήμα για τη συνέχεια της οργάνωσης και της κλιμάκωσης του αγώνα για κάθε εργαζόμενο σε κάθε χώρο, σε κάθε κλάδο. Αναφέρθηκε στα κυβερνητικά πρωτόκολλα της «υπερμετάδοσης» της πανδημίας, που είναι προσαρμοσμένα στα κέρδη των μονοπωλίων, φέρνοντας ως παραδείγματα τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ. Σημείωσε επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ίδια στιγμή «μοιράζει χιλιάδες ευρώ στους μεγαλοκλινικάρχες, αλλά και συνολικά στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να προωθήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη».
«Δεν είναι το κακό το ριζικό, ούτε πρέπει να ανεχόμαστε να παζαρεύουμε τη ζωή μας. Το πρωτεύον ζήτημα είναι να είμαστε υγιείς, να υπάρχει ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, να έχεις δημόσιο νοσοκομείο και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να πας. Για να μπορούμε να παλεύουμε για το δίκιο μας και τις ζωές μας, είναι πρωταρχικό ζήτημα που μπαίνει στην προμετωπίδα του ΕΚΠ να μπει μπροστά στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στον Πειραιά σε σχέση με την πανδημία», σημείωσε μεταξύ άλλων αναλύοντας τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος.