Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 8 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Με μοναδικό «χορηγό» την κρατική μέριμνα

Με χαρακτηριστικό τρόπο ο Κουβανός πυγμάχος Λα Κρουζ έδωσε τη δική του απάντηση στον λιποτάκτη Ρέγιες και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά της χώρας του

Associated Press

Με χαρακτηριστικό τρόπο ο Κουβανός πυγμάχος Λα Κρουζ έδωσε τη δική του απάντηση στον λιποτάκτη Ρέγιες και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά της χώρας του
Ο συγκλονιστικός πανηγυρισμός του Κουβανού πυγμάχου Χούλιο Σέζαρ Λα Κρουζ μετά τη νίκη του επί του λιποτάκτη πρώην συμπατριώτη του και νυν πολιτογραφημένου Ισπανού Εμανουέλ Ρέγιες Πλα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτέλεσε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα. Εχοντας επικρατήσει με 4-1 στα σημεία, ο Λα Κρουζ φώναξε «"Πατρίδα και ζωή" όχι! (το σύνθημα των αντεπαναστατών) Πατρίδα ή θάνατος φυσικά! Θα νικήσουμε». Εδωσε έτσι τη δική του απάντηση κατά του υπό εξέλιξη αυτήν την περίοδο ενορχηστρωμένου σχεδίου επέμβασης από ΗΠΑ, αντικουβανική μαφία και άλλες δυνάμεις με στόχο την ανατροπή της κουβανικής κυβέρνησης. Αλλά και κατά του αντιπάλου του και της προκλητικής στάσης που ακολούθησε όλη την προηγούμενη περίοδο ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, από τη στιγμή που πολιτογραφήθηκε Ισπανός.

Τον Λα Κρουζ - ο οποίος απέδειξε ότι οι αγώνες κρίνονται στο γήπεδο, καθώς ήταν κυρίαρχος στο παιχνίδι - και τους άλλους αθλητές της Κούβας συνεχάρη ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ο οποίος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους. Ειδικά για τον Λα Κρουζ, ο Κουβανός ηγέτης έγραψε στο Twitter: «Στην άλλη άκρη του κόσμου, ανάμεσα σε τόσες γλώσσες και προκλήσεις, πόσο κουβανική ακούγεται η κραυγή "Πατρίδα ή θάνατος! Φυσικά θα νικήσουμε!"»...

Αξιόλογη παρουσία και στο Τόκιο


Associated Press

Σε μία ακόμη διεθνή διοργάνωση, τους Αγώνες του Τόκιο, οι αθλητές της Κούβας κατάφεραν να έχουν μια αξιόλογη παρουσία, υπερνικώντας τα προβλήματα που δημιουργεί χρόνια τώρα το εμπάργκο των ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία. Μέχρι τα μέσα της βδομάδας που πέρασε και λίγο πριν το φινάλε των Αγώνων, η κουβανική αποστολή είχε κατακτήσει συνολικά 12 μετάλλια: 5 χρυσά, 3 αργυρά και 4 χάλκινα. Βρισκόταν έτσι στη 12η θέση του σχετικού πίνακα, αφήνοντας πίσω μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την προηγούμενη διοργανώτρια Βραζιλία.

Η συγκομιδή αναμενόταν να μεγαλώσει κι άλλο μέχρι το τέλος των Αγώνων την Κυριακή, καθώς μια σειρά Κουβανών αθλητών διεκδικούσαν μετάλλια στα αγωνίσματά τους, ενώ πολλοί άλλοι, που δεν ανέβηκαν στο βάθρο, επίσης σημείωσαν αξιόλογες επιδόσεις. Οι επιτυχίες αυτές ήρθαν ως το αποτέλεσμα ενός οργανωμένου κρατικού πλαισίου που υπάρχει στη χώρα, και στον τομέα του αθλητισμού, παρά τις αντιξοότητες.

Δικαίωμα για όλους με οργανωμένο πλαίσιο

«Iσως ορισμένοι θεωρούν τον αθλητισμό της Κούβας ρομαντικό. Αν είναι έτσι, λοιπόν, προτιμώ να πεθάνω ρομαντικός», είχε πει κάποτε για το σύστημα αθλητισμού υπό κρατική μέριμνα στη χώρα του ένας από τους σπουδαιότερους Κουβανούς αθλητές, ο χρυσός Ολυμπιονίκης στις μεσαίες αποστάσεις (400 μ., 800 μ.) και μετέπειτα υφυπουργός Αθλητισμού της χώρας, Αλμπέρτο Χουαντορένα. Το σύστημα αυτό, έχοντας στο επίκεντρο τον λαό και τις ανάγκες του, παρέχει υπό την επίβλεψη του κράτους σε όλους και δωρεάν το δικαίωμα συμμετοχής στην άθληση και στη φυσική αγωγή, στους δε αθλητές τις ίδιες προϋποθέσεις ανάδειξης και διάκρισης.

Με τις βάσεις να μπαίνουν από το σχολείο, τη δουλειά να συνεχίζεται απρόσκοπτα στα αθλητικά σωματεία και μετέπειτα στην αξιοποίηση των ταλέντων και στην υψηλού επιπέδου, επιστημονική δουλειά στις Εθνικές ομάδες. Παράλληλα, ο αθλητής είναι χρήσιμος και για την επόμενη μέρα της σταδιοδρομίας του, όχι μόνο όταν βρίσκεται στο προσκήνιο. Πλήθος Κουβανών πρωταθλητών και άλλων αθλητών αξιοποιούνται σε σημαντικές θέσεις στον τομέα του αθλητισμού (Ομοσπονδίες αθλημάτων, προπονητές Εθνικών ομάδων κ.λπ.).

Ο ίδιος ο Χουαντορένα, ως προσκεκλημένος του ΚΚΕ σε εκδήλωση στα ΤΕΦΑΑ πριν από μερικά χρόνια, περιέγραψε αυτό που στις καπιταλιστικές χώρες μοιάζει - και είναι - εξωπραγματικό: «Στην Κούβα ο αθλητισμός δεν στηρίζεται πάνω σε οικονομικές βάσεις. Τα χρηματικά έπαθλα που πήραμε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του μαζικού αθλητισμού. Μεγάλοι αθλητές, όπως ο Σοτομαγιόρ και ο Πεδρόσο, έχουν συμφωνίες με εταιρείες, όμως τα έσοδα επίσης πάνε για το γενικό συμφέρον. Ακόμα, όσον αφορά τον Χιλμπέρτο Χερέρα (σ.σ. πρώην προπονητή της Εθνικής βόλεϊ ανδρών), που δούλεψε με επιτυχία στην Ελλάδα, ένα μέρος του μισθού του πήγαινε στην πατρίδα. Καμία τσέπη δεν επωφελείται. Οπως καταλαβαίνετε, είμαστε ένα "εμπόρευμα" τόσο γνήσια κουβανέζικο, που δεν έχει τιμή...».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ