Απο παλιότερη κινητοποίηση των μαθητών «ειδικών» σχολείων. |
Οι διατάξεις πάντως που αφορούν την ειδική αγωγή δεν ξεφεύγουν από το πνεύμα παλιότερων ανάλογων σχεδίων που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν αντιδράσεις στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, καθώς η βασική αρχή που το διαπνέει είναι η σχολική ενσωμάτωση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα κανονικά σχολεία, χωρίς όμως να φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η απαιτούμενη υποδομή. Το νομοσχέδιο ανάμεσα σε άλλα, οριοθετεί ηλικιακά τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και επιμηκύνεται η παροχή εκπαίδευσης σε μαθητές μέχρι το 22ο έτος της ηλικίας τους.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει «εκκρεμότητες» και προβλήματα που δημιούργησε το ίδιο το υπουργείο Παιδείας με τη «μεταρρύθμιση». Ανάμεσα σε άλλα, στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται και το ζήτημα της πρόσβασης των αποφοίτων του Β` κύκλου των ΤΕΕ στα ΤΕΙ, η οποία γίνεται όπως αναμενόταν μέσα από εξεταστικές συμπληγάδες ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα του καθορισμού του αριθμού εκείνων που τελικά θα καταφέρουν να φτάνουν στα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όσοι απόφοιτοι έχουν μέσο όρο βαθμολογίας 10 στα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά, παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας σε τμήμα ΤΕΙ συναφούς ειδικότητας με τον τομέα σπουδών του ΤΕΕ αποφοίτησής τους. Αν παρακολουθήσουν επιτυχώς το πρόγραμμα και πετύχουν στις εξετάσεις που διενεργούνται στο τέλος του προγράμματος, εισάγονται στο πρώτο εαρινό εξάμηνο σπουδών ΤΕΙ. Οπως διευκρινίζεται, οι υποψήφιοι για να παρακολουθήσουν το παραπάνω πρόγραμμα επιλέγονται από αξιολογικό πίνακα με κριτήριο κατάταξης το μέσο όρο βαθμολογίας στα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά ενώ ο αριθμός τους καθορίζεται από το ΤΕΙ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο Παιδείας ρυθμίζει ζητήματα πρόσβασης των κατόχων απολυτηρίου των νυχτερινών επαγγελματικών ΤΕΛ και των κατόχων απολυτηρίου των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων, που θα γίνεται με ειδικό ποσοστό και με πανελλαδικές εξετάσεις στη Γ` και Δ` Λυκείου σε θέματα αποκλειστικά για αυτή την κατηγορία μαθητών. Σε ό,τι αφορά το «Διεθνές Απολυτήριο», το νομοσχέδιο το κατοχυρώνει ως ισότιμο με το απολυτήριο του «ενιαίου» λυκείου και ορίζει ότι για την πρόσβαση των κατόχων του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απαιτείται η συμμετοχή τους μόνο στις εξετάσεις της Γ` Λυκείου. Για το θέμα της πρόσβασης των αποφοίτων των γενικών Λυκείων οι οποίοι για δύο ακόμα χρονιές θα διεκδικήσουν εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα των δεσμών, το νομοσχέδιο παραπέμπει σε υπουργική απόφαση που θα ρυθμίσει ποσοστό γι' αυτή την κατηγορία.