Τη Γενική της Συνέλευση πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), σε μια περίοδο που προχώρησαν οι αντιδραστικές αλλαγές στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που υπηρετούν τις στοχεύσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων σε μια σειρά τομείς, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, την ιδιωτικοποίηση των λιγοστών χώρων πρασίνου, την εμπορευματοποίηση των δασών, ακτών και άλλων υποδομών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων (υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη και υφυπουργού Στ. Πέτσα) και δημοτικών αρχόντων (δημάρχου Αθηνών Κ. Μπακογιάννη και περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη), ενώ δεν έλειψαν τα αλληλοπαράπονα για τις αρμοδιότητες, τη ...γραφειοκρατία, την υποστελέχωση υπηρεσιών, λες και αυτοί είναι άμοιροι ευθυνών.
Στην τοποθέτησή του, ο Ηλίας Σταμέλος, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΑ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η "Λαϊκή Συσπείρωση" καθορίζει τη στάση της στην ΠΕΔΑ με βάση τη στάση της πλειοψηφίας της απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές. Για τα κρίσιμα ζητήματα ήταν στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτήν τη στάση που βάζει πλάτη στις επιλογές της κυβέρνησης, θεωρούμε ότι πρέπει να αντιτάξουμε προτάσεις που να παίρνουν υπόψη τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα και τις δυνατότητες που υπάρχουν αντικειμενικά να υπάρξουν λύσεις υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Να δυναμώσουν ο αγώνας και η διεκδίκηση για τη ζωή και τις πόλεις που μας αξίζουν με όπλο τη λαϊκή κινητοποίηση».
Ο Ηλ. Σταμέλος αναφέρθηκε στο νόμο για τις εκλογές σε Περιφέρειες και δήμους, που φέρνει νέους περιορισμούς και αποκλεισμούς. Σχολίασε ότι με 43% εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, την ίδια στιγμή που ένα σωματείο για να πάρει απόφαση για απεργία απαιτείται να ψηφίσει το 51% των μελών του.
Αναφερόμενος στην τεράστια καταστροφή στην Αττική με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, είπε πως για μία ακόμη φορά ο λαός της έζησε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, ενώ ευθύνες έχουν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που βάζουν πλάτη σε αυτήν την πολιτική.
Για το ζήτημα της πανδημίας σημείωσε ότι αποκαλύφθηκαν οι τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, εξαιτίας μιας πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά και αντιμετωπίζει την Υγεία, το Φάρμακο, το εμβόλιο ως εμπορεύματα.
Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είπε ότι «ενώ επίκειται η ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), η περιφερειακή αρχή ενημερώνει επιλεκτικά και έχουμε φτάσει στο σημείο ακόμα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ να ενημερώνονται για τους σχεδιασμούς από δημοσιεύματα, την ίδια στιγμή που προχωράνε οι διαδικασίες για την κατασκευή του τρίτου ΧΥΤΑ στη Φυλή, τη συνέχιση δηλαδή του αίσχους».
Κρίσιμο ζήτημα είναι, όπως ανέφερε ο Ηλ. Σταμέλος, η συγκρότηση και λειτουργία των αναπτυξιακών οργανισμών σε Περιφέρειες και δήμους, που θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα ως όχημα για παραπέρα ανατροπές εργασιακών σχέσεων. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθούν ως όχημα χαρατσώματος των δημοτών, αφού όλα πλέον και επισήμως θα μπαίνουν στη λογική πληρώνω για να έχω, η γνωστή λογική της ανταποδοτικότητας.
Αναφερόμενος στις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Πολιτική Προστασία, το περιβάλλον και τις χρήσεις γης, τόνισε ότι χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός και χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών (από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ισχυρούς ανέμους) και της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων τεχνολογικών ατυχημάτων.
Επίσης, υπογράμμισε πως η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισής τους, στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω». Η «Λαϊκή Συσπείρωση», εξάλλου, είναι ενάντια σε κάθε είδους παραχώρηση δημόσιας, δημοτικής γης, δημόσιων υποδομών, για επιχειρηματική δράση.
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται πλήρης κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των λειτουργικών δαπανών, της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων, των αναγκαίων τεχνικών έργων και υποδομών. Να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους δήμους με την ευθύνη και τη χρηματοδότηση του κράτους. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή.
Συμπλήρωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα με έμφαση στις κοινωνικές δομές.