Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διεκδικητικό «μπλόκο» στην αντιαγροτική πολιτική

Μιλούν στο «Ρ» συνεπείς αγωνιστές της αγροτιάς από ολόκληρη τη χώρα

ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΣΙΔΗΣ,

(πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Εβρου)

«Ο κύκλος των κινητοποιήσεων για την περιοχή του βόρειου Εβρου έληξε, επειδή οι αγρότες έπρεπε να πάνε σε εργασίες που είχαν.

Κατά τη συνάντηση που είχαμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, δε δόθηκε καμία ικανοποιητική απάντηση στα δίκαια αιτήματά μας. Η απόφασή μας είναι να ξαναβγούμε στο δρόμο του αγώνα, που πρέπει να συντονίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο με ενιαία αιτήματα.

Για μας το διεκδικητικό πλαίσιο είναι αυτό που συμφωνήθηκε στον Παλαμά. Είναι τα αιτήματα που ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ άρχισαν να κάνουν εκπτώσεις και αυτό φάνηκε ενόψει της συνάντησης που είχαμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Αλλά και μετά, οι ίδιοι συνδικαλιστές θεώρησαν ικανοποιητικές τις απαντήσεις σε κάποια από τα αιτήματα, ενώ στην πραγματικότητα δε δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση. Ο αγώνας, λοιπόν, θα συνεχιστεί με τα ίδια αιτήματα».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΕΓΓΙΝΗΣ,

(μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πέλλας)

«Υπήρξε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΝΔ και των συνεπών συνδικαλιστών του αγροτικού κινήματος. Στην ουσία, οι εν λόγω συνδικαλιστές της ΝΔ υπονόμευσαν τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Διότι δεν είναι δυνατόν, όταν φτάνεις στο απόγειο μιας κινητοποίησης, να δημιουργείς τις προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης του αγώνα και αλλοίωσης των αιτημάτων, όταν η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε ούτε ένα απ' αυτά.


Eurokinissi

Σίγουρα οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα πρέπει να συντονιστούν στη βάση μιας καινούριας διαδικασίας, που θα λέει ότι δεν είναι δυνατό να επιλυθούν τ' αγροτικά προβλήματα στη λογική της διαχείρισης της υπάρχουσας αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και ότι αιχμή του δόρατος του αγροτικού κινήματος είναι η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση».

ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ,

(πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Πέλλας - Κιλκίς)

«Ολο αυτό το "ξεκαθάρισμα" που έγινε θ' αποδίδει στην πορεία θετικά στοιχεία στο αγροτικό κίνημα, καθώς η αντιαγροτική πολιτική θίγει τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, ενώ μερικούς τους ωφελεί. Δηλαδή, αυτούς που στην πορεία του αγώνα απεμπόλησαν ουσιαστικά αιτήματα των αγροτών. Τα αιτήματα που είτε είχαν σχέση με την άμεση λύση κάποιων προβλημάτων, είτε με ζητήματα που δίνανε προοπτική και ουσία στο κίνημα, προκειμένου να μη συντελεστεί ο στρατηγικός στόχος αυτής της αγροτικής πολιτικής, που είναι το ξεκλήρισμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών.

Το "ξεκαθάρισμα" που έγινε στη σύσκεψη είναι ότι από τη μία το κύριο αίτημα ήταν να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, καθώς η ΕΕ είναι ελλειμματική, και από την άλλη η "γραμμή" όπως εκφράστηκε από άλλους αγροτοσυνδικαλιστές ήταν μια απλή καταγγελία της κυβέρνησης και όχι της ουσίας της αγροτικής πολιτικής. Και, μάλιστα, μ' ένα κυρίαρχο αίτημα, αυτό του Μητρώου Αγροτών, το οποίο όπως έχει διατυπωθεί από την κυβέρνηση τι θα είναι, κινείται στην κατεύθυνση να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της εφαρμοζόμενης αγροτικής πολιτικής».

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΡΑΒΑΛΑΣ,

(μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης)

«Μια φάση του αγώνα μας έκλεισε, όπως έκλεισε λόγω της τακτικής που ακολουθήθηκε από μια σειρά συνδικαλιστές της ΝΔ. Η υπονόμευση του αγώνα είναι συγκεκριμένη. Ξεκίνησε με την αλλοίωση του διεκδικητικού πλαισίου και συνεχίστηκε με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Κάποιοι συνδικαλιστές, πειθαρχώντας στην «ιερά συμμαχία» της κυβέρνησης και της ΝΔ, βλέπανε ότι το "παιχνίδι" χάνεται από τα δικά τους χέρια και περνά στα χέρια των ίδιων των αγροτών και των κτηνοτρόφων που ζητούν λύσεις στα προβλήματα τους και ανατροπή αυτής της πολιτικής και όχι αντιπολιτευτικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της διαχείρισης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η μαχόμενη και αγωνιζόμενη αγροτιά συνεχίζει τον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων της μέσα από ένα συνεπές αγωνιστικό κίνημα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ

(πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας)

«Ενώ πάρθηκε απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα σε κάποια άτομα δεν άρεσε και προφανώς σε αγροτικά στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ, με αποτέλεσμα ν' αποχωρούν κάθε μέρα τρακτέρ από τα Τέμπη. Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν εντάσεις. Καλό θα είναι να ξεχάσουμε τα κόμματα στο συνδικαλισμό, στο αγροτικό κίνημα. Ν' αφήσουν τους αγρότες ν' αποφασίζουν τη μορφή αγώνα που θ' ακολουθήσουν για να είναι πιο αποτελεσματικός ο αγώνας. Πρέπει να σκεφτούμε με τι τρόπο θα παλέψουμε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, καθώς καμία λύση δε δόθηκε στα προβλήματά μας».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΛΙΤΣΑΣ,

(Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας)

«Η δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι χάρη στη ΝΔ δεν έκλεισαν οι δρόμοι δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ότι ο αγώνας των αγροτών υπονομεύτηκε από κάποια αγροτικά στελέχη της ΝΔ. Πιστεύω ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα τους ανταμείψει αναλόγως.

Σε ό,τι αφορά εμάς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας πιο ενωτικά, πιο αποφασιστικά, με όλους τους αγρότες της χώρας, στη βάση ενός κοινού πλαισίου αιτημάτων και αγώνων που θα δίνουν την προοπτική στο μικρομεσαίο αγρότη να παραμείνει στο χωράφι του και στην παραγωγική διαδικασία. Οι αγρότες όλης της χώρας, πιστεύω, να έβγαλαν τ' αναγκαία συμπεράσματα από τη στάση της κυβέρνησης, της ΝΔ και των εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστών και θα συνεχίσουν τον ενωμένο αγώνα, διατρανώνοντας ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη τους στους συνεπείς συνδικαλιστές, ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ,

(μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας)

«Εκλεισε η φάση των κινητοποιήσεων μ' έναν τρόπο φυσιολογικό. Οι διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν μέσα στο ίδιο το κίνημα όσον αφορά στην προσέγγιση, αλλά και στη διεκδίκηση ικανοποίησης των αιτημάτων οδήγησαν τους εκπροσώπους των αγροτών να ξεκαθαρίσουν ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούν. Των μεγαλοαγροτών ή των μικρομεσαίων αγροτών. Ο καθείς εφ' ω ετάχθη. Οι συνεπείς συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος που υπηρετούν τους μικρομεσαίους αγρότες δεν μπορούν να υπηρετούν και τους μεγαλοαγρότες. Τα συμφέροντά τους δεν είναι κοινά.

Οι συνεπείς συνδικαλιστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο πλευρό των μικρών και μεσαίων αγροτών ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ καθώς και των υπηρετών τους στην Ελλάδα, μέχρι τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου για την ανατροπή της και την εφαρμογή φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής».

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ,

(αντιπρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη»)

«Στην πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, που έγινε στη Λάρισα, επιβεβαιώθηκε και από τα όσα ακούστηκαν από αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, ότι ο αγώνας υπονομεύτηκε, αφού τα αιτήματά του αλλοιώθηκαν.

Να πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει πολλά: Μετά την απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα, που πάρθηκε στη Θεσσαλονίκη οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και η Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή μαζικών φορέων, δημάρχους και το Νομάρχη με θέμα την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα. Εκεί οι φορείς είχαν τη διάθεση να βάλουν λεωφορεία για τα Τέμπη. Τότε, λοιπόν, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας «Αλληλεγγύη» επέμειναν να μη ναυλωθούν λεωφορεία, γιατί πιθανότατα δε θα υπάρχουν τρακτέρ την Κυριακή!

Ο αγώνας, πάντως, θα συνεχιστεί καθώς κανένα από τα προβλήματα δε λύθηκε. Θα συνεχιστεί μέσω των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων που συμφωνούν σ' ένα ξεκάθαρο φιλοαγροτικό πλαίσιο αιτημάτων και θα στοχεύει στην ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής απ' όπου κι αν προέρχεται ή πηγάζει».

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ,

(μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Μαγνησίας)

«Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα των αγροτών συνεχώς οξύνονται και πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ ο κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων έκλεισε. Τους λόγους που έκλεισε τους εξήγησε με τις δηλώσεις του ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα τα ίδια, περί διαφωνίας της ΝΔ στο κλείσιμο των δρόμων, έλεγαν και ο Κ. Καραμανλής και άλλα ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι εξηγείται γιατί μερίδα αγροτοσυνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΝΔ, με τη στάση τους αποδυνάμωσαν τα μπλόκα.

Ο αγώνας, βεβαίως, συνεχίζεται με ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που θέτουν οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος».

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ,

(μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Φθιώτιδας)

«Η φάση των κινητοποιήσεων που πέρασε έχει, βεβαίως, τ' αρνητικά σημεία της ύστερα από την αλλοίωση του διεκδικητικού πλαισίου που διαμορφώθηκε στον Παλαμά και από την αποδυνάμωση της κινητοποίησης με ευθύνη κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ.

Οσον αφορά στην περιοχή μας το θετικό είναι πως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Φθιώτιδας προχωρά, με το διεκδικητικό πλαίσιο του Παλαμά, στη δημιουργία ενιαίων Αγροτικών Συλλόγων σε κάθε δήμο και μίας ενιαίας Ομοσπονδίας στο νομό.

Γενικότερα, όμως, βγάζουμε συμπεράσματα και από τα θετικά και από τα αρνητικά στοιχεία και προχωράμε στη βάση της συσπείρωσης του αγροτικού κόσμου, στη διεκδίκηση αιτημάτων ζωτικής σημασίας, που θα δίνουν ελπίδα και προοπτική στο μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών με συνέχιση του αγώνα και με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ,

(πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας)

«Είναι σίγουρο ότι υπήρχε υπονόμευση του αγώνα από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ που έκανε ό,τι πέρναγε από το χέρι του για να μην ξεκινήσει και στη συνέχεια για να τον σταματήσει. Από την άλλη, η ΝΔ προσπαθούσε να σπείρει την απογοήτευση στους αγρότες και να τους πείσει ότι δεν αλλάζει τίποτα, αφού η ίδια συμφωνεί με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και ότι το αγροτικό πρόβλημα είναι θέμα διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, ενώ στην ουσία το πρόβλημα είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ.

Υπονομευτικό ρόλο στην περιοχή μας έπαιξαν οι Ενώσεις Συνεταιρισμών Αγρινίου και Μεσολογγίου, που θέλουν να σπείρουν τον εφησυχασμό ιδιαίτερα στους καπνοπαραγωγούς, θεωρώντας την απόφαση περικοπής των επιδοτήσεων σε τρία χρόνια ως επιτυχία, που είναι έγκλημα εκ προμελέτης μετά το φιάσκο του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ξέρουν ότι έτσι θα οδηγηθούν στο ξεκλήρισμα οι καπνοπαραγωγοί.

Οι αγρότες, όμως, που νιώθουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής - στο νομό μας έχει ξεκληρίσει βίαια πολλά μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά ιδιαίτερα σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές όπως Βάλτος, Ξηρόμερο - θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με σαφή στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης που θα τους επιτρέπει να παραμείνουν στα χωράφια τους και να μην ξεριζωθούν από τον τόπο τους».

ΑΛΕΞΗΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,

(Πρόεδρος Συλλόγου Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Πάτρας)

«Η φάση των τελευταίων κινητοποιήσεων τελείωσε άδοξα. Ενώ ετοιμαζόμασταν στη Δυτική Αχαΐα να δημιουργήσουμε μπλόκα ύστερα και από την πανελλαδική σύσκεψη στη Θέρμη, σε άλλες περιοχές της χώρας τα μπλόκα άρχισαν να διαλύονται χωρίς να έχει λυθεί έστω ένα πρόβλημα των αγροτών. Στην περιοχή μας ο αγώνας υπονομεύτηκε από την κυβέρνηση και γενικότερα το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη και η ΝΔ με τη στάση της υπονόμευσε κι αυτή τον αγώνα, μην αφήνοντας στελέχη - συνδικαλιστές της να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Παρ' όλα αυτά ο αγώνας θα συνεχιστεί και οι τελευταίες κινητοποιήσεις έδειξαν ότι ήταν ποιοτικά ανεβασμένος. Ο αγροτικός κόσμος θέλει αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού του κινήματος και φαίνεται και από το γεγονός ότι σε πολλούς Καποδιστριακούς Δήμους έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση Αγροτικών Συλλόγων. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για την επίλυση των προβλημάτων από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και εν τέλει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ