Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Το εφαρμόζουν ένα χρόνο νωρίτερα!

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι «15» χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη θεσμοθέτηση μέτρων που ενταφιάζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στις χώρες τους, στα πλαίσια της «νέας τάξης» πραγμάτων. Ενδεικτικό της... βιασύνης των «15» είναι το γεγονός ότι στη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (13-15 Φλεβάρη) στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλο της Ισπανίας έξι χώρες - Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Βρετανία και Λουξεμβούργο - αποφάσισαν να εφαρμόσουν μεταξύ τους το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ένα χρόνο περίπου νωρίτερα (από το πρώτο τρίμηνο του 2003)! Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Ανχελ Αθέβες. Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο του Λάακεν τον περασμένο Δεκέμβρη, οι «15» είχαν αποφασίσει να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την 1η Γενάρη του 2004.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Ανχελ Αθέβες, οι έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να επισπεύσουν τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να απαλλαγούν από τις χρονοβόρες διαδικασίες για την έκδοση υπόπτων και πως η εφαρμογή του δίνει μία «νέα ώθηση στη δικαστική συνεργασία» στην Ευρώπη.

Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να προβούν στις σχετικές νομοθετικές προσαρμογές πριν την οριακή ημερομηνία του 2004, όπως είχε αποφασιστεί στη σύνοδο του Λάακεν στο Βέλγιο.

Στο μεταξύ στο υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζονται για το νέο «μίνι τρομονόμο», προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας στα νέα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις επιταγές των ΗΠΑ. Ενα θέμα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η παραγραφή των λεγόμενων τρομοκρατικών πράξεων. Αν δηλαδή θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής ή το απαράγραπτο για ορισμένα αδικήματα.

Οι υπόλοιπες αλλαγές -όπως επιτάσσει η απόφαση των «15»- είναι η μεταφορά του ενιαίου πανευρωπαϊκού ορισμού της έννοιας τρομοκρατίας στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας, η προσαρμογή, όπου κριθεί απαραίτητο, στα οριζόμενα ως «τρομοκρατικά» αδικήματα (ανθρωποκτονίες, απαγωγές, ομηρίες, μαζικές καταστροφές κλπ.), η καθιέρωση ως αδικήματος και της απειλής τέλεσης των παραπάνω «τρομοκρατικών» πράξεων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ