Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Μάχη να σωθούν η περιουσία και το βιος του λαού

Σημαντικές ζημιές σε μεγάλο μήκος του παραλιακού μετώπου

Πολλοί παραλιακοί δρόμοι διαλύθηκαν

Eurokinissi

Πολλοί παραλιακοί δρόμοι διαλύθηκαν
Μια πολύ δύσκολη μέρα ήταν η χτεσινή για τους κατοίκους σχεδόν του συνόλου του παραλιακού μετώπου του δήμου Πατρέων, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένα προβλήματα και ζημιές, από τα Αραχωβίτικα έως το Ρίο και τον Καστελόκαμπο και από τις Ιτιές έως τα Βραχνέικα, μετά τη βροχόπτωση της νύχτας και τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα ακόμη και η θάλασσα σε πολλά σημεία να έχει πλημμυρίσει τη στεριά.

Παρόμοια ζητήματα σημειώθηκαν στο παραλιακό οδικό δίκτυο του Ακταίου. Πλημμύρισε, επίσης, μεγάλο τμήμα του παραλιακού δρόμου του Ρίου, όπου μεταξύ άλλων εκκενώθηκε και ο λυόμενος σταθμός του Λιμενικού Σώματος στη μία από τις δύο προβλήτες που δένουν τα φέρι μπότ για το Αντίρριο. Ο δρόμος μπροστά από τα παραλιακά καταστήματα του Ρίο ήταν απροσπέλαστος από το νερό της θάλασσας και της βροχής, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Αντίστοιχα, στην Πλαζ η θάλασσα κάλυψε σχεδόν το σύνολο του παραλιακού δρόμου, πολλά προβλήματα σημειώθηκαν και στη μαρίνα με ζημιές σε μικρά αλιευτικά σκάφη, στις υποδομές της, αλλά και σε καταστήματα.

Από την πρώτη στιγμή στον δρόμο τα συνεργεία του δήμου Πατρέων

Σχεδόν από τις 2.30 τα ξημερώματα «στο πόδι» βρέθηκε ο μηχανισμός του δήμου Πατρέων, προκειμένου να προστατευτεί το βιος του λαού, να αποτραπούν περαιτέρω προβλήματα.

Οι Ιτιές, μια από τις κοινότητες που πλημμύρισαν
Οι Ιτιές, μια από τις κοινότητες που πλημμύρισαν
Κινητοποιήθηκαν προσωπικό και μηχανήματα στις Ιτιές, όπου από τα νερά είχαν πλημμυρίσει οι δρόμοι, καταστήματα και σπίτια. Με τις προσπάθειες εργαζομένων των Υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας, της ΔΕΥΑΠ και κατοίκων και με συντονισμό των αρμόδιων αντιδημάρχων έγινε κατορθωτό το πρωί να καθαρίσουν οι δρόμοι, να απαντληθούν τα νερά από πολλά σημεία, ενώ Υπηρεσίες του δήμου παρέμειναν σε εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς ο καιρός ήταν άστατος όλη τη χτεσινή μέρα.

Αμεση ήταν και η παρέμβαση των κλιμακίων του δήμου, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές, να συντονιστούν οι παρεμβάσεις, ενώ συναντήσεις έγιναν με προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων και κατοίκους.

Ακόμα αναμένουν μελέτη...

Πολλά προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν είχαν ικανοποιηθεί τα αιτήματα που έχει καταθέσει διαχρονικά η αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα αρμόδια υπουργεία, για αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα στο σύνολο του παραλιακού μετώπου.

Για το συγκεκριμένο, έχει απαγορευτεί στον δήμο να πραγματοποιεί παρεμβάσεις, εφόσον δρόμοι θεωρούνται ακτές, ενώ ακόμη και όταν έγιναν έργα απ' τη δημοτική αρχή, της επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Πέρυσι, με αίτημά της, η δημοτική αρχή, μετά από ανάλογα μικρότερης έκτασης προβλήματα, ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η παραλιακή ζώνη της ΔΕ Ρίου, για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση έργων προστασίας οδών, κατοικιών και άλλων υποδομών. Το αίτημα έχει γίνει αποδεκτό από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια, με την τελευταία να αναλαμβάνει μελέτη υλοποίησης των αναγκαίων έργων. Ενα χρόνο μετά, με ευθύνη τους δεν έχει υπάρξει καμιά παρέμβαση. Ακόμη αναμένεται η μελέτη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη υποχρέωση, ενώ είναι παντελής η ανυπαρξία των αρμοδίων υπουργείων.

Για την υπόλοιπη παραλιακή ζώνη (Βραχνέικα - Μονοδένδρι) υπάρχει αντίστοιχη μελέτη της Περιφέρειας, η οποία ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε υλοποίηση έργων.

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή, που επιχορηγείται όπως και η πλειοψηφία των δήμων με μειωμένα κονδύλια για την πραγματοποίηση έργων προστασίας του λαού (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.λπ.), πραγματοποιεί, στο μέτρο που της επιτρέπουν οι δυνατότητές της, εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού αγωγών όμβριων υδάτων, ρεμάτων που έχει στην ευθύνη της και παράλληλα καλεί τα λαϊκά στρώματα της πόλης σε κοινή διεκδίκηση για αναγκαία έργα και υποδομές.

Αμεσα μέτρα και διεκδικήσεις

Σήμερα θα κατατεθεί αίτημα από τη δημοτική αρχή προκειμένου να κηρυχθεί το παραλιακό μέτωπο του δήμου Πατρέων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, ήδη ο δήμος καλεί τους κατοίκους να απευθύνονται για την καταγραφή των ζημιών τους, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, στις αντίστοιχες έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων και στο Νότιο Διαμέρισμα (για σπίτια με ζημιές στην περιοχή από το Γλαύκο έως τον χείμαρρο Παναγίτσα).

Στο πόδι και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ

Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, που εξέδωσε και ανακοίνωση. Στις Ιτιές, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ, και την Αναστασία Αγγελοπούλου, περιφερειακή σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε Αραχωβίτικα, Ακταίο, Ρίο, βρέθηκε επικεφαλής κλιμακίου το μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Θάνος Μπίμπας, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γρηγόρης Συμεωνίδης. Εκφράστηκαν συμπαράσταση και αλληλεγγύη και ταυτόχρονα η ανάγκη άμεσα να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ