Από τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου |
Ο μικρός δεν ήταν ο μόνος που έσπευσε να βρει τα ονόματα των δικών του. Αλλοι δύο κάτοικοι, αφού βρήκαν τα ονόματα των συγγενών τους, άρχισαν να ψάχνουν και στις άλλες πλάκες. «Να, αυτόν τον είχαν στήσει στον τοίχο οι Ιταλοί και τον έγδερναν λουρίδα λουρίδα όλο το σώμα του».
Δεν είναι μόνο οι χωριανοί, οι κάτοικοι του ηρωικού Νεστορίου που έχουν αγκαλιάσει το Μουσείο - Μνημείο. Ηταν βράδυ όταν είχαν πια τελειώσει οι εργασίες, και γινόταν το τελικό καθάρισμα του χώρου. Καθώς τα φώτα έκλειναν, έφτασαν έξω τρία αυτοκίνητα. Οι επιβάτες τους είπαν στους συντρόφους πως δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί για τα εγκαίνια και ρώτησαν μήπως μπορούσαν να ρίξουν εκείνη τη στιγμή μια ματιά στο εσωτερικό. Κι έτσι, έγιναν οι πρώτοι επισκέπτες του Μουσείου.
Αντάρτες του ΕΛΑΣ από τα Καστανοχώρια |
Ο λαός της περιοχής έχει ήδη αγκαλιάσει το Μνημείο - Μουσείο. Η κουβέντα «τιμή μου να ζητά το Κόμμα κάτι από μένα» ακούστηκε ξανά και ξανά όλη την περίοδο που στηνόταν αυτό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για το πώς εντάχθηκε στα εκθέματα ο πυροσωλήνας «πάντζερ φάουστ». Το ιστορικό κειμήλιο βρισκόταν στην αυλή ενός σπιτιού, όταν το είδαν οι σύντροφοι σ' ένα από τα γύρω χωριά. Οταν ο ιδιοκτήτης ρωτήθηκε αν μπορεί να το δανείσει για τα εγκαίνια, χωρίς δεύτερη σκέψη αποκρίθηκε: «Τιμή μου να το πάρετε δικό σας».
Κάθε μέρα, ο μπαρμπα-Θόδωρας περνούσε από το Μουσείο κατά τη διάρκεια των εργασιών και έκανε την «επιθεώρησή» του στα υλικά που στήνονταν στις προθήκες. Οταν οι εργασίες είχαν σχεδόν τελειώσει, μόλις βράδιασε, έφυγε για το σπίτι του. Σύντομα όμως επέστρεψε κρατώντας δύο φωτογραφίες: «Αυτές δεν τις έχετε, να τις βάλετε», είπε. Ηταν μια φωτογραφία από την πρώτη ανταρτοομάδα που βγήκε στο βουνό και μια άλλη από την εκπαίδευση στα πολυβόλα στα λιβάδια της Κοτύλης.
Οι μεταλλικές πλάκες με τα ονόματα των νεκρών μαχητών |