Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
«Καίνε» τους αγρότες οι φουσκωμένοι λογαριασμοί

Αγωνιστικές παρεμβάσεις με διεκδικήσεις για άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματος

Σε κινητοποίηση στο κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στο Αγρίνιο καλεί την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη, το πρωί, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή την όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί βιοπαλαιστές αγρότες στον νομό από την αύξηση της τιμής ρεύματος στα τιμολόγια της επιχείρησης, αλλά και τη διακοπή της λειτουργίας των αντλιοστασίων του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Κατοχής.

Τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, χτες το πρωί, απασχόλησαν τα συγκεκριμένα θέματα, αφού δεκάδες αγρότες είδαν τα τιμολόγια κατανάλωσης αγροτικού ρεύματος (για χρήση σε γεωτρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις) να είναι αυξημένα έως και 50%, από την επιβολή της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας», κατ' εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών και αποφάσεων.

Πρόκειται για ρήτρα που αφορά συνολικά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, για το σύνολο σχεδόν των λαϊκών στρωμάτων, που, όπως επισημαίνει και η ΔΕΗ, έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου με τους λογαριασμούς να αποστέλλονται ήδη.

Οπως καταγγέλλεται από αγρότες, ήδη οι λογαριασμοί σε τιμολόγια που τους αφορούν, φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Για παράδειγμα, κατανάλωση αγροτικού ρεύματος για 31 μέρες, μέσα στον Αύγουστο, για 20.800 kWh, φτάνει τα 1.444,36 ευρώ (!) και σε αυτά προστίθενται 1.424,64 ευρώ ως ρήτρα αναπροσαρμογής (χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ο ΦΠΑ και διάφορα τέλη) πετώντας το «τυράκι» μιας έκπτωσης ύψους 628 ευρώ, με αποτέλεσμα μια τελική αύξηση περίπου 50%! Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη για όσους έχουν προηγούμενα χρέη, οδηγώντας τους να μην μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται συνολικά το κόστος παραγωγής.

Διακοπή ηλεκτροδότησης του ΤΟΕΒ Κατοχής

Εκτός όμως από το παραπάνω πρόβλημα, εκατοντάδες αγρότες στις περιοχές της Κατοχής, του Λεσινίου και του Πεντάλοφου αδυνατούν ακόμα και να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους (κυρίως ελιές, πορτοκαλιές, τριφύλλια), αφού είναι εκτός λειτουργίας τα τέσσερα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Κατοχής.

Υπολογίζεται ότι μόνο το ένα αντλιοστάσιο στον Πεντάλοφο (που είναι και το μεγαλύτερο) εξυπηρετεί περίπου 18.000 στρέμματα καλλιεργειών που εδώ και σχεδόν μία βδομάδα δεν ποτίζονται, με κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής ειδικά για ορισμένα είδη.

Αιτία αποτελεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης (!) από τη ΔΕΗ προς τον ΤΟΕΒ, λόγω χρεών, πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται, παρά το γεγονός ότι έχει απασχολήσει και άλλες φορές στο παρελθόν και μάλιστα και με δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στους δύο φορείς.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται από την ανομβρία που επικρατεί, αφού σε ορισμένες περιοχές έχει να βρέξει αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι ανεπανόρθωτων καταστροφών, ειδικά στην καλλιέργεια της ελιάς και σε άλλες, όπως τα τριφύλλια.

Τέλος, το ΔΣ της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή και τα παραπάνω, αποφάσισε άμεσα να προχωρήσει σε ενημερώσεις στα χωριά και να καλέσει σε κινητοποίηση τους Αγροτικούς Συλλόγους, αρχής γενομένης από την Τρίτη και την παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Καρδίτσα

Τα παραφουσκωμένα τιμολόγια προκαλούν αντιδράσεις και στην Καρδίτσα, όπου την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ. Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν οι επερχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι ήδη δυσβάσταχτο για τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες τόνισαν ότι το υπέρογκο κόστος ουσιαστικά έχει ξεπεράσει τη συγκυριακή άνοδο των τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα και στην τσέπη του μικρομεσαίου αγρότη δεν μένει τίποτα.

Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού», οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν πως παρ' όλες τις υποσχέσεις, τα όποια έργα έγιναν ή η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα γίνουν, αποτελούν μπαλώματα. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, «δεν έχουμε δει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο που να προστατεύει τις αγροτικές καλλιέργειες, τα σπίτια και τα χωριά μας. Εγιναν κάποιοι καθαρισμοί ποταμών, που έπρεπε να έχουν γίνει από πριν, ενώ και αυτοί οι καθαρισμοί δεν έχουν γίνει σε όλο το μήκος των ποταμών. Με οποιοδήποτε έντονο καιρικό φαινόμενο, ακόμη και να μην είναι σαν τον "Ιανό", ο κάμπος κινδυνεύει να ξαναπλημμυρίσει. Ενα μεγάλο πρόβλημα που έχει μείνει εδώ και έναν χρόνο, αφορά τις αποζημιώσεις και τις ενστάσεις που έγιναν στον ΕΛΓΑ. Τα ποσά που είναι να λάβουμε για έγγειο κεφάλαιο και πάγιο εξοπλισμό ακόμη εκκρεμούν. Κάποιοι έχουν λάβει προκαταβολή 20%, ενώ οι υπόλοιποι ακόμη περιμένουμε, έναν χρόνο μετά. Η αποζημίωση θα είναι στο 55% με βάση τον νόμο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά, αναφέρθηκαν επιπλέον στα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων με τα παιδιά σε Παλαμά και Κοσκινά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ.

Σε αυτήν τη βάση και αφού παλιά και νέα προβλήματα παραμένουν, κάλεσαν τους αγρότες του νομού σε συσπείρωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία, τονίζοντας πως «πρέπει να ενώνουμε τις φωνές μας για να γίνουμε πιο δυνατοί, γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο, κοινά συμφέροντα και κοινά αιτήματα. Αγώνας κοινός, κόντρα στη φτώχεια όπου μας οδηγούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Αγώνας ενιαίος με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τα δικαίωματά μας στη ζωή, στη δουλειά, για τις πραγματικές μας ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ