Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕΤΕ
Μια μεγάλη έκθεση για την ιστορία της χαρακτικής

Αύριο Τετάρτη ανοίγει τις πύλες της η μεγάλη ιστορική έκθεση «Χαρακτική - Από την Προϊστορία στην Ελλάδα του σήμερα» στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής», στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος).

Πριν από 4 χρόνια η Εφορεία Χαρακτικής του ΕΕΤΕ και 10 καλλιτέχνες χαράκτες, ορμώμενοι από τις δύο επιτυχημένες μεγάλες εκθέσεις του ΕΕΤΕ με θέμα «Τέχνη και Αντίσταση 1936 - 1974», ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε μία μεγάλη ιδέα. Την ιδέα που οι εικαστικοί - χαράκτες γνωρίζουν μέσα από τον μόχθο της δουλειάς τους...

Η έκθεση αναπτύσσεται στον χώρο χρονολογικά. Η πορεία ξεκινά με προϊστορικές βραχοχαράξεις από την Κίνα, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεχίζεται στους αρχαίους ιστορικούς χρόνους με σύμβολα, σφραγίδες, επιγραφές, σφραγιδόλιθους από Μουσεία Αρχαιολογικά και Ιστορικά της Ελλάδας και της Κύπρου. Προχωρά με αρχαίες γραφές αλλά και ιστορικές εκτυπώσεις χαρακτικής τέχνης από Μουσεία της Κίνας. Συνεχίζεται στην ευρωπαϊκή χαρακτική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του ιμπρεσιονισμού, και στην ιαπωνική Τέχνη, μέσα από συλλογές, ενώ προχωρά σε λιθογραφίες ξένων περιηγητών στην Ελλάδα από ελληνικά Ιστορικά Μουσεία και σε ξυλογραφίες εικόνων του Αγίου Ορους. Η πορεία αυτή τελειώνει με χαρακτικά Ελλήνων χαρακτών, αφενός με τα έργα χαρακτών που δεν ζουν πια, όπως των Α. Τάσσου, Γ. Βαρλάμου, Γ. Βασιλείου, Κ. Γραμματόπουλου, Χ. Δαγκλή, Γ. Δήμου, Β. Κατράκη, Α. Κινδύνη, Β. Σεμερτζίδη, Γ. Μόραλη, Γ. Φαρσακίδη, πολλοί από τους οποίους κατέδειξαν με τα χαρακτικά τους σημαντικά γεγονότα και τους αγώνες του λαού μας, και αφετέρου με τα έργα σύγχρονων χαρακτών, μερικά από τα οποία καταδεικνύουν και την τεχνική εξέλιξη της ψηφιακής χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 21.00, Σάββατο 11.00 - 20.00 και Κυριακή 10.00 - 16.00.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ