Με την υπενθύμιση παλιότερων δηλώσεων Μπάιντεν από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε Πρόεδρος των ΗΠΑ - περί «υπεράσπισης» της δημοκρατίας, «πάλης» για αυτήν και για την «ανανέωσή» της - ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικτυακή «Σύνοδος για τη Δημοκρατία» που διοργανώνει η Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή μιας σειράς χωρών τις οποίες ξεχωρίζει ως προς τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για την ενίσχυση της γεωπολιτικής της ισχύος.
Μεταξύ άλλων έχουν προσκληθεί ηγέτες κρατών αλλά και εκπρόσωποι από τον «ιδιωτικό τομέα» και ΜΚΟ από πάνω από 100 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται στενοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως Γαλλία, Βρετανία, ΕΕ και Ισραήλ, χώρες με κρίσιμη γεωγραφική θέση, π.χ. στον Ειρηνικό, όπως Νήσοι Σολομώντα, Ναουρού, Φίτζι, Παπούα - Νέα Γουινέα, καθώς επίσης χώρες βαρύνουσας οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος, όπως η Ινδία.
Μεταξύ των συμμετεχόντων, ξεχωρίζουν χώρες από περιοχές όπου οξύνεται η αναμέτρηση με Ρωσία, Κίνα κ.λπ., όπως τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Κροατία, το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου κ.ά.), η Νοτιοανατολική Μεσόγειος (τη χτεσινή πρώτη μέρα έγιναν και παρεμβάσεις από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη - βλ. σελ. 8). Χαρακτηριστική είναι η πρόσκληση της Ταϊβάν (κάτι που από την πρώτη στιγμή προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου), όπως και η μη πρόσκληση Κίνας και Ρωσίας. Επίσης, στους προσκεκλημένους δεν είναι η Τουρκία, με φόντο το σύνθετο παζάρι με την Αγκυρα.
Στόχος της Συνόδου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, είναι «να τεθεί προς εφαρμογή μια θετική ατζέντα για τη δημοκρατική ανανέωση και τη διαχείριση μέσω συλλογικής δράσης των μεγαλύτερων απειλών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοκρατίες».