Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ
7 μετανάστες νεκροί σε τροχαίο δουλεμπορικού στην Εγνατία

Από το τελευταίο τροχαίο με μετανάστες στην Εγνατία Οδό
Από το τελευταίο τροχαίο με μετανάστες στην Εγνατία Οδό
Επτά μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Κομοτηνής - Ξάνθης. Συγκεκριμένα, 35χρονος Μολδαβός διακινητής, που οδηγούσε όχημα με 14 μετανάστες και πρόσφυγες στην Εγνατία Οδό, δεν σταμάτησε σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο και ανέπτυξε πολύ μεγάλη ταχύτητα, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να βγει από την Εγνατία στα πλευρικά διόδια Ιάσμου Ροδόπης, όπου προσέκρουσε στις μπάρες και στη συνέχεια σε προκάτ των διοδίων.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι αστυνομικοί δεν τον καταδίωξαν, προκειμένου να αποφύγουν τροχαίο ατύχημα.

Από την άμορφη μάζα των σιδερικών απεγκλωβίστηκαν συνολικά 7 νεκροί και 8 τραυματίες, από τους οποίους οι 2 σοβαρά. 13 διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου διαπιστώθηκε αμέσως ο θάνατος των 5, ανάμεσά τους και μίας γυναίκας. Στη συνέχεια, σύμφωνα και με δηλώσεις της διοικήτριας του νοσοκομείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατέληξαν εντός του νοσοκομείου ακόμη δύο, ο ένας πολυτραυματίας στο χειρουργείο και ο δεύτερος διασωληνωμένος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αναμένοντας να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Καβάλας ως νευροχειρουρχικό περιστατικό με εγκεφαλικές κακώσεις, μεταφορά που ακυρώθηκε λόγω θανάτου.

Οι άλλοι 2 διακομίστηκαν στο ΓΝ Ξάνθης, όπου νοσηλεύτηκαν εκτός κινδύνου στη Χειρουργική κλινική. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοικήτριας πρόκειται για ανηλίκους και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας έχει λάβει εξιτήριο, ενώ ο δεύτερος έχει κατάγματα στη λεκάνη και υπέστη σοβαρές απώλειες αίματος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεταγγίσεις.

Τέσσερις από τους πρόσφυγες και μετανάστες που επέζησαν του πολύνεκρου τροχαίου είναι από το Πακιστάν, δύο από το Νεπάλ και ένας από το Αφγανιστάν.

Σημειωτέον, τα τροχαία ατυχήματα οχημάτων δουλεμπόρων στη Θράκη είναι συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκατοντάδες ξεριζωμένοι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της φτώχειας και των διώξεων, από σχεδόν όλο το κόσμο, ωθούμενοι από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, στα νύχια δουλεμπόρων και κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, έχουν ξεψυχήσει κατά τη προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, είτε στα παγωμένα νερά και τις όχθες του ποταμού Εβρου είτε σε τροχαία, κρυμμένοι σε κάποιο δουλεμπορικό όχημα.

ΚΚΕ: «Οσο συνεχίζονται η καταστολή, ο εγκλωβισμός και οι επαναπροωθήσεις, θα μετράμε θύματα»

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει με αφορμή το πολύνεκρο τροχαίο:

«Ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος στην Εγνατία Οδό, με νεκρούς και τραυματίες, γεμίζει με θλίψη και οργή. Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει άμεσα να διερευνηθούν.

Φυσικά, το δυστύχημα αυτό, όπως και όλα τα αντίστοιχα, δεν είναι απλά η "κακιά στιγμή". Τα κύματα των κατατρεγμένων θα μεγαλώνουν εξαιτίας της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, μέρος των οποίων είναι ιδιαίτερα η περιοχή της Θράκης. Οσο συνεχίζεται σε βάρος τους η πολιτική της άγριας καταστολής, της ανεξέλεγκτης δράσης της Frontex στα σύνορα, του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων, τόσο οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι θα πέφτουν στα νύχια των κυκλωμάτων διακινητών και τόσο θα μετράμε ναυάγια στο Αιγαίο και τροχαία κοντά στα χερσαία σύνορα.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της αντιμεταναστευτικής - αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία συνυπογράφουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας οδηγούν στον διπλό εγκλωβισμό τους στη χώρα μας, που δεν αποτελεί τον πραγματικό τους προορισμό.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να μη συμβιβαστεί με την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, να δυναμώσει την αλληλεγγύη του, αλλά και την πάλη του απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να διεκδικήσει:

- Προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, χωρίς επαναπροωθήσεις, απελάσεις και υπερδομές - φυλακές.

- Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ. Καμία διευκόλυνση στους μακελάρηδες των λαών. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

Αντί η κυβέρνηση να ενισχύει την παρουσία της Frontex στα σύνορα, να χτίζει πελώριους φράκτες και να εφοδιάζεται με υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και καταστολής, αντί να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους».

«Μετατρέπουν την Ελλάδα σε φυλακή ή τάφο των ξεριζωμένων»

Σε δική του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ τονίζει πως το περιστατικό «έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, των επαναπροωθήσεων και της άγριας καταστολής σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ, μετατρέπουν την Ελλάδα σε φυλακή ή τάφο των ξεριζωμένων». Παράλληλα σημειώνει τις τεράστιες ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, «που στηρίζουν και χρηματοδοτούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις επεμβάσεις τους σε Μέση Ανατολή, Αφρική και αλλού, που δολοφονούν και ξεριζώνουν ολόκληρους λαούς από τον τόπο τους και την ίδια ώρα στοχοποιούν τα θύματά τους σαν εγκληματίες επειδή αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον». Το ΠΑΜΕ τονίζει προς τον εργαζόμενο λαό, «που έχει τον πόνο της προσφυγιάς και της ξενιτιάς χαραγμένο στην Ιστορία του», ότι δεν πρέπει να επιτρέψει τη βάρβαρη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, και καλεί τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που έχουν γεμίσει την Ελλάδα.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του κινήματος στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεών της το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2023-06-16 00:00:00.0)
Σε στεριά και θάλασσα συνεχίζεται το δράμα προσφύγων και μεταναστών(2022-08-12 00:00:00.0)
Ολοι οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από φιλοξενία και δικαιώματα(2022-04-08 00:00:00.0)
Σκουπίδια(2019-08-28 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα(2017-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ