Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας για τις ανάγκες του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων

Την ανάγκη να επιβάλει ο λαός της βόρειας Εύβοιας, με τον αγώνα του, «εξελίξεις στο ύψος των δικών του αναγκών και όχι στο ύψος των αναγκών του κεφαλαίου» τόνισε ο Κώστας Μπασδέκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, όπου συζητήθηκε η έκδοση κειμένου θέσεων για τις πυρκαγιές, τις αποζημιώσεις και τα έργα αποκατάστασης στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια.

Η περιφερειακή αρχή, σε μια προσπάθεια να χωρέσει «δυο καρπούζια σε μια μασχάλη», κατέθεσε προς ψήφιση την εισήγηση που, από τη μία, περιελάμβανε ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων που έχουν καταθέσει οι ρητινοκαλλιεργητές, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι επαγγελματίες της βόρειας Εύβοιας και, από την άλλη, ήταν εναρμονισμένη στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για το «σχέδιο ανασυγκρότησης» που μετατρέπει την περιοχή σε χρυσοφόρο πεδίο για επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Πρόκειται για ένα κείμενο - αχταρμά. Βάζετε και τα αιτήματα των κατοίκων και των συλλόγων, βάζετε και κάποια επιμέρους ζητήματα που κατέθεσαν οι παρατάξεις, βάζετε και τη δική σας άποψη, βάζετε και την κυβερνητική άποψη, τα βάζετε όλα και αντικειμενικά το κείμενο αυτό είναι εντελώς αντιφατικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπασδέκης. Τόνισε μάλιστα ότι «τόσο η εισήγηση της περιφερειακής αρχής όσο και τοποθετήσεις των υπόλοιπων παρατάξεων γίνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πλαίσιο που διαμορφώνει η ΠΝΠ για τις αποζημιώσεις που ψήφισε η κυβέρνηση, με την οποία προβλέπεται να δοθούν "ψίχουλα" στους πληγέντες, χωρίς να καλύπτεται καμία από τις βασικές τους ανάγκες».

Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αποζημιώσεις στους ελαιοκαλλιεργητές, για τους οποίους προβλέπεται αποζημίωση 13 ευρώ ανά δέντρο και αναρωτήθηκε πώς θα ζήσουν οι οικογένειες αυτές και πώς θα μπορέσουν να καλύψουν υποχρεώσεις, όπως οι ασφαλιστικές τους εισφορές που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ένταξη των ρητινοκαλλιεργητών σε κοινωφελή προγράμματα εργασίας, στον μη προσδιορισμό της χρονικής διάρκειας που θα δίνονται ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους και σε μια σειρά ακόμη ζητήματα, στο ότι το κείμενο της εισήγησης είναι σε αντίθεση με αυτό που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ούτε κουβέντα για τις αιτίες

Παράλληλα, ο Κώστας Μπασδέκης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στις αιτίες της πυρκαγιάς και τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν.

«Οι βασικές αιτίες για την πυρκαγιά, που είναι η έλλειψη πρόληψης, ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή, η μη ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών, ο μη καθαρισμός του δάσους, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, δεν έχουν εκλείψει. Αυτά είναι ζητήματα που λύνονται με πολιτικές αποφάσεις κι αν δεν λυθούν θα έχουμε και του χρόνου αντίστοιχες καταστροφές. Τα ζητήματα αυτά δεν αναφέρονται στην εισήγηση ούτε ειπώθηκαν από τις άλλες παρατάξεις», ανέφερε.

Το μεγάλο κόλπο των «αναδόχων»

Αναφερόμενος στον θεσμό του «αναδόχου» και την «επιτροπή ανασυγκρότησης», ο Κ. Μπασδέκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα. «Εδώ είναι το μεγάλο κόλπο, εδώ είναι το πακέτο των ευκαιριών για το κεφάλαιο που καραδοκεί για να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Η δήθεν επιτροπή ανασυγκρότησης και ο κ. Μπένος έχουν ως στόχο να φιλετάρουν την περιοχή και να διαμορφώσουν προϋποθέσεις, εκεί που είναι αναγκαίο και υπάρχει κερδοφορία, ώστε οι "ανάδοχοι" να προχωρήσουν και σε άλλου τύπου επιχειρηματική δραστηριότητα. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά πού πάει το πράγμα. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Τα έχουμε δει και σε άλλες περιοχές αυτά τα σχέδια ανασυγκρότησης και φυσικά το όφελος δεν ήταν για τον λαό αλλά για τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Αγώνας για τις ανάγκες του λαού

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ο λαός θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να παρακολουθεί στενά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και της Περιφέρειας και να επιβάλει με τον αγώνα του «εξελίξεις στο ύψος των δικών του αναγκών και όχι στο ύψος των αναγκών του κεφαλαίου».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι όπλο στα χέρια του λαού είναι οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συσταθεί στα πυρόπληκτα χωριά, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς που συμμετείχαν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς και ενέκριναν το ψήφισμα με τα αιτήματα, το οποίο αποτελεί τη βάση για τη διεκδίκηση και την «επόμενη μέρα» στη βόρεια Εύβοια.

«Το συλλαλητήριο της Στροφυλιάς, το συμπέρασμα που βγήκε μέσα από τη μάχη με τις φλόγες, "ότι ο λαός έσωσε τον λαό", αποτελούν παρακαταθήκη για τον λαό της βόρειας Εύβοιας, πάνω στην οποία θα πρέπει να στήσει τον αγώνα του για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε στη συνεδρίαση το ψήφισμα του συλλαλητηρίου της Στροφυλιάς, το οποίο υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την παράταξη του περιφερειάρχη, Φ. Σπανού, να καταψηφίζει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ