Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκηνιακές μεθοδεύσεις με το ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ

«Σιγήν ιχθύος» τηρεί η κυβέρνηση για την επίσημη δήλωση εκπροσώπων της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας «Yukos» ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον για την εξαγορά των ΕΛ.ΠΕ

Πολλά και εύλογα ερωτηματικά προκαλούν οι κυβερνητικές παρασκηνιακές διαδικασίες για το ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων. Και ενώ είναι γνωστό και επιβεβαιώνεται επισήμως από τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία «Yukos» ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για την εξαγορά των ΕΛ.ΠΕ, η κυβέρνηση, αλλά και η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχουν ενημερωθεί επίσημα από τη ρωσική εταιρία για την απόφασή της. Να σημειώσουμε ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του 23% των ΕΛ.ΠΕ είχαν εκδηλώσει 3 εταιρίες, η «Yukos», η επίσης ρωσική «LukOil» σε συνεργασία με τον Ομιλο Λάτση και η αυστριακή OMV. Ωστόσο η πρώτη πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να το διαψεύδει.

Το αν αποχώρησε ή όχι η «Yukos», ελάχιστη ουσιαστική σημασία μπορεί να έχει για το μέλλον των ΕΛ.ΠΕ, αφού η απόφαση να ξεπουληθούν υλοποιείται. Το ζήτημα είναι ότι ακολουθούνται παρασκηνιακές μέθοδοι, προκειμένου τα ΕΛ.ΠΕ να «πέσουν» στα χέρια του Λάτση και των κατά περίσταση Ρώσων συνεταίρων του. Το γεγονός, ότι αποκρύβεται η αλήθεια, αποδεικνύει την προειλημμένη - κατόπιν εντολών ιδιωτικών συμφερόντων - απόφαση της κυβέρνησης, για το πού πρέπει να πάνε τα ΕΛ.ΠΕ. Αποδεικνύει επίσης περίτρανα και την κατρακύλα της, που στροβιλίζεται ζαλισμένη γύρω από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Στην προκειμένη περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ, δεν είναι αλλοδαποί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά ντόπιοι. Ο όμιλος Λάτση, έχει επισήμως συμπράξει με την «LukOil». O όμιλος Βαρδινογιάννη ανεπίσημα είχε συμπράξει με τη «Yukos» κάτι που είχε γίνει με την έγκριση της κυβέρνησης.

Φαίνεται λοιπόν, πως στην προκειμένη περίσταση υπερίσχυσαν τα συμφέροντα του Λάτση, με συνέπεια η «Yukos» και οι ντόπιοι συνεταίροι τους να αποχωρήσουν διακριτικά, αλλά με σαφείς αιχμές κατά των ΕΛ.ΠΕ, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις του προέδρου του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου.

Την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από τη ρωσική εταιρία, από την ιστοσελίδα της «Yukos» με ημερομηνία 12 Φλεβάρη, μεταφράζουμε: «Η εταιρία πετρελαίου "Yukos" μετά από ολόπλευρη μελέτη της εταιρίας ΕΛ.ΠΕ και της παραγωγικής δραστηριότητάς της, έθεσε υπόψη στην ελληνική κυβέρνηση την πρόθεσή της να αρνηθεί τη συμμετοχή της στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας». «Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της επενδυτικής στρατηγικής για το τρέχον έτος, με μεγάλη λεπτομέρεια εξετάσαμε τις δυνατότητες επενδύσεων στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο πρόεδρος της «Yukos», Νικολάι Μπίτσκοφ. «Ωστόσο μετά την αλλαγή των στρατηγικών προτεραιοτήτων της εταιρίας προς την πλευρά της Κεντρικής Ευρώπης, η διοίκηση του Ομίλου ΄"Yukos" αποφάσισε να επικεντρωθεί στη μελέτη του επενδυτικού κλίματος στη συγκεκριμένη περιοχή». «Εκτιμώντας την ισχύ των ΕΛ.ΠΕ - υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ομίλου "Yukos" Ολέγκ Σεΐκο - η εταιρία αποφάσισε να πραγματοποιήσει επενδύσεις ανάλογες με την οικονομική και παραγωγική στρατηγική της "Yukos", με κατεύθυνση την εξασφάλιση δράσεων στον τομέα επεξεργασίας πετρελαίου και την αγορά πετρελαιοειδών σε περιοχές που έχουν μεγαλύτερες προοπτικές για την εταιρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ