Μέσα από την αναγνώριση του δικαιώματος των αποφοίτων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων να εργαστούν στο δημόσιο φαίνεται πως επιχειρείται να περάσει και η αναγνώριση κάθε είδους πτυχίου που αποκτάται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ξεπεραστούν έτσι οι περιορισμοί που θέτει το Σύνταγμα. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του παραπέμπει στην οδηγία 89/48.
Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της ζητά από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να γνωστοποιήσει τις θέσεις της για το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων που αποκτήθηκαν μετά από σπουδές στο εξωτερικό. Στη σχετική επιστολή, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρμόδιος επίτροπος σημειώνει ότι «τόσο η απαίτηση πιστοποίησης της ακαδημαϊκής ισοτιμίας των διπλωμάτων όσο και η απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, μόνον κατόπιν εξετάσεων, αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο», αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΙΚΑΤΣΑ και των επαγγελματικών ενώσεων.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ και το ΙΤΕ είναι αρμόδια για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοτιμίας, όμως «ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα κατόχων ευρωπαϊκών τίτλων ισχύει και εφαρμόζεται, ως εσωτερικό δίκαιο, πλήρως, η οδηγία 89/48 σύμφωνα με την οποία απαιτείται η αναγνώριση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Τίτλων που προβλέπεται από το άρθρο 10 του Π.Δ. 165/2000».