Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στη Θεσσαλία, ώστε να φτάσει πλατιά το κάλεσμα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των πληγέντων από φυσικές καταστροφές στις 6 Νοέμβρη.

Αλλωστε, χιλιάδες αγρότες έπαθαν ζημιές τόσο από τον «Ιανό» όσο και μέσα στη χρονιά από χαλάζι, μπουρίνια, παγετούς και καύσωνα, εξαιτίας της απουσίας έργων υποδομής για την προστασία της παραγωγής τους, και την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις που πήραν δεν έφτασαν ούτε για τα καλλιεργητικά έξοδα.

Σε αυτό συντελεί και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη 13 Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα, αλλά και το πώς θα φτάσει το κάλεσμα για το συλλαλητήριο σε περισσότερα χωριά. .

Στο Δαμάσι της Λάρισας, αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε χτες περιοδεία από τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου και Δαμασίου, στον καταυλισμό με τους οικίσκους και μέσα στο χωριό. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι η αγωνία των πληγέντων για το μέλλον, αφού δεν γνωρίζουν πότε και με τι χρήματα θα ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής των νέων σπιτιών. Ταυτόχρονα, τη ζωή των πληγέντων δυσκολεύουν οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν περιοδείες και στα σεισμόπληκτα χωριά της Ελασσόνας.

Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τεσσάρων Ομοσπονδιών στον Παλαμά Καρδίτσας, σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ.

Στις διεκδικήσεις των Ομοσπονδιών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα έξης:

-- Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής, ο Αχελώος, το φράγμα Μουζακίου, στη Σκοπιά Φαρσάλων.

-- Να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης για τις ανάγκες όλων των νομών και την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και ύδρευσης. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών την οποία προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Να καταργηθεί το «περιβαλλοντικό τέλος» στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

-- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στο 100%, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.

-- Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

-- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και γεωργικές γαίες, καθώς και οι αποζημιώσεις των ενστάσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ