Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ψυχρολουσία» από Βρετανία για ευρωστρατό

Μάχη για την «τιμή των όπλων» έδωσε ο Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για το θέμα του ευρωστρατού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες στο Λονδίνο με τον Ζακ Στρο ο πρόεδρος της ΝΔ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την «υποδοχή» που θα είχαν οι «εθνικές» θέσεις του για τον ευρωστρατό, από το συγγραφέα του «κειμένου της Κωνσταντινούπολης», που εξαιρεί Αιγαίο και Κύπρο από το χώρο ευθύνης του ευρωστρατού, επέλεξε να τις εκφράσει με καθαρότητα και «εκ του ασφαλούς».

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο Κ. Καραμανλής δεν έκρυψε ότι σε κάποια ζητήματα «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», προσθέτοντας ότι για το θέμα του ευρωστρατού αυτό που έκανε ήταν να διατυπώσει «με πολύ καθαρό τρόπο τις δικές μας απόψεις». Δηλαδή «οι Ελληνες πολίτες δικαιούνται και απαιτούν να αισθάνονται το ίδιο ασφαλείς, όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες». Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση «δεν ειπώθηκε τίποτα περί καινούριας φόρμουλας», άρα οι Βρετανοί (μαζί με τους άλλους «εταίρους» και τις ΗΠΑ) επιμένουν στο αρχικό σχέδιο.

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ «βαρύ κλίμα και την ανυποχώρητη στάση της Βρετανίας συνάντησε ο Κ. Καραμανλής στο θέμα του ευρωστρατού κατά τις συνομιλίες που είχε με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες έγιναν σε έντονο ύφος. Χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε κατά τη διάρκειά της τους συμβούλους του, οι οποίοι επικαλέστηκαν άρθρα και συμφωνίες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ζήτημα αρχής και επισήμανε πως δεν πρόκειται για θέμα κομματικής αντίληψης αφού, όπως σημείωσε στο συνομιλητή του, όλα τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν τις ίδιες απόψεις.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του ότι δε νοείται διεύρυνση, αν δεν είναι η Κύπρος στην ομάδα των νέων κρατών που θα ενταχθούν στην ΕΕ, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη -Ντενκτάς.

Στη συζήτηση με τον Ζ. Στρο ο Κ. Καραμανλής έθιξε και το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημείο στο οποίο ο Βρετανός υπουργός περιορίστηκε να χαμογελάσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ