«Πού θα πάμε; Πώς να αφήσουμε τα σπίτια μας; Τους κόπους μιας ζωής;». «Με μία σύνταξη του ΟΓΑ, έναν μισθό πώς να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας, το βιος μας», «δεν θέλουμε να ξεριζωθούμε. Να ερημώσει ο τόπος μας», «πού είναι το κράτος, αυτοί που ψηφίσαμε; Πρέπει να είμαστε η "Aegean" ή εφοπλιστές για να μας στηρίξουν;», «το ήξεραν ότι γίνονται σεισμοί, γιατί δεν έκαναν τίποτα;», είναι ορισμένες από τις φράσεις οργής που κυριαρχούν σε κάθε χωριό, σε κάθε ρημαγμένο από τον σεισμό σπίτι.
Η παρουσία των κομμουνιστών δίπλα στους σεισμόπληκτους δίνει ανάσες για τον μεγάλο αγώνα που θα χρειαστεί.
Επίσης, στο εκθεσιακό κέντρο στο Αρκαλοχώρι, όπου φιλοξενούνται οικογένειες με σεισμόπληκτους, αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο. Τα φορτηγά κατέφταναν το ένα μετά το άλλο από άλλα μέρη της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας. Τσουβάλια με πατάτες, ντομάτες και άλλα τρόφιμα, αμέτρητες κούτες από γάλατα, ζάχαρη, ζυμαρικά, τα πάντα, ξεφορτώνονταν από πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, και στοιβάζονταν μέσα στον χώρο. Ταυτόχρονα, άλλες ομάδες μαγείρευαν, έπλεναν, γενικά επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ηταν ένα δείγμα της τεράστιας αλληλεγγύης από κατοίκους άλλων περιοχών της Κρήτης, αλλά και λαϊκών οικογενειών από όλη την Ελλάδα, από συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικούς φορείς, που ξεδιπλώθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα του σεισμού για να στηρίξει τους πληγέντες.
Η λαϊκή αλληλεγγύη δυναμώνει στους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων |
Ο Γιώργος λίγο πιο πέρα βοηθάει στο ξεφόρτωμα φορτηγού από τσουβάλια με πατάτες. «Στέλνει ο καθένας από το "έχει" του από όλη την Κρήτη, από όλη την Ελλάδα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Φάγαμε χοντρό χαστούκι. Αλλά δεν είναι ότι ήταν ξαφνικό. Από τον Ιούνη τρέμει η γης και δεν έδωσαν από το κράτος, από τους κυβερνώντες καμία σημασία. Δεν υπάρχει τσίπα», ανέφερε.
Ο Γ. Πρωτούλης, αφού αναφέρθηκε στο ζήτημα της καταγραφής των αναγκών των σεισμόπληκτων, στη συνέχεια τους κάλεσε να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα αποζημιώσεων στο 100%, ουσιαστικά μέτρα άμεσης στήριξης και ανακούφισης. Οπως τόνισε, το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει να είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, αλλά και της έμπρακτης συμπαράστασης στους πληγέντες. Να σημειωθεί ότι για παράδειγμα μέλη και φίλοι του Κόμματος συμμετέχουν στις ομάδες που μαγειρεύουν.
Στα χτυπημένα χωριά ο Α. Κοκοσάλης, στέλεχος του ΚΚΕ |
Στις Αγιες Παρασκιές ο Γιάννης Πρωτούλης στο καφενείο του χωριού συναντήθηκε με μέλη της Επιτροπής Αγώνα Σεισμοπλήκτων, που έχουν συγκροτήσει εκεί οι κάτοικοι μετά από συγκέντρωση που έκαναν στην πλατεία του χωριού. Ο Γιώργος Σταματάκης, από τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ούτε για τη συνολική εικόνα του χωριού, ούτε τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ούτε έλεγχος των σχολείων (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) για να βεβαιωθεί εγγράφως η καταλληλότητα ή όχι των κτιρίων. «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι χωρίς διεκδίκηση θα έρθει εδώ το κράτος να τα φτιάξουν όλα. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε. Θέλουμε να κρατήσουμε το χωριό μας ζωντανό. Οικογένειες δεν θέλουν να φύγουν από τα χαλάσματα και πού να πάνε; Να κόψουν το λαιμό τους να βρουν λεφτά, να μας αποζημιώσουν και να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Στον Βασιλάκη της "Aegean", στους εφοπλιστές πώς τα βρίσκουν οι κυβερνήσεις και τα δίνουν επειδή δεν δούλεψαν λέει λόγω κορονοϊού», σημείωσε.
Ο Γ. Πρωτούλης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η βοήθεια που φτάνει στους σεισμόπληκτους της Κρήτης |
Το απόγευμα της Παρασκευής οι κομμουνιστές βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων στο χωριό Χουδέτσι, με τους κατοίκους να τους υποδέχονται με τρόπο θερμό ανοίγοντας τα σπίτια τους. Ο Γιάννης Θαλασσινάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, ανέφερε ότι «15 οικογένειες έχουν άμεση ανάγκη για σπίτι» και πως οι σκηνές δεν είναι λύση, γιατί στο χωριό πιάνει χιόνι. Ανέφερε ακόμα ότι το συνεργείο που πέρασε και έκανε έλεγχο είπε ότι το δεύτερο που θα κρίνει ποια σπίτια είναι επισκευάσιμα και ποια για γκρέμισμα «θα περάσει σε δύο μήνες. Στο μεταξύ τι γίνεται; Τι θα κάνουμε; Και ο χειμώνας έρχεται». Ο ίδιος ανέδειξε και το πρόβλημα με τα ερειπωμένα κτίσματα, που με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι κυριαρχούν στο χωριό, που είναι γεμάτο με πολύ στενά σοκάκια. Ενώ υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα στην οδοποιία.
Με τους κατοίκους στο χωριό Αγιες Παρασκιές |
Η Δήμητρα, νέα αυτοαπασχολούμενη, ανοίγει το μαγαζί της για να δείξει ότι είναι κατεστραμμένο. «Φτιάξαμε αυτό το μαγαζί για να μπορέσουμε να μείνουμε εδώ. Είναι ο κόπος μιας ζωής» της ίδιας και της οικογένειάς της και «δεν έχουμε κανένα άλλο εισόδημα. Δεν θα πρέπει να μας δοθεί μια ενίσχυση, πώς θα ζήσουμε;».
Λίγο πιο πέρα είναι το σπίτι του Νίκου Μαγαράκη, στο οποίο βρίσκεται εκεί με την οικογένειά του 55 χρόνια. Οι ζημιές στο σπίτι του είναι τεράστιες. «Και πού να πάω; Και να μου πουν, εγώ δεν φεύγω από δω. Δεν αφήνω τον κόπο μου. Από τη μια στιγμή στην άλλη χάνεις τα πάντα. Αλλά δεν έκαναν ποτέ και κανένα έργο». Η σύζυγός του συμπλήρωσε πως εκτός από τις άλλες ζημιές έπεσε και η καμινάδα του σπιτιού «και μείναμε χωρίς θέρμανση και να έρχεται το κρύο».
Στο διπλανό σπίτι η Ελένη, 69 ετών, δείχνει και αυτή τις ζημιές και της έρχονται δάκρυα. Ο άντρας της έχει πεθάνει. «Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα σπίτι να βρουν τα παιδιά μας κάτι και τώρα είναι άχρηστο. Τρία παιδιά και τα τρία άνεργα. Οπου βρουν κάτι. Με μία σύνταξη τι να κάνω; Είναι κράτος αυτό;».
Οι περιοδείες των κλιμακίων του ΚΚΕ συνεχίστηκαν και την Κυριακή και χτες στα σεισμόπληκτα χωριά Αγιες Παρασκιές και Μελέσσες. Αποτελούνταν από τον Α. Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και τον Γ. Περατσάκη, μέλος του ΤΓ της ΚΟ Ηρακλείου. Επίσης, το κλιμάκιο μετέβη στην έδρα του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων στα Πεζά, όπου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Γ. Κριτσωτάκη.