Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίχως σταματημό οι αυξήσεις στο ρεύμα και η ακρίβεια

Δεν έχουν σταματημό οι αυξήσεις στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, καθώς χτες στην προ ημερήσια αγορά καταγράφηκε νέο ρεκόρ στα 276 ευρώ/Mwh, παραμένοντας σταθερά στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, εξανεμίζοντας την έτσι κι αλλιώς πενιχρή «ενίσχυση» στους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοίνωσε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κάνοντας τα σχετικά ποσά να μοιάζουν περισσότερο με φάρσα.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε αύξηση της «οριζόντιας επιδότησης» για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα για τις πρώτες 300 kWh. Τα ποσά αυτά φυσικά και δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη αύξηση στις τιμές χονδρικής, κι έτσι οι οικιακοί καταναλωτές θα δουν και δεύτερη αύξηση στα τιμολόγια που θα λάβουν τέλη Δεκέμβρη, που αυτήν τη φορά θα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερή».

Αν συνυπολογίσουμε ότι η κατανάλωση ρεύματος για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας χρήσης ηλεκτρικών σωμάτων, τότε θα πρέπει να αναμένονται «ρήτρες αναπροσαρμογής» ακόμα και με τριψήφιο αριθμό στα τιμολόγιά τους, με δεδομένο ότι συμπαρασύρονται προς τα πάνω και οι υπόλοιπες χρεώσεις του τιμολογίου και όχι μόνο καθαυτή η τιμή της κιλοβατώρας.

Η κυβέρνηση, ενώ βλέπει ότι η κατάσταση διαμορφώνεται τραγική για εκατοντάδες χιλιάδες οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, αρνείται πεισματικά να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης κι έχοντας απορρίψει πρόσφατα τη σχετική τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση στα ενεργειακά αγαθά των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Αντίθετα, παρουσιάζει από πάνω και το «φαρμάκι ως φάρμακο» και την επιτάχυνση της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και του «πράσινου New Deal» ως δήθεν «διέξοδο» για την ενεργειακή φτώχεια που προκαλεί.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα «πανηγύρια» από πλευράς ηγεσίας ΔΕΗ για την «επιτυχημένη» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε ειδική εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθήνας με αφορμή την εισαγωγή των 150 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, ο πρόεδρός της Γ. Στάσσης αναφέρθηκε ξανά στο επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης και στους νέους δρόμους που ανοίγονται από την ΑΜΚ, στις ΑΠΕ, στον «ψηφιακό μετασχηματισμό», στις επενδύσεις σε γειτονικές αγορές κ.λπ.

Με «σπασμένα φρένα» ο πληθωρισμός

Την ίδια ώρα, με «σπασμένα φρένα» τρέχει ο πληθωρισμός, όπως δείχνουν και τα χτεσινά οριστικά στοιχεία της Γιούροστατ.

Σύμφωνα με αυτά, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη για τον μήνα Οκτώβρη σκαρφάλωσε στο 4,1% από 3,4% τον Σεπτέμβρη, 3% τον Αύγουστο και 2,2% τον Ιούλη 2021 σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στη Γερμανία στο 4,6%, στη Γαλλία στο 3,2%, στην Ιταλία επίσης στο 3,1% κ.ά. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι ραγδαίες ανατιμήσεις για τον μήνα Οκτώβρη προήλθαν από τον κλάδο της Ενέργειας, όπου καταγράφηκε άνοδος 23,7%.

Τέλος, στην ελληνική οικονομία, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβρη καταγράφηκε στο 2,8% από 1,9% και 1,2% τον Σεπτέμβρη και τον Αύγουστο αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ