Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παζάρια και «όροι» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την «επόμενη μέρα»

...με όλο το βάρος στις «νέες απειλές» και τον «σοβαρό ανταγωνισμό» με Κίνα και Ρωσία

Τους πραγματικούς στόχους της αναδιάταξης δυνάμεων των ΗΠΑ ανέδειξε ξανά ο Μπάιντεν, εστιάζοντας στις «νέες απειλές» από Κίνα και Ρωσία

Copyright 2021 The Associated

Τους πραγματικούς στόχους της αναδιάταξης δυνάμεων των ΗΠΑ ανέδειξε ξανά ο Μπάιντεν, εστιάζοντας στις «νέες απειλές» από Κίνα και Ρωσία
Τη συνέχιση των παζαριών με τους Ταλιμπάν «με μοναδικό κριτήριο τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα», την «έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στη δέσμευση των ΗΠΑ με το Αφγανιστάν», αλλά και τη διατήρηση «ισχυρών αντιτρομοκρατικών ικανοτήτων στην περιοχή» για την εξουδετέρωση «τρομοκρατικών απειλών», «όπως δείξαμε και τις τελευταίες μέρες με πλήγματα κατά του ISIS και προφανών απειλών μέσα στο Αφγανιστάν» (αμερικανικά χτυπήματα που οδήγησαν σε νέους θανάτους αμάχων και παιδιών), ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ ως βασικούς άξονες της πολιτικής τους για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Αντονι Μπλίνκεν, τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), λίγο μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, αλλά και ακόμα πιο ξεκάθαρα ως προς τους στόχους της αναδιάταξης δυνάμεων στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε χτεσινοβραδινό διάγγελμά του τόνισε επανειλημμένα ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει» και ότι ζητούμενο είναι η «υπεράσπιση και προστασία της Αμερικής από τις απειλές, όχι του 2001, αλλά του 2021 και του μέλλοντος».

Αφού επανέλαβε ότι «έχει αλλάξει και το είδος της απειλής που συνιστά η τρομοκρατία», και άρα αλλάζει και η «αντιτρομοκρατική στρατηγική» των ΗΠΑ, μπήκε στο «κυρίως θέμα», τονίζοντας ότι «έχουμε εμπλακεί σε σοβαρό ανταγωνισμό με την Κίνα, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα με τη Ρωσία». Επισήμανε δε για μια ακόμα φορά ότι μια συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν θα ικανοποιούσε Πεκίνο και Μόσχα.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του από τo G7 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία), από το Κατάρ και την Τουρκία, με τη συμμετοχή της ΕΕ και του γγ του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ για «ευθυγράμμιση» των επόμενων κινήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο η Ουάσιγκτον διατηρεί διαύλους και με τους Ταλιμπάν, όπως άλλωστε επιδιώκουν όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, επικαλούμενα τις «νέες πραγματικότητες». Ετσι ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε - για την ώρα - μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από την Καμπούλ στην Ντόχα (Κατάρ), επικαλούμενος το «αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας και την πολιτική κατάσταση» στη χώρα. Από την Ντόχα ωστόσο - που ήταν έως τώρα και η έδρα του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν - οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν τα παζάρια, αναφέροντας πως «κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βασίζεται στο τι λέει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά στο τι κάνει για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και πως «το μήνυμά μας είναι πως τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη πρέπει να την αξίζεις». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ιδιαίτερα τις «δεσμεύσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν για να εμποδίσουν τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν ως βάση για επιχειρήσεις στο εξωτερικό που θα απειλούσαν τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους μας», κάνοντας αναφορά στην «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν».

Παζάρια εντός και εκτός Αφγανιστάν

Από τη μεριά τους, οι Ταλιμπάν πανηγύρισαν για την αποχώρηση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με τον εκπρόσωπό τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ να μιλά για «νίκη» που «ανήκει σε όλους» τους Αφγανούς, σε μια χαρακτηριστική «ενωτική» δήλωση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θέλουμε να έχουμε καλές διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με το αφγανικό «Tolo News», ανέφερε επίσης ότι «διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας» με τους Αμερικανούς, από τους οποίους «περιμένουμε να ξανανοίξουν την πρεσβεία τους στην Καμπούλ» και «με τους οποίους θέλουμε να έχουμε εμπορικές σχέσεις».

Την ίδια στιγμή, εντείνονται τα παζάρια ειδικά γύρω από την επαναλειτουργία και διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, με όλες τις πλευρές - αξιοποιώντας και το δράμα του αφγανικού λαού που μεγαλώνει - να υπενθυμίζουν τη σημασία του και για τη «διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας» σε όλο το Αφγανιστάν.

Ο Μπλίνκεν προχτές επανέλαβε ότι «εκτιμάμε πολύ τις προσπάθειες του Κατάρ και, ειδικά, της Τουρκίας». Τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με Κατάρ και Τουρκία επιβεβαίωσε και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που χαρακτήρισε «βασικό» το να μείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ και - σύμφωνα με ΜΜΕ - επιδοκίμασε την ετοιμότητα της Αγκυρας να συνεισφέρει σχετικά.

Από την τουρκική πλευρά, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «πολλές χώρες στον κόσμο μάς ευχαριστούν» για την ετοιμότητά της Τουρκίας να αναλάβει ενεργότερο ρόλο για το θέμα και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «τώρα πρέπει να εστιάσουμε στην οικοδόμηση ειρήνης, άνεσης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν. Καταρχήν, πρέπει να αποφευχθεί ένα κενό εξουσίας, για να προστατευτεί η ασφάλεια της ζωής και η περιουσία του λαού».

Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που ξεδιπλώνονται γύρω από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενδεικτική ήταν και η σχετική προχτεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, το οποίο ενέκρινε με 13 ψήφους ψήφισμα που - σύμφωνα με ενημέρωση της ιστοσελίδας του Οργανισμού - «καλεί τους Ταλιμπάν να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση ανθρώπων που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, να επιτρέψουν ανθρωπιστικές οργανώσεις να φτάσουν στη χώρα και να διατηρήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».

Ρωσία και Κίνα ωστόσο απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΣΑ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι «οι συντάκτες της απόφασης αγνόησαν βασικές μας ανησυχίες (...) εμείς τονίσαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του Αφγανιστάν η απομάκρυνση υψηλά ειδικευμένου αφγανικού προσωπικού». Ακόμα, σύμφωνα με το πρακτορείο «TASS», ο Νεμπένζια είπε ότι αγνοήθηκαν και οι προτάσεις της Ρωσίας για να επισημανθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του «παγώματος» των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν, όπως και για να καταδικαστούν οι δραστηριότητες του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Ισλαμικού Κινήματος στο ανατολικό Τουρκεστάν», κάτι που «εκλαμβάνουμε ως απροθυμία να αναγνωριστεί το προφανές και ως μια επιθυμία για να διαχωριστούν οι τρομοκράτες σε "δικούς μας" και "δικούς τους"».

Ο δε εκπρόσωπος της Κίνας Γκενγκ Σουάνγκ, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα του Οργανισμού, είπε ότι με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση και τις αβεβαιότητες που παραμένουν, κάθε δράση του ΣΑ πρέπει να συμβάλλει στην εκτόνωση των εντάσεων και όχι την όξυνσή τους. «Το χάος που προκλήθηκε πρόσφατα στο Αφγανιστάν συνδέεται άμεσα με τη βιαστική και άτακτη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» είπε και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες θα συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι η αποχώρηση δεν αποτελεί το τέλος της ευθύνης, αλλά η έναρξη περισυλλογής και επανόρθωσης».

Σημειωτέον ότι το Πεκίνο εξέφρασε αντιρρήσεις και σε πρόταση της Γαλλίας για δημιουργία «ζώνης ασφαλούς διέλευσης» στην Καμπούλ. Ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Παρίσι προωθούσε σε συνεργασία με Λονδίνο και Βερολίνο μια τέτοια πρόταση (χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για το τι θα σήμαινε πρακτικά μια τέτοια «ζώνη»), ωστόσο στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται κάτι τέτοιο.

Σχολιάζοντας την κινεζική τοποθέτηση ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της χώρας, Γουάνγκ Γουενμπίν, παρατήρησε ότι «οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν φέρονται να αρνήθηκαν την πρόταση για τη δημιουργία "ασφαλούς ζώνης"» και κατέληξε: «Η Κίνα πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν και τη βούληση του αφγανικού λαού».

Μάχες στην Παντζίρ

Στο μεταξύ, μάχες διεξάγονται στην κοιλάδα του Παντζίρ (βόρεια της Καμπούλ), όπου προχτές σκοτώθηκαν 8 άντρες των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των λεγόμενων Δυνάμεων Εθνικής Αντίστασης, Φάχιμ Νταστί, που είναι πιστές στον τοπικό ηγέτη Αχμαντ Μασούντ. Ο Μασούντ, γιος του πρώην αντισοβιετικού διοικητή των μουτζαχεντίν Αχμαντ Σαχ Μασούντ, έχει εδραιωθεί στην κοιλάδα Παντζίρ με μια δύναμη αρκετών χιλιάδων, η οποία αποτελείται από τοπικές πολιτοφυλακές και απομεινάρια του αφγανικού στρατού και των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ