Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάθε γωνιά και ένα κομμάτι Ιστορίας της πάλης του λαού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, το πρωί του Σαββάτου, οι ιστορικοί περίπατοι στη Θεσσαλονίκη, που οργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Οσοι συμμετείχαν, περπάτησαν μια ιστορική διαδρομή που ακολούθησε τα ίχνη του οργανωμένου λαϊκού κινήματος την περίοδο της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης στη Θεσσαλονίκη. Κάθε γωνιά και ένα πολύτιμο μάθημα Ιστορίας, εφόδιο στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες.

Θυμήθηκαν τις συνθήκες, τα δεδομένα που συνέβαλαν στην ταχεία αλλαγή του πολιτικού και του κοινωνικού - ταξικού συσχετισμού δυνάμεων, στον κλονισμό της καπιταλιστικής εξουσίας μέσα σε λίγους μήνες του 1941. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην ίδρυση και τον ρόλο του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Αθηνάς και Μωρεάς, όπου βρισκόταν η βασική γιάφκα του Μακεδονικού Γραφείου. Δεύτερο σημείο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έξω από την παλιά Φιλοσοφική Σχολή που μετατράπηκε σε γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο, εκτός από το αμφιθέατρο και μερικά γραφεία στο υπόγειο, όπου λειτουργούσαν αποσπασματικά πανεπιστημιακά τμήματα. Κατά τη διάρκεια της εξιστόρησης των γεγονότων στάθηκαν στον σημαντικότατο ρόλο που έπαιξαν στην οργάνωση του φοιτητικού κινήματος οι Οργανώσεις της ΟΚΝΕ και στη συνέχεια της ΕΠΟΝ.

Στη συνέχεια πέρασαν από την οδό Αρριανού 5, όπου στεγαζόταν ο Οίκος του Φοιτητή, που ήταν από τους βασικούς και μαχητικότερους χώρους της αντιστασιακής φοιτητικής δράσης, στον οποίο έμεναν άποροι φοιτητές.

Η δράση της οργάνωσης «Ελευθερία» στο ΑΠΘ κάνει τους ναζί να σκυλιάσουν και ψάχνουν με κάθε τρόπο να βρουν τους φοιτητές που ύψωσαν το ανάστημά τους στους κατακτητές, γι' αυτό και ο επόμενος σταθμός ήταν η οδός Εξαδακτύλου στον αριθμό 6, όπου, τον Σεπτέμβρη του 1941, από τα όργανα της ελληνικής Ασφάλειας συλλαμβάνονται, στο σπίτι του φοιτητή Ηλία Καπέση, 8 φοιτητές. Στη συνέχεια, δύο εξ αυτών, ο Ηλίας Καπέσης, φοιτητής του Μαθηματικού, και ο Σωκράτης Γ. Διορινός, αριστούχος φοιτητής στη Νομική, εκτελούνται. Είναι οι πρώτοι φοιτητές του ΑΠΘ που εκτελέστηκαν.

Επόμενος σταθμός το τυπογραφείο της «Λαϊκής Φωνής» στη συμβολή Πλάτωνος και Εγνατίας και στη συνέχεια η πλατεία Αγίας Σοφίας, ο τόπος των μεγάλων συγκεντρώσεων της Θεσσαλονίκης, και η Αλεξάνδρου Σβώλου, όπου συγκεντρώνονται πολλά τάγματα ασφαλείας. Οι ιστορικοί περίπατοι ολοκληρώθηκαν στο σιντριβάνι με την εξιστόρηση των γεγονότων της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ