Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΓΥΝΑΙΚΑ
Σχέδια και αναλύσεις για την «οικονομική διάσταση» της «ισότητας»

Με την προσοχή στραμμένη στο «οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα» που επιδιώκει να αφήσει μέσα από τους στόχους, τις δράσεις και τα προγράμματα που περιλαμβάνει, η κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή 10/12 το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021 - 2025».

Στο Σχέδιο, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τους προηγούμενους μήνες, αποτυπώνονται βασικοί άξονες της αντιλαϊκής στρατηγικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ για την «ανάκαμψη της οικονομίας». Στον βωμό των στόχων που τίθενται για το κεφάλαιο, η «ισότητα» μετατρέπεται σε κρίκο της επίθεσης στα δικαιώματα και στις ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους.

Για «σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, που συνεχίζει να προκαλεί τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντας τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο ως νομοθέτημα που διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς, ιδιαίτερα τις μητέρες, και αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς.

Στην «οικονομική διάσταση της ισότητας των φύλων» και στα «οφέλη που αποκομίζει η οικονομία από την άρση των διακρίσεων» εστίασε ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τους προβληματισμούς των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης για τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

«Είμαστε τρίτοι από το τέλος στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει προκειμένου «να έχουμε επαρκές εργατικό δυναμικό για την ανάπτυξη που οραματιζόμαστε τα επόμενα χρόνια».

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, που στόχο έχει να ενισχυθεί το γυναικείο εργατικό δυναμικό ως πηγή υπεραξίας για το κεφάλαιο, στο επίκεντρο βρέθηκαν δύο δράσεις που στοχεύουν στην πιο γρήγορη επιστροφή των νέων μητέρων στη δουλειά. Πρόκειται για το συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», που θα εφαρμοστεί σε 20 περίπου δήμους της χώρας από το νέο έτος, και το πρόγραμμα χρηματοδότησης 120 μεγάλων επιχειρήσεων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να δημιουργήσουν χώρους φύλαξης βρεφών και νηπίων στις εγκαταστάσεις τους.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα παραπάνω ως ένα «μεγάλο βήμα» στην κατεύθυνση της «συμφιλίωσης» προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μια σημαντική διευκόλυνση και στήριξη στις νέες μητέρες, ενώ στην πραγματικότητα είναι μέτρα που λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας και παράλληλα υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την Προσχολική Αγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ