Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανεξάντλητη αρχαιολογική «πηγή»

Χρυσό διάδημα Μακεδόνα πολεμιστή, το οποίο βρέθηκε στο αρχαϊκό νεκροταφείο στην Πέλλα
Χρυσό διάδημα Μακεδόνα πολεμιστή, το οποίο βρέθηκε στο αρχαϊκό νεκροταφείο στην Πέλλα
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακοινώνονται από το βήμα του 15ου αρχαιολογικού συνεδρίου που οργάνωσε το ΑΠΘ για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην Πέλλα, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ασύλητο νεκροταφείο 160 συνολικά τάφων, στη θέση Αρχοντικό. Το νεκροταφείο προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την άγνωστη αρχαϊκή εποχή στην περιοχή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, αρχαιολόγο της ΙΖ' ΕΠΚΑ, Παύλο Χρυσοστόμου, η χρήση του νεκροταφείου ξεκινά την εποχή του Σιδήρου και φτάνει χωρίς διακοπές μέχρι την αρχαϊκή περίοδο (7ος - 3ος π.Χ. αι.).

Τα κινητά ευρήματα ανέρχονται στα 1.200 αντικείμενα. Ανάμεσά τους πλήρης πολεμικός εξοπλισμός, διακοσμημένος με φύλλα χρυσού, χρυσά εξαρτήματα και κοσμήματα, κτερίσματα κ.ά., που δείχνουν την ανώτερη κοινωνική θέση των πολεμιστών. Επίσης βρέθηκαν πολλά χάλκινα και πήλινα αγγεία. Αρκετά αγγεία προέρχονται από την Κόρινθο, τις μικρασιατικές ακτές, τα νησιά του Αιγαίου και την Αθήνα.

«Από τα γνωστά κοσμήματα της αρχαϊκής περιόδου, τα χρυσά συναντώνται σε σχετικά μεγάλο αριθμό και καλύπτουν όλους τους τύπους. Οι νεκροί ήταν στολισμένοι με χρυσά δαχτυλίδια και περίαπτα, ασημένια σκουλαρίκια και περόνες, ασημένιες, χάλκινες και σιδερένιες με χρυσά ελάσματα στα ενδύματα και στα υποδήματα, με χρυσούς ρόδακες, που αρχικά ήταν προσαρτημένοι σε ταινίες από δέρμα και ύφασμα, ενώ ένα ρομβόσχημο χρυσό έλασμα σφράγιζε το στόμα», επισημαίνει ο Π. Χρυσοστόμου.

Στην Επανωμή, ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Θεοχάρης Παζαράς, αποκάλυψε τάφο άγνωστου αγίου μεταξύ του 5ου και 6ου αιώνα. Ο τάφος είναι πλούσια διακοσμημένος με τοιχογραφίες και ολοπόρφυρο σταυρό με δάφνες. Το εύρημα αποκαλύφθηκε με ανασκαφές στην περιοχή, όπου αποκαλύφθηκε και μεγάλος παλαιοχριστιανικός οικισμός και εκκλησιαστικό συγκρότημα του 5ου αιώνα.

Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται στα Πετρωτά της Ροδόπης, όπου βρέθηκε ένα λατομείο 100.000 ετών και είναι ένα από τα αρχαιότερα των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μιχάλη Φωτιάδη, το λατομείο βρίσκεται σε λόφο και ο πυριτόλιθος που βρέθηκε εκεί είναι ηλικίας 20 - 30 εκατομμυρίων ετών. Ο πυριτόλιθος χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή εργαλείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ