Επανεξετάζει τις αρχικές εκτιμήσεις της η ΝΔ για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να τις αναθεωρήσει επίσημα. Ηγετικά στελέχη του κόμματος αποστασιοποιούνται από την πρώτη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου με την οποία αποδίδονταν τα πάντα σε «κέντρα διαπλοκής» και «εξωθεσμικά παράκεντρα» και θεωρούν ότι η ηγετική ομάδα, φοβούμενη μήπως χρεωθεί «υπονόμευση των θεσμών», εγκλωβίστηκε από την κυβέρνηση, η οποία εκτιμούν ότι εκμεταλλεύτηκε την ιστορία και αποκομίζει ήδη, βραχυπρόθεσμα έστω, οφέλη.
Μετά τον Κ. Μητσοτάκη που εξαρχής είχε κρατήσει αποστάσεις και η Ντ. Μπακογιάννη είπε χτες (στον «9,84») ότι «εγώ δε γνωρίζω κάποια εξωθεσμικά κέντρα. Είμαι πολύ κακή στα σενάρια συνωμοσιολογίας. Η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να τα ρίχνει όλα στα παράκεντρα, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Αλίμονο, αν η δημοκρατία κινδύνευε από τέτοια φαινόμενα». Στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινείται και ο Μιχ. Λιάπης, ο οποίος δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τον τρόπο που χειρίστηκε η ηγεσία το θέμα που ανέκυψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκτιμά ότι «παγιδεύτηκε» στην κυβερνητική γραμμή, αδυνατώντας να δώσει το δικό της στίγμα στις εξελίξεις.
Η Ρηγίλλης παρόλο που εκτιμά ότι η όλη ιστορία λειτούργησε αποπροσανατολιστικά για κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν έχει απομακρυνθεί από την αρχική δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου. Θεωρούν ότι ήταν «μονόδρομος» αυτή η τακτική, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να ήταν «επώδυνες» για το κόμμα, καθώς θα εξωθούνταν σε πρόωρες εκλογές με το στίγμα του υπονομευτή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύουν πάντως ότι μακροπρόθεσμα αυτή η στάση της θα εκτιμηθεί και αναγνωριστεί. Χαρακτηριστικά ο Πρ. Παυλόπουλος είπε (στον «Πλάνετ») ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να βιάσει την πορεία προς τις εκλογές, παραβιάζοντας θεσμούς ή μειώνοντας τη σημασία των θεσμών». Ταυτόχρονα κάλεσε τον Κ. Σημίτη «ή θα κυβερνήσει ή αφού δεν μπορεί να κυβερνήσει μία υπηρεσία, μπορεί να προσφέρει στον τόπο, να τον οδηγήσει σε εκλογές». Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς περιορίστηκε να διαπιστώσει «πόσο εύθραυστη και τραυματισμένη είναι η πολιτική μας ζωή».
Απόλυτη ταύτιση απόψεων, όπως η ανάγκη για ενίσχυση του ανταγωνισμού και η παροχή κινήτρων για προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε χτες με το λόμπι των εφοπλιστών στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια γεύματος με το Συμβούλιο Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Commettee) ενημερώθηκε για τις θέσεις των εφοπλιστών, τις οποίες έχει βέβαια από καιρό υιοθετήσει αυτούσιες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές και διαβεβαίωσε πως θα ακολουθήσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει.
Ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος Ιαν Ντάνκαν Σμιθ και συζήτησαν για τη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων τους, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.