Associated Press |
Από τις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη |
Δυναμικός ήταν ο παλμός στην πανσπερμία εκδηλώσεων, διαδηλώσεων και ομιλιών έναντι της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης που συνεχίστηκαν και χτες στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, αλλά και στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, με τους πολέμιους της «παγκοσμιοποίησης» να υψώνουν σθεναρή τη φωνή τους ενάντια στη φτώχεια, την ανέχεια και την αδικία των πολιτικών του πολυεθνικού κεφαλαίου.
Τη σκυτάλη των διαδηλώσεων έναντι της «παγκοσμιοποίησης» πήρε χτες στο Πόρτε Αλέγρε πλήθος νεαρόκοσμου, που έσπευσε να διακηρύξει την αλληλεγγύη τους στην οικονομικο-πολιτική κρίση που συνταράζει την Αργεντινή. Το σύνθημα που κυριάρχησε στη διαδήλωση των νέων ήταν «Να αντηχήσει σ' όλη τη Λατινική Αμερική, η αλληλεγγύη όλων μας προς την Αργεντινή». Οι δρόμοι του Πόρτο Αλέγκρε δεν αντήχησαν μόνον απ' τα δυναμικά συνθήματα αλληλεγγύης προς το λαό της Αργεντινής. Πήραν χρώμα και «φωτιά» απ' τις εκατοντάδες κόκκινες σημαίες του Εργατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Εργαζομένων της Αργεντινής που δέσποζαν απ' άκρη σ' άκρη.
Στον κύκλο ομιλιών του Φόρουμ με τίτλο «Ενας Κόσμος Χωρίς Πόλεμο Είναι Εφικτός», ο γνωστός Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι ήταν ανάμεσα σ' αυτούς που επέκρινε σφόδρα την κλιμάκωση του πολέμου με πρόσχημα την «τρομοκρατία» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Εμφανιζόμενος ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, ο Τσόμσκι διαπίστωσε πως με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» η βάση για τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος έχει διευρυνθεί. Εκτίμησε πως «δεν υπάρχει πια πόλεμος ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, επειδή αν συνέβαινε αυτό, δε θα έμενε κανένας για να τον διηγηθεί». Και σημείωσε: «Οι άνθρωποι που διευθύνουν σήμερα τον καινούριο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας είναι εκείνοι που εμφύτευσαν τις μεθόδους του τρόμου στην κεντρική Αμερική»...
Τις ώρες που ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και μίας πλειάδας άλλων χωρών επαναλάμβαναν σχεδόν μονότονα ο ένας τον άλλο το «αντιτρομοκρατικό ευαγγέλιο», στους δρόμους της Νέας Υόρκης έκαναν όσο πιο αισθητή μπορούσαν την παρουσία τους χιλιάδες κόσμου: εργαζόμενοι, φοιτητές, ακτιβιστές κατά των καπιταλιστικών μονοπωλίων, αλλά και μέλη οργανώσεων που καταγγέλλουν την πολιτική των πολυεθνικών του φαρμάκου στις αναπτυσσόμενες χώρες που μαστίζονται απ' το Εϊτζ. Ολοι έδωσαν και χτες το δικό τους αγωνιστικό «παρών», παρά τις χιλιάδες αστυνομικών και πρακτόρων του FBI που παραφυλούσαν σε κάθε κεντρική αρτηρία της Ν. Υόρκης...
Οι διαδηλώσεις, οι εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική του μονοπωλιακού κεφαλαίου, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, το περιβάλλον και τον αναπτυσσόμενο κόσμο αναμένεται να κορυφωθούν απόψε.