Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Με ευθύνη των κρατών - μελών οι ενισχυτικές δόσεις

Ο ΕΜΑ δεν έχει προχωρήσει σε σχετική σύσταση λόγω ανεπάρκειας δεδομένων

Συνεχίζεται η εξάπλωση του SARS - CoV - 2 και της παραλλαγής «Δέλτα», με τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 215 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι να ξεπερνούν τα 4,481 εκατ. Παράλληλα υποχωρούν τα όποια προστατευτικά μέτρα και τα δημόσια συστήματα Υγείας είναι στην ίδια και χειρότερη κατάσταση, ενώ όλη η συζήτηση περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τους εμβολιασμούς και την τρίτη δόση.

Ενδεικτικά, στο Ισραήλ καταγράφονται καθημερινά τις τελευταίες μέρες περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα, για πρώτη φορά από τα μέσα Γενάρη. Την Τρίτη νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση 688 ασθενείς και δηλώθηκαν 25 νέοι θάνατοι. Σχεδόν το 59% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και περίπου το 19% έχει εμβολιαστεί και με αναμνηστική, η οποία χορηγείται από τα τέλη Ιούλη.

Στην ΕΕ, χώρες που ετοιμάζονται να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων από τον Σεπτέμβρη, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους επειδή δεν έχει γίνει ακόμη σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για χορήγηση πρόσθετης δόσης, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Ο EMA - όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - έχει δηλώσει πως απαιτούνται περισσότερα δεδομένα προτού εγκρίνει τη χρήση ενισχυτικών δόσεων. Ωστόσο ήδη 8 ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να συστήσουν την πρόσθετη δόση και άλλες 13 ετοιμάζονται να προχωρήσουν σύντομα σε παρόμοιες ενέργειες.

Σε περίπτωση μη αναμενόμενων παρενεργειών, που μπορούν να συνδεθούν με τις ενισχυτικές δόσεις, τα κράτη της ΕΕ ενδέχεται να φέρουν πλήρως την ευθύνη για οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες και αιτήματα αποζημιώσεων, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ενδέχεται να εγκρίνουν μία τρίτη δόση εμβολίου για ενήλικους τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, αντί για τουλάχιστον 8 μήνες, όπως έχει ανακοινωθεί, αναφέρει δημοσίευμα της «The Wall Street Journal». Η έγκριση για ενισχυτικές δόσεις των τριών εμβολίων («Pfizer/BioNTech», «Moderna», «Johnson & Johnson») αναμένεται στα μέσα Σεπτέμβρη.

12.000 επιπλέον θάνατοι στη Νέα Υόρκη

Η νέα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, ανακοίνωσε χτες ότι 12.000 περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από COVID-19 από ό,τι είχε αναφερθεί κατά τη θητεία του προκατόχου της, Αντριου Κουόμο.

Η Πολιτεία αναφέρει τώρα συνολικά 55.400 θανάτους από την πανδημία, βάσει δεδομένων πιστοποιητικών θανάτων από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Και μετά την αναθεώρηση η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να έχει τον τρίτο μεγαλύτερο συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα, πίσω από την Καλιφόρνια και το Τέξας. Επίσης, η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στους κατά κεφαλήν θανάτους, πίσω από το Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Συνολικά στις ΗΠΑ οι θάνατοι προσεγγίζουν τις 649.000, ο βαρύτερος απολογισμός στον κόσμο.

Ο προηγούμενος απολογισμός περιελάμβανε μόνο επιβεβαιωμένους θανάτους και όχι όσους πέθαναν εκτός νοσοκομείου, σε γηροκομεία, σπίτια κ.λπ. Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης τον Γενάρη, είχαν καταγραφεί έως και 50% λιγότεροι θάνατοι σε γηροκομεία.

Η ανισομετρία εμποδίζει την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στην άνιση διανομή εμβολίων, που βρίσκονται στα «χέρια» φαρμακευτικών ομίλων και αποτελούν όπλο στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, αναφέρθηκε και ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), αναφέροντας ότι σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 23%.

«Η ανισότητα στα εμβόλια παραμένει η "αχίλλειος πτέρνα" της απάντησής μας» στην επιδημία, δήλωσε η διευθύντρια του PAHO. «Εταιρείες που μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού παράγουν όλα τα αποθέματα εμβολίων κατά της Covid-19 παγκοσμίως» και «καθορίζουν πώς θα διανεμηθούν αυτές οι δόσεις ανάλογα την τιμή και την χώρα προέλευσης και όχι την ανάγκη. Συνεπώς πολλά από τα σημερινά αποθέματα εμβολίων παραμένουν στα χέρια των πλούσιων κρατών ανά τον κόσμο».

Πρόκειται για τα ίδια ισχυρά καπιταλιστικά κράτη που εμφανίζονται στη συνέχεια ως «δωρητές» εμβολίων και τα διανέμουν με όρους «διπλωματίας των εμβολίων». «Δωρεές» σχεδόν 12 εκατ. εμβολίων από ΗΠΑ, Ισπανία, Νορβηγία, Γαλλία, Σουηδία δεν θα είναι αρκετές για την προστασία των εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που παραμένουν ευάλωτοι, σύμφωνα με τον PAHO.

Εξάλλου, «πολλές χώρες πλήττονται από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, καθώς περιμένουν ακόμη να παραλάβουν δόσεις που αγοράστηκαν πριν από μήνες».

Στο μεταξύ, η ισπανική φαρμακοβιομηχανία «Rovi» ανακοίνωσε ότι ερευνάται η πιθανή μόλυνση κάποιων δόσεων του εμβολίου της «Moderna», στην παραγωγή του οποίου συμμετέχει, και επισήμανε ότι η μόλυνση αυτή δείχνει να περιορίζεται σε ορισμένες παρτίδες για την Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ