Από την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά το μπαράζ αγωνιστικών κινητοποιήσεων
Μπροστά στα συλλαλητήρια που θα δώσουν τη «σκυτάλη» στην απεργιακή κλιμάκωση των επόμενων βδομάδων, τα σωματεία σε όλη τη χώρα ξεδιπλώνουν τη δράση τους με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, με κινητοποιήσεις που βάζουν στο επίκεντρο διεκδικήσεις όπως οι παραπάνω, ενώ σε μια σειρά κλάδους αυτή η αγωνιστική δραστηριότητα παίρνει τη μορφή απεργιακής κινητοποίησης.
Στην Αθήνα, κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 4 Νοέμβρη απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, εκφράζοντας τη στήριξή του στις αγωνιστικές δράσεις του επόμενου διαστήματος.
Επίσης, για την προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στο πλαίσιο της στήριξης και του δίκαιου αγώνα των λιμενεργατών της COSCO. Τόσο από την εισήγηση του προέδρου του ΕΚ Πειραιά, Ν. Ξουράφη, όσο και από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των σωματείων - μελών του αναδείχθηκε η ανάγκη όλες οι αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως το συλλαλητήριο της Πέμπτης στον Πειραιά, η αποψινή συγκέντρωση στην παλιά Κοκκινιά για την καταδίκη της ρατσιστικής δολοφονικής επίθεσης σε μετανάστες εργάτες, καθώς και οι κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις να βρουν συνέχεια σε μια μεγάλη παμπειραϊκή απεργία, σε συντονισμό με Ομοσπονδίες και άλλα Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα.
Με πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Οικοδόμων διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς.
Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι οικοδόμοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις επίσης θα πραγματοποιηθούν σε: Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου). Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αρτα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Καρδίτσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Κέρκυρα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, Λευκάδα, στις 10.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ. Ηγουμενίτσα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.
Οι οικοδόμοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με ουσιαστικές αυξήσεις. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 50 ευρώ, βοηθού 53 ευρώ, τεχνίτη 56 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις). Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.
Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τρίτη 9 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προστασία των ανέργων, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, οι διανομείς έχουν τη δική τους θέση, καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της αντεργατικής πολιτικής: Εχουν αντιμετωπίσει την ανεργία, την αναστολή των συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία, παράλληλα με την εντατικοποίηση. Οσοι παραμένουν στα πόστα τους αντιμετωπίζουν εξαντλητικά ωράρια, συνθήκες εντατικοποίησης και απλήρωτες υπερωρίες, ενώ πρόσφατα έχουν καταγραφεί μια σειρά θανατηφόρα «ατυχήματα» με θύματα διανομείς. Με το τέλος της τουριστικής σεζόν, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, χωρίς επίδομα, χωρίς κανένα εισόδημα τον φετινό χειμώνα. Κυβέρνηση και εργοδοσία πετούν ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, κυρίως όσων δούλεψαν χωρίς ανάσα ως εποχικοί σε μια σειρά τουριστικές περιοχές, στην ανεργία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται να τους αποκλείουν ακόμα και από το πετσοκομμένο επίδομα.
Απεργούν και κατεβαίνουν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 13 Νοέμβρη, δίνοντας έτσι συνέχεια στον αγώνα τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, την ίδια στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση απαξίωσης και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει την επιχείρηση «απαλλαγμένη» από βάρη όπως είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ καλούν σε συμπαράσταση τα σωματεία, να σταθούν στο πλευρό τους, όπως κάνουν δύο χρόνια τώρα στον κρίσιμο αγώνα που δίνουν.
Σε 48ωρη απεργία από τις 6 π.μ. της Τετάρτης 10 Νοέμβρη έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής 12 Νοέμβρη προχωρούν και οι ναυτεργάτες, οι οποίοι συμμετέχουν και στα συλλαλητήρια της 4ης Νοέμβρη, με απόφαση της ΠΝΟ, διεκδικώντας: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, υποχρεωτική Ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται. Οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων με ναυτεργάτες με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ανανέωση πτυχίων - διπλωμάτων και πιστοποιητικών. Κατάργηση του ν. 4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν. 4714/2020 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση των νόμων Βρούτση - Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Αμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ - ΕΦΚΑ, σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.