Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ - Α. ΜΕΡΚΕΛ
Στο επίκεντρο κομβικά μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Η Ουκρανία ο επόμενος σταθμός της καγκελαρίου

Από τη συνάντηση στο Κρεμλίνο
Από τη συνάντηση στο Κρεμλίνο
Κομβικά μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας για τη Λευκορωσία, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η κατάσταση στη Λιβύη κ.ά. και η διασύνδεση των σχέσεων Ρωσίας - Γερμανίας με όλα τα παραπάνω, ήταν τα θέματα που βρέθηκαν την Παρασκευή στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Η Α. Μέρκελ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, την τελευταία της ως καγκελάριος, ενώ την Κυριακή μεταβαίνει στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία παραμένει ένας από τους βασικούς μας εταίρους τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια, μεταξύ άλλων και χάρη στις προσπάθειές σας ως καγκελαρίου τα τελευταία 16 χρόνια. Η Γερμανία είναι για εμάς ο δεύτερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος μετά την Κίνα. Παρά την αρκετά σοβαρή ύφεση το 2020, το διμερές εμπόριο έχει σχεδόν διπλασιαστεί το πρώτο εξάμηνο», είπε ο Πούτιν υποδεχόμενος την Μέρκελ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «επί του παρόντος η Ρωσία φιλοξενεί το Ετος Γερμανίας, με επίκεντρο την οικονομική ανάπτυξη», ενώ υπενθύμισε πως οι δύο ηγέτες «διατηρούμε μόνιμη τηλεφωνική επικοινωνία».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως, «παρά τις βαθιές διαφορές», Μόσχα και Βερολίνο βρίσκονται σε διάλογο «και πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε, να ταξινομήσουμε και να καθορίσουμε τις γερμανορωσικές σχέσεις». «Εχουμε πολλά να συζητήσουμε», πρόσθεσε πριν από την έναρξη των συνομιλιών τους, στις οποίες συμμετείχαν και στελέχη των δύο κυβερνήσεων. «Συναντηθήκαμε τελευταία φορά (...) στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο με δική σας πρωτοβουλία (...) χάρη στην οποία επιτεύχθηκαν πολλά», σημείωσε ο Πούτιν.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ενωση πριν από 80 χρόνια, τον Ιούνη του 1941, ενώ νωρίτερα είχε καταθέσει λουλούδια στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κοντά στο τείχος του Κρεμλίνου.

Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο Πούτιν σημείωσε ότι η κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν αποτελεί τη νέα πολιτική πραγματικότητα και εξέφρασε την ελπίδα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων διπλωματικών αποστολών. «Ολη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά από τη διεθνή κοινότητα με τον συντονιστικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ «για τον αφγανικό λαό» και για «σταθερότητα στη χώρα». Υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να μην επιτρέψουμε τώρα τη διείσδυση τρομοκρατών στα εδάφη γειτονικών κρατών, που θα εμφανίζονται ως πρόσφυγες».

Η Μέρκελ χαρακτήρισε «πολύ πιεστική» την κατάσταση στο Αφγανιστάν και «απογοητευτικό» το ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται στην εξουσία, αλλά επισήμανε ότι «αυτή είναι η κατάσταση τώρα». Πρόσθεσε πως προτεραιότητα αποτελεί να διασφαλιστεί ότι όσοι βοηθούσαν το ΝΑΤΟ θα καταφέρουν να φύγουν και πως αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν «να διασφαλίσουμε ότι θα μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια».

Σχετικά με την Ουκρανία οι δύο ηγέτες επανέλαβαν πως το σχήμα της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία) και οι συμφωνίες του Μινσκ αποτελούν τα μόνα εργαλεία για «ειρηνική διευθέτηση», ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος κατήγγειλε πως τον τελευταίο μήνα υπάρχουν καθημερινές παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ντονμπάς από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν επίσης την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με έμφαση στις επενδύσεις για ζητήματα «κλίματος».

Τέλος, υπήρξε διαφωνία για την υπόθεση του αντιπολιτευόμενου Αλ. Ναβάλνι, με την επίσκεψη της Μέρκελ να γίνεται την επέτειο της φερόμενης δηλητηρίασής του.

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Βρετανία με κοινή ανακοίνωσή τους δεσμεύονται για περαιτέρω κυρώσεις στα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, σημειώνοντας κατά τ' άλλα πως θέλουν «προβλέψιμες» και σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία, στη βάση της τήρησης των «διεθνών δεσμεύσεων».

«Δυσαρεστημένος» ο Ζελένσκι

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Μέρκελ στην Ουκρανία, δήλωσε πως δεν είναι ευχαριστημένος με τη συμβιβαστική συμφωνία ΗΠΑ - Γερμανίας σχετικά με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Γερμανία και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η Ουάσιγκτον συμφώνησε να αναστείλει τις κυρώσεις, ενώ το Βερολίνο συμφώνησε να επενδύσει στην ουκρανική Ενέργεια και να διευκολύνει την παράταση της συμφωνίας διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας (λήγει το 2024), για έως και δέκα χρόνια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αμερικανικών, γαλλικών, γερμανικών και ουκρανικών ΜΜΕ, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι το θέμα του αγωγού θα είναι «ψηλά» στην ατζέντα και της επικείμενης συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσιγκτον στις 31 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός, θα διαπραγματεύεται για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ