Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Βδομάδα ελληνικού κινηματογράφου

Πράσινη θάλασσα
Πράσινη θάλασσα
Ανοιξε, την Τρίτη, η αυλαία του 15oυ docfest στη Χαλκίδα και θα συνεχιστεί σε αίθουσες της πόλης μέχρι και τις 28 Νοέμβρη. Το φεστιβάλ γιορτάζει τα 15 χρόνια του με περισσότερες από 120 ταινίες τεκμηρίωσης στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, 50 εκ των οποίων θα κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους και παράλληλες προβολές, αφιερώματα και κινηματογραφικά εργαστήρια.

Ενώ, αυτό το Σάββατο ανοίγει η αυλαία και για το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με 93 ταινίες επαγγελματιών για παιδιά και νέους από 53 χώρες και την 21η Camera Zizanio με 215 ταινίες παιδιών και νέων για παιδιά και νέους στα διαγωνιστικά τμήματα! Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες εκδηλώσεις, ειδικές προβολές και αφιερώματα, ενώ από τις 4 Δεκέμβρη θα προβάλλονται ταινίες online και δωρεάν στην ψηφιακή πλατφόρμα: online.olympiafestival.gr.

To 12ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας - Ethnofest, που περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί σε «υβριδική» μορφή, έτσι από τις 25 έως και τις 29 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στο «Αστορ», ενώ τη σκυτάλη θα πάρει η διαδικτυακή πλατφόρμα από τις 27 Νοέμβρη έως τις 5 Δεκέμβρη. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ https://www.ethnofest.gr/el/ .

House of Gucci
House of Gucci
Δεν γίνεται να μη σταθεί η στήλη και στην πολύ ξεχωριστή πρωτοβουλία του κινηματογράφου «Ανδόρα», που παίρνοντας τη σκυτάλη από το «Αστυ», θα προβάλλει ελληνικές ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής, πριν από την προβολή των μεγάλου μήκους ταινιών της διανομής. Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο την ανάδειξη της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας μέσα από την καθιέρωση ενός σταθερού ραντεβού για το κοινό με το είδος αυτό στη συγκεκριμένη αίθουσα.

Αυτή η βδομάδα στους κινηματογράφους έχει δικαιωματικά τον τίτλο βδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, αφού 6 ελληνικές ταινίες, αριθμός ρεκόρ, προβάλλονται ταυτόχρονα στις αίθουσες, ενώ η δεύτερη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ για τη φετινή διανομή «Ο Οίκος Gucci» και η παιδική «Ενκάντο: Ενας Κόσμος Μαγικός» σπάνε την ελληνική «παντοκρατορία» της βδομάδας. Πολλές οι ελληνικές ταινίες της βδομάδας μεν, αλλά μας λείπει μια αμιγώς κοινωνική ταινία με σύγχρονους προβληματισμούς. Ευελπιστούμε στις επόμενες διανομές...

Το «Κλαδί στη Φωτιά» του Κωνσταντίνου Μουρατίδη διακατέχεται από έναν ερασιτεχνισμό τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά. Στην ταινία «Τα Οριά Μας» του Δημήτρη Γιατζουζάκη, ενώ έχει ενδιαφέρουσα θεματολογία, δείχνοντας το πορτραίτο του μοναδικού Ελληνα παραολυμπιονίκη Γιάννη Χατζήμπεη που τερμάτισε στον υπερμαραθώνιο τριάθλου Ironman, απουσιάζει η κριτική ματιά στην πολιτεία. Το «Λούγκερ» του Κώστα Χαραλάμπους έχει ως θέμα μια ιστορία που δυστυχώς την έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές στο παρελθόν... Η φτωχή οικογένεια που έχει όραμα να πλουτίσει και τα καταφέρνει με κάθε τίμημα. Τα «Μικρά Ομορφα Αλογα» του Μιχάλη Κωνσταντάτου είναι η απόπειρα ενός εγκεφαλικού θρίλερ για τα ψέματα που εγκλωβίζουν και απομακρύνουν τα ζευγάρια, παρ' όλη την πολύ καλή σκηνοθετική ματιά, δεν καταφέρνουν να μας δώσουν κάτι περισσότερο... Ο «Ενας Ησυχος Ανθρωπος» του Τάσου Γερακίνη, ενώ έχει όλη την καλή θέληση να «ξεψαχνίσει» καθημερινά κοινωνικά ζητήματα, όπως τη φτώχεια, τα χρέη, τη θέση της γυναίκας κ.λπ. εντούτοις η χροιά θρίλερ αποπροσανατολίζει κάπως τις αρχικές προθέσεις, αφήνοντας μετέωρο ποιο είναι το τελικό διακύβευμα.

Πράσινη Θάλασσα / Αγγελική Αντωνίου / 2020

Η «Πράσινη Θάλασσα» είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα». Αναφέρεται στην ιστορία της Αννας, που έχοντας χάσει τη μνήμη της, βρίσκει «καταφύγιο» ως μαγείρισσα σε μια παρακμιακή ταβέρνα... Εκεί η Αννα, παρόλο που έχει ξεχάσει τα πάντα, θυμάται να μαγειρεύει. Παρότι αντιμετωπίζει μια εκμεταλλευτική συμπεριφορά από τον ιδιοκτήτη, καταφέρνει και βρίσκει στους θαμώνες της ταβέρνας μια ιδιότυπη οικογένεια. Η ταινία έχει περισσότερο χαρακτηριστικά «ταινίας ενός χώρου», αφού ουσιαστικά η Αννα είναι «έγκλειστη» στην ταβέρνα. Η σκηνοθετική ματιά είναι κάπως αμήχανη, αλλά καταφέρνει να αποσπάσει καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές και ιδιαίτερα από την Αγγελική Παπούλια.

Ο Οίκος Gucci / House of Gucci / Ρίντλεϊ Σκοτ / 2021

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία της οικογενειακής αυτοκρατορίας του ιταλικού οίκου μόδας «Gucci». Ο τιτάνας Ρίντλεϊ Σκοτ αυτήν τη φορά δεν κατάφερε να κάνει το θαύμα του, όσο εκπληκτικό καστ κι αν επιστράτευσε (Ανταμ Ντράιβερ, Αλ Πατσίνο, Τζέρεμι Αϊρονς), όσο κι αν «μεταμόρφωσε» τη Lady Gaga και τον Τζάρεντ Λέτο. Η ιστορία των Gucci αφορά τη βιομηχανία του θεάματος και της μόδας... Εμείς, πάλι, προτείνουμε την προηγούμενη ταινία του, που ακόμα δεν έκλεισε ούτε μήνα που προβλήθηκε, την «Τελευταία Μονομαχία».

Ενκάντο: Ενας Κόσμος Μαγικός / Encanto / Μπάιρον Χάουαρντ και Τζάρεντ Μπους/ 2021

Η ιστορία της οικογένειας Μαδριγκάλ με το μαγικό σπίτι και τα μοναδικά χαρίσματα για το κάθε μέλος της. Η εξαίρεση βρίσκεται στο πρόσωπο της μικρής Μίραμπελ, που δεν έχει πάρει κανένα μοναδικό χάρισμα. Οταν, όμως, όλα κινδυνεύουν, μήπως εκείνη θα καταφέρει να τα σώσει; Πάντα μια νέα ταινία της Ντίσνεϊ είναι γεγονός για την απανταχού πιτσιρικαρία, μόνο που αυτήν τη φορά το σενάριο φλυαρεί τόσο πολύ μέχρι να φτάσει στο στόχο του, που «αποπροσανατολίζει» ακόμα και τους πιο φανατικούς μικρούς σινεφίλ. Το animation είναι ιδιαίτερα ζωηρό και πολύχρωμο, ενώ τα τραγούδια ιδιαιτέρως βαρετά. Το αποτέλεσμα, μια ταινία χωρίς ιδιαίτερη μαγεία...


Π. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ