Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
Εντείνεται η αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας

Με αφορμή τα δικαιώματα αλιείας στα χωρικά τους ύδατα

Με κινήσεις παραπέρα όξυνσης και ανταλλαγή εκατέρωθεν «προειδοποιήσεων» και «διοριών», εντείνεται η αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας, με αφορμή τα δικαιώματα αλιείας στα χωρικά τους ύδατα, σε μια ακόμα χαρακτηριστική έκφραση των καπιταλιστικών αντιπαραθέσεων που οξύνονται στα απόνερα του Brexit.

Μετά τις διαμαρτυρίες της Γαλλίας ότι απορρίφθηκε περίπου το 40% των αιτήσεων που κατέθεσαν μικρά αλιευτικά σκάφη για ψάρεμα στα βρετανικά ύδατα (με την αιτιολογία ότι δεν μπορούσαν να αποδείξουν πως ψάρευαν εκεί και πριν από το Brexit), η Γαλλία προχώρησε σε «αντίμετρα», με την κατάσχεση ενός βρετανικού αλιευτικού σκάφους σε γαλλικά χωρικά ύδατα την περασμένη Πέμπτη και απειλές για περαιτέρω μέτρα από τις 2 Νοέμβρη.

Η συνάντηση που είχαν την Κυριακή, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, δεν εκτόνωσε την ένταση, ενώ οι δύο ηγέτες έδωσαν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου.

Ο Εμ. Μακρόν, ενώ ανέφερε πως δεν θέλει κλιμάκωση της έντασης με το Λονδίνο, απείλησε με ενδεχόμενα νέα μέτρα από σήμερα, όπως να απαγορευτεί η πρόσβαση βρετανικών σκαφών σε γαλλικά λιμάνια, να αυξηθούν οι έλεγχοι σε φορτηγά με τελικό προορισμό τη Βρετανία κ.ά., εν μέσω μάλιστα των σοβαρών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας.

Ο δε Μπ. Τζόνσον είπε πως είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης το συντομότερο, αλλά κατηγόρησε το Παρίσι πως επιχειρεί να τιμωρήσει τη Βρετανία επειδή εγκατέλειψε την ΕΕ. Το Σάββατο ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντ. Φροστ, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση σκέφτεται «σοβαρά» το ενδεχόμενο νομικών μέτρων αν η Γαλλία προχωρήσει σε αύξηση ελέγχων σε βρετανικές εξαγωγές προς τα γαλλικά λιμάνια.

Απειλές απηύθυνε χτες και η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, δηλώνοντας: «Οι Γάλλοι έχουν εκτοξεύσει εντελώς παράλογες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων της Μάγχης και της αλιευτικής μας βιομηχανίας, και πρέπει να αποσύρουν αυτές τις απειλές, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς της εμπορικής μας συμφωνίας με την ΕΕ για να αναλάβουμε δράση». Στο ίδιο πνεύμα και άλλοι Βρετανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τη Γαλλία να υποχωρήσει εντός 48 ωρών.

Καθώς παράλληλα με τα παραπάνω κλιμακώνεται και η ένταση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ γύρω από την τελωνειακή διευθέτηση στη Βόρεια Ιρλανδία, θέση στην αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας πήρε και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Brexit, Μ. Σέφκοβιτς, που προειδοποίησε τη Βρετανία να μην «πάρει τον δρόμο της σύγκρουσης». Μιλώντας στην εφημερίδα «The Telegraph», παρότρυνε τον Ντ. Φροστ να κάνει ένα βήμα πίσω και να επανεξετάσει τις προτάσεις των Βρυξελλών για τους ελέγχους βρετανικών αγαθών που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δυνάμει των ισχυόντων πρωτοκόλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ