Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα: Πέντε (5) σειρές ΕΣΣΟ, ίδια τα προβλήματα

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) βρίσκεται στην περιοχή της Θήβας. Νεοσύλλεκτοι από κάθε ΕΣΣΟ παρουσιάζονται στο ΚΕΠΒ για τη βασική τους εκπαίδευση, καθώς και μετακινούμενοι στρατευμένοι από και προς την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Η ξεχωριστή αναφορά του σημειώματος στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού οφείλεται στο γεγονός ότι το στρατόπεδο αυτό έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές, με δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες σε όλη τη διάρκεια του έτους 2021, με προβλήματα που υπάρχουν και οι νεοσύλλεκτοι τα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Τα δημοσιεύματα δεν προέρχονται από νεοσύλλεκτους μόνο μιας σειράς, αλλά είναι επαναλαμβανόμενα, και τις περισσότερες φορές οι αναφορές γίνονται για ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι νεοσύλλεκτοι σε κάθε σειρά.

Το πλήθος των επιστολών και των δημοσιευμάτων, αλλά και τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα που υπάρχουν στο στρατόπεδο, προκάλεσαν την κατάθεση ερωτήσεων από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προς την κυβέρνηση. Μόνο το έτος 2021 το ΚΚΕ κατέθεσε τέσσερις Ερωτήσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι κάθε σειρά νεοσυλλέκτων αντιμετώπιζε οξυμένα προβλήματα σχετικά με τη διαμονή τους στο στρατόπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι νεοσύλλεκτοι αναδείχθηκαν και από τους νεοσύλλεκτους των επόμενων σειρών κατάταξης.

Ενα από αυτά είναι η μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στα υλικά και στα μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, αφού τους χορηγήθηκαν ελάχιστες ποσότητες σε υλικά και μέσα προστασίας από τον κορονοϊό: Μόλις 50 ml αντισηπτικού, ένα ζευγάρι γάντια και μία μάσκα. Το γεγονός αυτό δεν ήταν τυχαίο, αφού η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ήταν ζήτημα ατομικής ευθύνης και όχι ευθύνη της κυβέρνησης. Δηλαδή ο επαρκής και συνεχής εφοδιασμός όλων των στρατοπέδων με μέσα και υλικά, για την προστασία από τον κορονοϊό τόσο των στρατευμένων όσο και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η έλλειψη των υλικών και μέσων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ήταν φυσικό, επιβάρυνε οικονομικά τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους αφού ήταν αναγκασμένοι με δικά τους χρήματα, να προμηθεύονται τα απαραίτητα υλικά και μέσα για την προστασία από τον κορονοϊό.

Επίσης οι νεοσύλλεκτοι διαμαρτυρήθηκαν διότι μετά από ενημέρωση που είχαν, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν μέρος του προβλεπόμενου ρουχισμού που τους χορηγήθηκε. Είναι γνωστό ότι ο ρουχισμός που χορηγείται στους στρατεύσιμους ήδη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες για όλη τη θητεία, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των στρατευμένων να επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά πρόσθετου ρουχισμού, για την κάλυψη των αναγκών τους.

Οι νεοσύλλεκτοι κατάγγειλαν ότι στο φαγητό της Καθαράς Δευτέρας βρέθηκαν σκουλήκια στο φαγητό, και δεν είναι η μοναδική φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε στρατιωτική μονάδα.

Η κυβέρνηση στην Ερώτηση του ΚΚΕ με αριθμό πρωτοκόλλου 5162, στις 18 Μάρτη 2021, απάντησε γενικόλογα, λέγοντας ότι τα τρόφιμα παραλαμβάνονται από Επιτροπή, ότι η παρασκευή του συσσιτίου πραγματοποιείται από επαγγελματίες ΕΠΟΠ με ειδικότητα μάγειρα. Τέλος, για το γεύμα της Καθαράς Δευτέρας ανέφερε πως από επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ήταν φύτρα η οποία δημιουργήθηκε στην επιφάνεια του εφοδίου, που ήταν όσπριο, λόγω υψηλού βρασμού του, και επ' ουδενί δεν αποτελεί απειλή για την υγεία του προσωπικού ή την ποιότητα του γεύματος.

Σε άλλη διαμαρτυρία τους οι στρατιώτες αναφέρονταν στις περιορισμένες και άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα συνωστισμού στις τουαλέτες, στους νιπτήρες και στις ντουζιέρες του στρατοπέδου.

Επίσης διαμαρτύρονταν διότι ήταν ελλιπής ο καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων, τα δε χορηγούμενα από την υπηρεσία απαραίτητα υλικά και καθοριστικά ήταν σε μικρές ποσότητες και δεν επαρκούσαν. Αντιμετώπιζαν προβλήματα στην ατομική καθαριότητα, διότι ζεστό νερό υπήρχε για λίγη ώρα. Στην αναφορά της Μοίρας, όπου αναφέρθηκαν διαμαρτυρόμενοι οι νεοσύλλεκτοι για όλα τα παραπάνω προβλήματα, η απάντηση που τους δόθηκε από τη διοίκηση ήταν: «Είστε πάρα πολλοί, για την ώρα αυτά έχουμε».

Ωστόσο και παρά τις γενικόλογες απαντήσεις της κυβέρνησης για τα παραπάνω προβλήματα, με νεότερη διαμαρτυρία τους νεοσύλλεκτοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης τον Οκτώβρη επεσήμαναν ότι υπήρχε έντονος και πέρα από κάθε επιστημονικό πρωτόκολλο συγχρωτισμός στους περισσότερους χώρους. Υπήρχε παντελής έλλειψη αντισηπτικών σε όλους τους χώρους του στρατοπέδου. Οι στρατευμένοι αναγκάζονταν αυτές τις ελλείψεις να τις καλύπτουν με δικά τους έξοδα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις οικογένειές τους.

Οι τουαλέτες ήταν σε άθλια κατάσταση, στις δε βρύσες σ' αυτούς τους χώρους το σαπούνι ήταν ανύπαρκτο και στις ντουζιέρες δεν υπήρχε ζεστό νερό. Στους χώρους εστίασης οι δίσκοι πλένονταν δίπλα σε σκουπίδια και αρκετοί θάλαμοι στρατωνισμού πλημμύριζαν με νερό.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ με αριθμό πρωτοκόλλου 7, στις 4 Οκτώβρη 2021, η κυβέρνηση απάντησε ότι οι εγκαταστάσεις διαβίωσης του ΚΕΠΒ, παρά την παλαιότητά τους, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση λόγω της καθημερινής και διαρκούς μέριμνας που λαμβάνεται από το σύνολο του προσωπικού, με συνεχείς συντηρήσεις, απολυμάνσεις, επισκευή φθορών στους χώρους διαμονής. Επίσης, όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες στρατωνίζονται νεοσύλλεκτοι, μετακινούμενοι οπλίτες προς νήσο Κύπρο, καθώς και το μόνιμο προσωπικό, συμπληρώνονται στο 50% της προβλεπόμενης χωρητικότητάς τους.

Ωστόσο οι νεοσύλλεκτοι με νεότερη διαμαρτυρία τους, λίγες μέρες μετά, ανέφεραν ότι στις κτιριακές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου η κατάσταση ήταν άσχημη, αφού στα κρεβάτια υπήρχε πλήθος κοριών. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν αυτόβουλα οι ίδιοι οι στρατευμένοι για απολύμανση των κρεβατιών, η κατάσταση παρέμενε ίδια.

Για τα παραπάνω διαμαρτυρήθηκαν στην αναφορά της Μονάδας για την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε, χωρίς η διοίκηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ως όφειλε. Επιπλέον, διαμαρτυρήθηκαν για τα ελλιπή μέτρα πρόληψης κατά του COVID-19, καθώς δεν υπάρχει ούτε σαπούνι για το πλύσιμο των χεριών.

Οι ευθύνες τις κυβέρνησης είναι μεγάλες, διότι παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Το ΚΚΕ μετά τη διαμαρτυρία των στρατευμένων κατέθεσε κι άλλη Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 659 στις 25 Οκτώβρη 2021.

Η κυβέρνηση για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι νεοσύλλεκτοι απάντησε ως εξής: «Σε απάντηση της (β) σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα "Εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες οι συνθήκες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) της Θήβας", επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στη (γ) σχετική απάντησή μας, επί της (α) όμοιας Ερώτησης, την οποία είχατε καταθέσει για το ίδιο ζήτημα».

Τέλος, πρόσφατα στο Κέντρο Εκπαίδευσης, όπως ανέφεραν με διαμαρτυρία τους νεοσύλλεκτοι, σοβάδες έπεσαν σε θάλαμο γεμάτο με στρατευμένους, ευτυχώς σε κρεβάτι όπου δεν κοιμόταν στρατευμένος, και την 1η Δεκέμβρη 2021 με άλλη διαμαρτυρία τους νεοσύλλεκτοι ανέφεραν ότι λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία τους δεκάδες νεοσύλλεκτοι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία με γαστρεντερίτιδα, σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι τα προβλήματα στο συγκεκριμένο στρατόπεδο δεν έχουν τελειωμό.

Οι στρατευμένοι, μπροστά στην άσχημη κατάσταση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μονάδες τους, μόνο μία επιλογή έχουν.

Να συζητούν τα προβλήματα με τους συναδέλφους τους, να τα αναδείξουν στην αναφορά της μονάδας τους και να απαιτήσουν τη λύση τους.

Ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα στρατόπεδα, καθώς και για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είναι υποχρέωση κάθε στρατευμένου, να παλέψει για τα δικαιώματά του.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα προβλήματα δεν σταματούν στην πύλη του στρατοπέδου. Προβλήματα αντιμετώπιζαν πριν την κατάταξή τους στον στρατό, προβλήματα αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και προβλήματα θα αντιμετωπίσουν μετά την απόλυσή τους.

Ολα αυτά έχουν την αιτία τους στη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στην εμπλοκή της στους ΝΑΤΟικούς και ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς, αφού δαπανά δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, καθώς και για εξοπλισμούς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αμυνας.

Αντίθετα, όταν πρόκειται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στα στρατόπεδα, η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα των «δημοσιονομικών προβλημάτων».

Οι στρατευμένοι χρειάζεται μαζί με τον λαό να δυναμώσουν την πάλη τους για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας και να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.

ΕΛΔΥΚ: Εμβολιασμένοι στην Κύπρο, ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι που υπηρετούν τη θητεία τους στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), αλλά και αυτοί που έχουν απολυθεί, με την πιστοποίηση του εμβολιασμού τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι στρατευμένοι στην ΕΛΔΥΚ έχουν εμβολιαστεί στις μονάδες τους, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού από την Κυπριακή Δημοκρατία και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Με αυτό το πιστοποιητικό μετακινήθηκαν στην Ελλάδα, είτε για την άδειά τους, είτε για τον επαναπατρισμό τους και τη μετάθεσή τους σε νέα μονάδα στην Ελλάδα.

Αυτοί οι στρατευμένοι, αν και εμβολιασμένοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν έρχονται στην Ελλάδα. Στην πλατφόρμα της ελληνικής κυβέρνησης gov.gr εμφανίζονται ανεμβολίαστοι κατά του COVID-19. Τα προβλήματα εντοπίζονται κατά τη διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου COVID-19 και βεβαίωσης εμβολιασμού κατά του COVID-19. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ενώ υπάρχει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, και η επαλήθευση ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID-19 γίνεται κανονικά και εμφανίζονται εμβολιασμένοι, οι στρατιώτες μετά τη θητεία τους επιστρέφουν στους χώρους εργασίας και δεν μπορούν να εκδώσουν βεβαίωση εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να χάνουν την εργασία τους ή να μην μπορούν να βρουν εργασία.

Το ΚΚΕ για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι κατέθεσε την Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 1245 στις 16 Νοέμβρη 2021.

Το υπουργείο Αμυνας, στην απάντηση στη σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ, αντί να κινηθεί άμεσα και η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι, μεταθέτει το πρόβλημα σε άλλα υπουργεία.

Στην απάντηση του υπουργείου Αμυνας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σας γνωρίζω ότι υπεύθυνος φορέας έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους Ελληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι το Υπουργείο Υγείας, ενώ φορέας ανάπτυξης και λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας εμβολιασμού είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Οταν η κυβέρνηση αποφασίζει αντιλαϊκά μέτρα, εφαρμόζει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα υπουργεία εφαρμόζουν άμεσα την πολιτική της κυβέρνησης.

Αντίθετα, όταν πρόκειται για τη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι, ο ένας υπουργός μεταθέτει το πρόβλημα στον άλλον.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι στρατευμένοι να καταχωρηθούν ως εμβολιασμένοι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη στρατιωτική τους θητεία αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την αδιαφορία της για τα προβλήματα των στρατευμένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες νεοσύλλεκτοι με τροφική δηλητηρίαση!(2023-10-03 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα προβλήματα των στρατευμένων(2021-05-22 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα στα στρατόπεδα(2020-11-17 00:00:00.0)
Αθλια κατάσταση στα στρατόπεδα(2020-04-04 00:00:00.0)
Ερώτηση για τις ελλείψεις ειδών ιματισμού στους νέους στρατευμένους(2019-06-05 00:00:00.0)
Εξορμήσεις σε στρατόπεδα(2018-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ