Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Αυξήσεις» από 1,1% μέχρι και 2,5%!

Ανακοινώθηκαν χτες οι ισχνές ονομαστικές αυξήσεις που θα δοθούν στους συνταξιούχους του δημοσίου (μαζί με το διορθωτικό υπολείπονται του πληθωρισμού), με υποδείξεις για ανάλογες αυξήσεις και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία

Στην παραπέρα σύνθλιψη της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων, για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, οδηγούν οι ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση και επίσημα φτάνουν (μαζί με το διορθωτικό ποσό) στο... υψηλό ποσοστό του 3,5%! Οι ονομαστικές αυξήσεις (χωρίς το διορθωτικό ποσό) που κυμαίνονται από 1,1% (για συντάξεις των 310.000 δραχμών) μέχρι 2,5% (συντάξεις των 136.000 δραχμών) θα έχουν ως συνέπεια την εξάπλωση της φτώχειας στα ήδη εξαθλιωμένα στρώματα των συνταξιούχων. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι χορηγούμενες αυξήσεις αφορούν τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή ο μέσος πληθωρισμός το 2001 «έκλεισε» στο 3,4%, ενώ ο τιμάριθμος των ειδών διατροφής, όπου καταναλώνονται οι πενιχρές συντάξεις, παρουσίασε μέσα στο 2001 αύξηση 10,1%!

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι με την εγκύκλιο που υπογράφει ο νεοφιλελεύθερος υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, συνιστά και στα αυτοτελή Ταμεία να μη δώσουν αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που αποφάσισε η κυβέρνηση για το δημόσιο. Ετσι, για τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τη γενική ρύθμιση, εισάγεται η έννοια της χορήγησης συντάξεων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες εκάστου ασφαλιστικού φορέα. Ακόμα χειρότερα, εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος, όπως στην περίπτωση της ασφάλισης των αυτοαπασχολουμένων, όπου ζητείται να χορηγηθούν μεγαλύτερες αυξήσεις παράλληλα με την αύξηση των εισφορών. Η ίδια παρότρυνση, για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, γίνεται και για τους κλάδους πρόνοιας.

Στην ανακοίνωσή του, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, επιστρατεύοντας τους γνωστούς μηχανισμούς της μαύρης προπαγάνδας, επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα για το ύψος των χορηγούμενων αυξήσεων στις συντάξεις. Ειδικότερα, προσφεύγουν στην αλχημεία και προσθέτουν το διορθωτικό ποσό για το 2001 στο ύψος των αυξήσεων και κατ' αυτό τον τρόπο κάνουν λόγο για κλιμακωτές συνολικές αυξήσεις συντάξεων ως εξής:

  • Αύξηση 3,5% για συντάξεις μέχρι 400 ευρώ (136.000 δρχ.)
  • Αύξηση 1,5% για το τμήμα της σύνταξης μεταξύ 400,02 ευρώ και 620 ευρώ (211.000 δρχ.)
  • Αύξηση 0,75% για το τμήμα της σύνταξης μεταξύ 620,01 ευρώ και 910 ευρώ (310.000 δρχ.)
  • Για το τμήμα συντάξεων που είναι πάνω από 910 ευρώ δε χορηγείται καμιά αύξηση.

Φυσικά πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης. Το διορθωτικό ποσό ίσο με 1% δεν έχει καμιά σχέση με τις χορηγούμενες αυξήσεις για το 2002, αλλά δίνεται για να καλυφθεί μέρος της διαφοράς μεταξύ των αυξήσεων και του πληθωρισμού του 2001. Πρόκειται για αναγκαστικό δάνειο που χορήγησαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στην κυβέρνηση και η τελευταία τούς το επιστρέφει καθυστερημένα και άτοκα...

Αν αφαιρεθεί το διορθωτικό ποσό, όπως είναι και το σωστό, τότε οι ονομαστικές αυξήσεις περιορίζονται σε:

  • 2,5% για συντάξεις μέχρι 400 ευρώ
  • 0,5% για το τμήμα της σύνταξης από 400,01 έως 620 ευρώ
  • 0,25% για το τμήμα της σύνταξης μεταξύ 620,01 και 910 ευρώ
  • Για κάθε ποσό σύνταξης μεγαλύτερο των 910 ευρώ, οι αυξήσεις είναι αρνητικές καθώς η κυβέρνηση δε χορηγεί ούτε καν το διορθωτικό ποσό 1%.

Οι χορηγούμενες από 1/1/2002 αυξήσεις στις συντάξεις αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου, καθώς και τους συνταξιούχους των ακόλουθων Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης: ΙΚΑ, ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, ΟΑΠ- ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΑΠ-ΗΣΑΠ. Καλύπτει επίσης και τα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης των τραπεζών.

Με την ίδια εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας ορίζεται ότι:

  • Οι συντάξεις που καταβάλλει ο ΟΓΑ αυξάνονται από 1/1/2002 κατά 5.000 δρχ. ή 14,67 ευρώ...
  • Τα επιδόματα στα άτομα με ειδικές ανάγκες αυξάνονται από 1/1/2002 κατά 5%
  • Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων καθώς και η διαβάθμιση αυτής ανάλογα με το ύψος του ποσού της σύνταξης προτείνεται να είναι εντός των ορίων της εισοδηματικής πολιτικής και των οικονομικών δυνατοτήτων έκαστου φορέα.
  • Προκειμένου για φορείς κύριας ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων, είναι δυνατό να χορηγηθεί μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεών τους από την καθοριζόμενη ανωτέρω με παράλληλη αύξηση των εισφορών, εφόσον αυτό ζητηθεί από τον αρμόδιο ασφαλιστικό οργανισμό και αφού προηγηθεί οικονομική μελέτη... Στη συνέχεια όμως επισημαίνουν ότι «σε κάθε περίπτωση το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων των φορέων κύριας ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3,5%»...
  • Για φορείς ή κλάδους πρόνοιας (εφάπαξ παροχών) είναι δυνατή η χορήγηση αυξήσεων μέχρι 3%. Στο ποσοστό όμως αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί και προφανώς να συνυπολογιστεί και η αύξηση του εφάπαξ βοηθήματος που προκαλείται από την αύξηση των αποδοχών των εν ενεργεία ασφαλισμένων, εφόσον διαπιστωθεί η οικονομική δυνατότητα του φορέα, ύστερα από οικονομική μελέτη και μη αποκλειομένης της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών...
  • Τέλος, οι παροχές ασθενείας (επίδομα αεροθεραπείας, έξοδα μετακίνησης ασθενών, επίδομα μητρότητας) δεν υπόκεινται στους περιορισμούς της εισοδηματικής πολιτικής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ