Η επόμενη μέρα στα χωριά της περιοχής που ακόμα «καπνίζουν»
Από τις περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στα πυρόπληκτα χωριά |
Αγανάκτηση, γιατί παρά το γεγονός ότι είναι γνωστές στις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες οι ανάγκες σε έργα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και ενώ έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν μεγάλες παρόμοιες καταστροφές, με μεγαλύτερη αυτή του 2007, δεν πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και τα έργα, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης.
Αγωνία, για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, με τις πρώτες βροχές, αλλά και πώς θα επιβιώσουν όσοι είδαν το βιος τους να καταστρέφεται.
Πρόκειται για μερικά από τα συναισθήματα που κυριεύουν τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, όπως καταγράφηκαν στο οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη», με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
Πάνω στα αποκαΐδια, σε ένα τοπίο που δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη φυσική ομορφιά, σε μια μεγάλη έκταση, από τους οικισμούς του Πύργου Λαμπέτι και Κολύρι, έως τα χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Λάλα και Νεμούτα, οι κάτοικοι προσπαθούν να συμμαζέψουν ό,τι μπορούν, να ξεκουραστούν όσο γίνεται από τη μάχη που έδωσαν με τις φλόγες για σχεδόν μία βδομάδα και, κυρίως, να προετοιμαστούν για το επόμενο, πολύ δύσκολο, διάστημα.
Στο Κολύρι, κάτοικοι μίλησαν για τα ανύπαρκτα έργα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Σημειώθηκε ότι μπορεί να υπήρξαν πυροσβεστικά μέσα την ώρα της φωτιάς, όμως η δουλειά τους ήταν πολύ πιο δύσκολη, από τη στιγμή που δεν είχαν προηγηθεί καθαρισμοί στα δάση, δεν είχαν διανοιχθεί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες.
Στη Βαρβάσαινα, κάτοικοι και ιδιώτες με υδροφόρες παρέμεναν σε επιφυλακή για τυχόν νέες αναζωπυρώσεις για πάνω από μία βδομάδα, ενώ τα καμένα ελαιόδεντρα - μαζί με το Λαμπέτι και το Κολύρι - εκτιμήθηκαν σε πάνω από 2.000.
Στο Λαντζόι, απ' όπου αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά, επισημάνθηκε ότι η φωτιά άλλαξε φορά λόγω των ανέμων και έτσι το χωριό γλίτωσε τα χειρότερα. Τονίστηκε πως ήταν γνωστές οι ανάγκες για έργα προστασίας των δασών, όμως μέχρι και σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσων αντιπλημμυρικών έργων λόγω και του ανάγλυφου του εδάφους, «διαφορετικά κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα με τις πρώτες βροχές».
Στο Χελιδόνι, αγρότης εξέφρασε την αγωνία του για το αύριο, αφού κάηκαν 800 ελαιόδεντρα, περιουσία με την οποία ζούσε την οικογένειά του. «Για να επανέλθουν τα δέντρα και να είναι αποδοτικά, χρειάζονται σχεδόν 10 χρόνια», είπε και αναρωτήθηκε: «Πώς θα επιβιώσουμε εμείς τώρα;».
«Δεν έχω τι να ταΐσω τα ζώα μου», μας είπε κτηνοτρόφος από τον Λάλα, σημειώνοντας: «Μου κάηκαν τα λιοστάσια, οι αποθήκες και οι ζωοτροφές. Εχω 130 αιγοπρόβατα που δεν ξέρω πώς θα τραφούν και είναι και άλλοι συνάδελφοί μου σε παρόμοια κατάσταση».
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί όχι μόνο στον Λάλα και στη Νεμούτα αλλά και σε άλλα χωριά, με τους κτηνοτρόφους να ζητάνε επειγόντως βοήθεια, ενώ συγκινητική ήταν η άμεση ανταπόκριση συναδέλφων τους από το Πανόπουλο που συγκέντρωσαν αυτές τις δύσκολες ώρες ζωοτροφές, μοιράζοντάς τες στους πληγέντες, με πρωτοβουλία και της Τοπικής Κοινότητας του χωριού τους.
«Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών είναι ακόμη πιο δύσκολη και έχει να κάνει κυρίως με την επιβίωσή μας και πώς αυτή θα επιτευχθεί, ειδικά όσων είχαν ζημιές στις περιουσίες τους», ανέφερε με αγωνία ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεμούτας, Δημήτρης Κανελλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λάλα, Νίκος Νικολόπουλος, ζήτησε τη συνδρομή του ΚΚΕ, να ασκήσει πίεση ώστε άμεσα να γίνουν οι καταγραφές των καταστροφών, να δοθούν αποζημιώσεις και να προχωρήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.
Από την πρώτη μέρα εκδήλωσης των πυρκαγιών, αλλά και στη συνέχεια, στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται το ΚΚΕ, με συνεχή παρουσία της ΚΟ Ηλείας. Οι κομμουνιστές ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης αλλά και της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες.
Μπαίνουν μπροστά, καλούν τους κατοίκους, μέσω των μαζικών τους φορέων, να οργανώσουν ομάδες πυροπροστασίας - πυρασφάλειας, να οργανωθούν ο αγώνας και η διεκδίκηση για πλήρη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποζημίωση των λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν, εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά και πραγματοποίησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και άλλων απαιτούμενων παρεμβάσεων.
Μαζικές εξορμήσεις - περιοδείες με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές οργανώνουν όλες αυτές τις μέρες οι Κομματικές Οργανώσεις στη Δυτική Ελλάδα, από τα Καλάβρυτα της Αχαΐας έως την Αμφιλοχία της Αιτωλοακαρνανίας και από την Ανατολική Αιγιάλεια έως τα χωριά της Ηλείας που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα, καθώς και στα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Περιοδείες γίνονται επίσης σε χώρους δουλειάς αλλά και στις έδρες Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων.
Στη δικαιολογημένη αγανάκτηση που συναντούν όπου κι αν πάνε, στις απαντήσεις που πολλοί έδιναν ότι «δίκιο έχετε, μόνο το ΚΚΕ τα λέει αυτά», τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ καλούν τον λαό να μην ξεχάσει τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να οργανώσει την πάλη και τη διεκδίκηση, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας.