Σάββατο 2 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 3 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΛΥΓΙΣΤΩΝ
«Ρωγμή» στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα

Αποψη του Μνημείου
Αποψη του Μνημείου
Στον τόπο αυτό το ΚΚΕ επέστρεψε για να στήσει ένα μνημείο αντάξιο της θυσίας των περίπου 28.000 αγωνιστών, προπαντός κομμουνιστών, που παρότι υπέφεραν, βασανίστηκαν άγρια, δεν λυγίσανε ούτε μπροστά στον θάνατο.

Από τις 12 Οκτώβρη 2019, στη Γυάρο δεσπόζει η «Ρωγμή», ένα Μνημείο τιμής και περηφάνιας για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που έστησε η ΚΕ του ΚΚΕ και φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, μετά από πανελλαδικό διαγωνισμό.

Το στήσιμο του Μνημείου και η εκδήλωση αποκάλυψής του ήταν ένας πραγματικός άθλος, ξεπερνώντας σειρά δυσκολιών, αξέχαστος σε όσους συνολικά βοήθησαν και παραβρέθηκαν εκείνη τη μέρα.

Ο ίδιος ο δημιουργός περιέγραψε τον συμβολισμό του Μνημείου στον «Ριζοσπάστη»:

«Στις δύο κολόνες είναι καρφωμένα ανοξείδωτα πρίσματα, τα οποία συμβολίζουν το καινούριο. Μια ιδεολογία, η οποία είναι αναλλοίωτη. Μια ιδεολογία που κάποια στιγμή θα δημιουργήσει τη ρωγμή και θα ανατρέψει το προηγούμενο οικοδόμημα.

Τα πρίσματα είναι εικοσιένα, όσα και τα χρόνια λειτουργίας του κολαστηρίου της Γυάρου. Εμμεση αναφορά στους κρατούμενους, τους εξόριστους που υπέφεραν, βασανίστηκαν ή έχασαν ακόμα και τη ζωή τους, παραμένοντας όμως αμετακίνητοι από τις ιδέες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ