Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία Σάλιβαν με «βαριά» ατζέντα για όλη την περιοχή

Διαδοχικές συναντήσεις με Αραβες αξιωματούχους πραγματοποιεί από την αρχή της βδομάδας ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζ. Σάλιβαν, συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκρουκ και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ.

Στην ατζέντα των συναντήσεων που είχε από τη Δευτέρα μέχρι χτες σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Αίγυπτο κυριάρχησαν οι εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων στην Υεμένη και η προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν την κατάσταση μέσω μίας εκεχειρίας ή και γενικότερης συμφωνίας τερματισμού του πολέμου, που ξεκίνησε από το 2015 η Σαουδική Αραβία ενθαρρυμένη από την τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ. Συζητήθηκαν επίσης οι διαπραγματεύσεις Ιρανών και Σαουδαράβων στη Βαγδάτη (που συνεχίστηκαν και χτες), οι προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων του Κατάρ με τις άλλες μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο, οι λιβυκές εκλογές, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι προσπάθειες της Τεχεράνης για αύξηση της περιφερειακής επιρροής της. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τις σχέσεις συνεργασίας των ΗΠΑ με καθεμία από τις τρεις χώρες.

Η εμφάνιση του Τζ. Σάλιβαν στη Σαουδική Αραβία ήταν η επίσκεψη του πιο υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν μετά την πρόσφατη ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λ. Οστιν στο Ριάντ. Οι αμερικανικές πιέσεις εστιάστηκαν κυρίως στο θέμα της Υεμένης, το οποίο φαίνεται πως είναι ένα από τα θέματα τριβής μεταξύ ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση νομοσχεδίου από το αμερικανικό Κογκρέσο την περασμένη βδομάδα, για τερματισμό της αμερικανικής συνδρομής σε «ευαίσθητες πληροφορίες» (κατασκοπεία) και ανεφοδιασμό δυνάμεων του σαουδαραβικού στρατού που επιχειρεί στην Υεμένη από τις ΗΠΑ, εφόσον αποφασίσει σχετικά και ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Στα ΗΑΕ ο Σάλιβαν συζήτησε τις εξελίξεις σε Υεμένη και Λιβύη, ενώ χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της χώρας για περιφερειακή αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διακήρυξης της Αλ Αουλα (για αποκατάσταση των σχέσεων με το Κατάρ, μετά τη διατάραξή τους το 2017) και της Συνόδου της Βαγδάτης στις 28 Αυγούστου για την ομαλοποίηση μεταξύ άλλων και των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ιράν.

Στο Κάιρο χτες ο Σάλιβαν συναντήθηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους, συζητώντας τις εκλογές στη Λιβύη, το Παλαιστινιακό και τους τρόπους διατήρησης της εύθραυστης εκεχειρίας του περασμένου Μάη. Αρχικά επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αίγυπτο, που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως μοχλό σε συνάρτηση με τη ροή της στρατιωτικής τους «βοήθειας» προς το Κάιρο, όμως τελικά δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα.

Ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης του Σάλιβαν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, αναφέρει πως συμφώνησαν να εντείνουν τις διεθνείς προσπάθειες για τις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη. Συζήτησαν επίσης την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας, το Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα (GERD), τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση σε Τυνησία, Συρία, Υεμένη και Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι συγκρούσεις γύρω από την Υεμένη(2022-01-25 00:00:00.0)
Ανησυχία για προετοιμαζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση(2020-08-04 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση με τα Εμιράτα για τη Λιβύη(2020-05-14 00:00:00.0)
Συμφωνίες 1,4 δισ. δολαρίων υπογράφει ο Πούτιν(2019-10-16 00:00:00.0)
Ο λαός ζει στην κόλαση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης(2017-12-03 00:00:00.0)
Επίθεση τζιχαντιστών στο Αντεν(2015-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ