Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αντιδραστικοί «εκσυγχρονισμοί» στα μέτρα του κεφαλαίου

Η ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, είναι το ζητούμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του», που από χτες συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συνοπτικά:

-- Τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» του ΝΣΚ και την ηλεκτρονική λειτουργία του, που, όπως επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, «θα αξιοποιηθούν για την εντατικοποίηση της εργασίας των μελών του αλλά και των υπαλλήλων του, ενώ θα δημιουργήσει νέα σοβαρά και επικίνδυνα ζητήματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων».

-- Τη συγχώνευση Τμημάτων και δημιουργία θεματικών ενοτήτων δικαίου, «ώστε να ομογενοποιείται ο χειρισμός των υποθέσεων, στην κατεύθυνση της ενιαίας και πιο αποτελεσματικής εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, υπονομεύοντας έτσι παραπέρα την όποια υφιστάμενη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών του», όπως σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ.

-- Τη διεύρυνση και συστηματοποίηση της ανάθεσης υποθέσεων του Δημοσίου σε δικηγορικές εταιρείες, καθώς και τη διαδικασία εξώδικης επίλυσης διαφορών.

-- Την αυστηροποίηση των κριτηρίων μονιμοποίησης των δόκιμων δικαστικών πληρεξουσίων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται ακόμα και η δυνατότητα παράτασης της δοκιμαστικής περιόδου των 2 ετών, για 1 ακόμα χρόνο, πέρα από όλα τα άλλα κριτήρια που μπαίνουν. Αυτό αποσκοπεί να αυξάνονται η πίεση, η ανασφάλεια, άρα και ο πειθαναγκασμός τους στις κατευθύνσεις των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών», ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα.

-- Τη σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Επιθεώρησης και εισαγωγή νέων κριτηρίων αξιολόγησης των μελών του ΝΣΚ, «με στόχο την πιο ισχυρή χειραγώγησή τους, σε συνδυασμό με το νέο, πιο αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο».

Ουσιαστικά, με το νομοσχέδιο αυτό, όπως ανέδειξε η Μ. Κομνηνάκα, η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει τα χαρακτηριστικά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τα οποία είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων, όπως έχουν δείξει οι αποφάσεις του, για παράδειγμα, για τα τρία μνημόνια, τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους κ.ά.

Οσον αφορά την υποτιθέμενη ανεξαρτησία του ΝΣΚ, για την οποία «τσακώθηκαν» ξανά χτες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η Μ. Κομνηνάκα σχολίασε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος γι' αυτήν από τη στιγμή που ο πρόεδρος και η υπόλοιπη ηγεσία του διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή, σε μια επιβεβαίωση ουσιαστικά της κριτικής του ΚΚΕ, μίλησε για «ανάγκη επίτευξης ευελιξίας και απλούστευσης των διαδικασιών στον τρόπο λειτουργίας του, επιτάχυνσης των ρυθμών δράσης του», ώστε να ανταποκριθεί «στις σύγχρονες απαιτήσεις», για «φαστ τρακ» διαδικασίες για τους «επενδυτές». Στην «ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η δομή και η λειτουργία του ΝΣΚ», όπως και της «εισαγωγής νέων λειτουργιών» αναφέρθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Ελευθεριάδου, ωστόσο αποφάνθηκε ότι η ανάγκη αυτή δεν προωθείται με τις ρυθμίσεις της ΝΔ. Σε αντίστοιχες διαχειριστικού τύπου παρατηρήσεις επιδόθηκαν και τα άλλα αστικά κόμματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org