Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 8 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Πύρινα μέτωπα παντού!

Μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία

Eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία
Στην Ηλεία, μάχη με τις φλόγες δόθηκε όλο το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να πετούν δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου μαινόταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4/8 σε δασική έκταση, στην Ηράκλεια. Κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονταν στην περιοχή όλες αυτές τις μέρες.

Το κυριότερο μέτωπο της φωτιάς στο νομό βρισκόταν στην περιοχή του Λάλα. Κινούνταν από την περιοχή του Λάλα - όπου κατέκαψε δασική έκταση και χωράφια - προς τη γειτονική περιοχή της Νεμούτας και με πορεία προς το νομό Αρκαδίας. Εστίες εξακολουθούσαν να υπάρχουν γύρω από τον οικισμό, με τους ανέμους να δυναμώνουν, γεγονός που προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους για την εξέλιξη, αλλά και την πορεία της φωτιάς. Στην περιοχή έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μέρες.

Εστίες φωτιάς υπήρχαν ακόμα στην περιοχή Μιράκα, αλλά οι φλόγες δεν είχαν κατεύθυνση προς τη γειτονική Αρχαία Ολυμπία, ενώ υπήρχαν και άλλες εστίες στις περιοχές Χελιδόνι και Κρυονέρι, από όπου πέρασε η φωτιά καίγοντας ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της. Αναζωπυρώσεις σημειώνονταν στα χωριά Μουριά και Κάμενα. Ωστόσο, το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αρχαία Ολυμπία εκδηλώθηκε νέο μέτωπο.

Από την εκκένωση στο Γύθειο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής
Από την εκκένωση στο Γύθειο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής
Στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Πύργου προχώρησαν οι αρχές, λόγω της δεύτερης φωτιάς που βρισκόταν σε εξέλιξη στην περιοχή Κολίρι. Ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Λαμπετίου, Αμπελώνα, Αγίου Γεωργίου και Κολιρίου, ενώ στην περιοχή εξακολουθούσαν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές. Δύο πυροσβέστες είχαν διακομιστεί στο Νοσοκομείο Πύργου μετά την ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαιναν. Το όχημα των πυροσβεστών ανατράπηκε στην περιοχή Κολίρι του Πύργου, λόγω έλλειψης ορατότητας από τον καπνό της φωτιάς.

Στη Μάνη

Εκτός ελέγχου για τέταρτη μέρα την Παρασκευή έκαιγε η φωτιά στη Λακωνία, στην Ανατολική Μάνη. Η φωτιά, που ξεκίνησε από την περιοχή της Παναγίας Γιάτρισσας, πέρασε μέσα από το Σιδηρόκαστρο και το μεσημέρι της Παρασκευής βρισκόταν στα χωριά πάνω από το Μαυροβούνι (ένα χιλιόμετρο έξω από το Γύθειο για το οποίο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης) με τον άνεμο να τη σπρώχνει προς το Γύθειο όπου έβρεχε στάχτη. Κρίσιμη ήταν η κατάσταση στις περιοχές Καστάνια και Καρυούπολη. Στη διάρκεια της νύχτας, η πυρκαγιά πέρασε από την περιοχή του Σιδηρόκαστρου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και στη συνέχεια κατέβηκε προς την περιοχή της Μυρσίνης. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ένα μέτωπο ήταν πάνω από την περιοχή του Καρέα, κοντά στη Γέρμα.

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική για τις γύρω περιοχές, ενώ ο δήμος και ιδιώτες με τρακτέρ προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο προς Μαυροβούνι. Την ίδια ώρα, συνεχείς ήταν οι διακοπές ρεύματος στην περιοχή, με κολόνες και υποσταθμούς να έχουν καταστραφεί. Και εδώ αντί για την ενίσχυση με δυνάμεις που ζητούσαν κάτοικοι και πυροσβέστες, η κυβέρνηση εφάρμοζε το υποτιθέμενο σχέδιο των προληπτικών εκκενώσεων, όπως έκανε σε Βαθύ και Μαυροβούνι, τις οποίες ανακάλεσε μετά από λίγες ώρες.

Στη Μεσσηνία

Δραματικές ήταν το πρωί της Παρασκευής οι στιγμές στη Μεσσηνία που ήταν αντιμέτωπη με διπλό μέτωπο φωτιάς. Το ένα μέτωπο ήταν στο Μουζάκι Τριφυλίας και το άλλο στην Ανθεια. Στο μεταξύ, συνέχιζαν να καίνε τα μέτωπα στην Ανω Μεσσηνία. Είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Βάστα, Ισαρης, Χράνοι, Διαβολίτσι, Ανω και Κάτω Μέλπεια.

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και συγκεκριμένα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 198,6 και 210,6, διακόπηκε λόγω δυσμενών συνθηκών ορατότητας εξαιτίας της φωτιάς. Στην περιοχή Χράνοι επρόκειτο για πύρινο μέτωπο που επεκτάθηκε από την πυρκαγιά στη Μέλπεια Μεσσηνίας ενώ επιχειρούσαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σε Φωκίδα - Φθιώτιδα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εξάλλου, είχε πάρει η πυρκαγιά στον δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα. Ξεκίνησε από το χωριό Ελαία, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στο χωριό Αγιος Σπυρίδωνας. Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Στον Αγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό. Αργότερα, συγκροτήθηκε σε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχωρούσε προς Ερατεινή και Πάνορμο.

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε την Παρασκευή στον οικισμό Θεολόγο στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 13.00 και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις απειλώντας παραθεριστικές κατοικίες που είναι μέσα σε πευκόφυτη περιοχή. Η πυρκαγιά είχε κυκλώσει τα σπίτια μέσα σε πευκόφυτη περιοχή, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης από τον δήμο. Η φωτιά πέρασε στον Πευκώνα.

Στη Β. Ελλάδα

Μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, το μεσημέρι της Παρασκευής άρχισαν να οριοθετούνται και να «ελέγχονται» τα τρία πύρινα μέτωπα στη Δυτική Μακεδονία. Στη μάχη για την κατάσβεση έχουν ριχτεί πυροσβέστες, υπάλληλοι των δήμων, εθελοντές, κάτοικοι της περιοχής και ο στρατός.

Στα Γρεβενά το απόγευμα της Πέμπτης χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση των οικισμών Νησί, Κέντρο, Αγαλλαίοι, Δίπορο, Νεοχώρι και Σαρακίνα. Παρέμεναν ενεργές πολλές μικροεστίες σε όλο το μέτωπο, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερα από 20 χιλιόμετρα.

Βελτιωμένη ήταν η κατάσταση και στα άλλα δύο μέτωπα: Αυτό στον δήμο Βοΐου μεταξύ Διλόφου - Πενταλόφου, το οποίο καίει σε δύσβατη δασική περιοχή, και εκείνο στην περιοχή του Πολύμυλου (Ζωοδόχο Πηγή), το οποίο καίει χαμηλή βλάστηση και το απόγευμα της Παρασκευής οριοθετήθηκε με ζώνες.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ