Ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο γεγονός, είπε πως δόθηκαν εξηγήσεις από την οργανωτική επιτροπή των αγώνων, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ υπεραμύνονται των πνευματικών δικαιωμάτων, σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα και το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού και βασική παράμετρος αυτού του δικαιώματος είναι η ευκρινής αναφορά του ονόματος του δημιουργού.
Σε ό,τι αφορά την πολιτιστική διάσταση του ταξιδιού στις ΗΠΑ, ο υπουργός ανέφερε τις επαφές με το Ιδρυμα Ωνάση στη Ν. Υόρκη και τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για τη διοργάνωση δύο εκθέσεων και τη δημιουργία πρατηρίου πώλησης αντιγράφων του ΤΑΠ, στο κτίριο του Ιδρύματος. Η πρώτη έκθεση κυκλαδικής τέχνης θα γίνει τον Απρίλη και το Νοέμβρη θα διοργανωθεί έκθεση μεταβυζαντινής τέχνης. Η συνάντηση με την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιας για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Β. Ρέντινγκ, είχε αντικείμενο την Ολυμπιακή Παιδεία. Επίσης, έλαβε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Κίνα από τον υπουργό Αθλητισμού της Κίνας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008.
Με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Ε. Βενιζέλος συζήτησε θέματα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στη σύλληψη της οποίας συμμετέχει, άλλωστε, εξ αρχής η UNESCO. Ο Κ. Ανάν αντέδρασε θετικά στην πρόταση να θέσει υπό την αιγίδα του ο ΟΗΕ ορισμένες δραστηριότητες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Κατά τ' άλλα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διάφορες τελετές που θα δούμε το 2004 (μεταξύ αυτών την έναρξη και λήξη των αγώνων) μάλλον θα πρέπει από τώρα να ανησυχούμε για το αισθητικό αποτέλεσμα, αφού ο υπουργός χαρακτήρισε την τελετή έναρξης στο Σολτ Λέικ (με τη χολιγουντιανή άποψη για την «άγρια δύση») ως «υψηλής αισθητικής», «ειλικρινή», «σεμνή» και «γνήσια».
Να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο υπουργός συναντήθηκε και με τους διδάσκοντες τα προγράμματα ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Ν. Υόρκη. Μετείχαν διδάσκοντες στα προγράμματα ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης Columbia, King's College, Yale, Stockton του Νιου Τζέρσεϊ κ.ά. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συνεργασία ανάμεσα σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα που αφορούν στον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Συζητήθηκαν και ιδέες για τη συμμετοχή αμερικανικών ακαδημαϊκών κύκλων στις δραστηριότητες της ολυμπιακής προετοιμασίας και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Μάλλον, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια, λόγω της συμβολής τους στην ενημέρωση - διαμόρφωση της αμερικανικής κοινής γνώμης, μπορεί να παίξουν το ρόλο... του «προπαγανδιστή» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τη στενή διαπλοκή της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΗΠΑ με το στρατιωτικοβιομηχανικό κατεστημένο.
Ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε και με τον διευθυντή του American Ballet Theater, το οποίο θα συμμετάσχει στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα το 2003.