Σάββατο 10 Ιούλη 2021 - Κυριακή 11 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
«Γωνιές» προπαγάνδας και «ήπιας διπλωματίας»

Ο Τζ. Πάιατ, σε «Αμερικανική Γωνιά» στη Σπάρτη
Ο Τζ. Πάιατ, σε «Αμερικανική Γωνιά» στη Σπάρτη
Ερευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το αμερικανικό κέντρο ερευνών κοινής γνώμης «Pew» σε 10 χώρες (Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Βρετανία, Καναδά), όπως και στη Σουηδία (συνεργάζεται, αλλά δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ), καταγράφει ένα ποσοστό της τάξης του 57% για την Ελλάδα που έχει αρνητική γνώμη για το ΝΑΤΟ, έναντι μόλις 38% που έχει θετική.

Το ποσοστό αυτό των αρνητικών απόψεων είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Μάλιστα, οι «κάθετα αρνητικές απόψεις» αυξήθηκαν σε 21% από 16% το 2019 (το 2020 δεν έγινε η έρευνα στην Ελλάδα) και οι «κάπως αρνητικές απόψεις» από 35% σε 36%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος θετικής άποψης βρίσκεται στο 61%, με πρώτη την Ιταλία (72%) και με οριακή αύξηση της τάξης του 1% - 4% από το 2009. Οι θετικές απόψεις για το ΝΑΤΟ έχουν μειωθεί σε πορεία χρόνων σημαντικά σε Γερμανία και Γαλλία, από 73% και 71% το 2009 αντίστοιχα, σε 59% και 51% φέτος.

Χωρίς η αρνητική γνώμη για το ΝΑΤΟ να ξεκινάει για όλους από την ίδια αφετηρία και να εδράζεται στους ίδιους λόγους, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι, παρά τις τεράστιες προσπάθειες ξεπλύματος της δολοφονικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και της συμμετοχής της χώρας σ' αυτήν, απ' όλα τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις, παρά το χρήμα και τα μέσα που διατίθενται αφειδώς γι' αυτόν το σκοπό, ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού δεν δείχνει να «πείθεται»...

Αυτός είναι προφανώς ο λόγος για τον οποίο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια εντείνεται η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού και ειδικά της νεολαίας σε ό,τι αφορά την άποψή τους για το ΝΑΤΟ, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που αποτελεί προπύργιο για τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, με την αστική τάξη να μπλέκεται όλο και πιο βαθιά σ' αυτόν τον επικίνδυνο σχεδιασμό.

Πέρα από όλα όσα περιγράφονται στο διπλανό άρθρο (επενδύσεις αμερικανικών συμφερόντων σε στρατηγικές υποδομές της Ελλάδας κ.ά.), ένα από τα εργαλεία της «ήπιας διπλωματίας» με τα οποία επιχειρείται ο εξωραϊσμός της λυκοσυμμαχίας στην Ελλάδα είναι οι «Αμερικανικές Γωνιές», ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, «με περισσότερες από 650 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι «Αμερικανικές Γωνιές» αποτελούν «ισχυρά στρατηγικά εργαλεία δημόσιας διπλωματίας που υποστηρίζουν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, παρέχοντας τεχνολογικά σύγχρονους και φιλόξενους χώρους για άμεση συμμετοχή του ξένου κοινού», αναφέρει η πρεσβεία και συνεχίζει:

«Η άμεση συμμετοχή του κοινού στον πυρήνα των "Αμερικανικών Γωνιών" παρέχει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σημαντικές ευκαιρίες για την προώθηση των στόχων πολιτικής και την άσκηση ισχυρού, θετικού αντίκτυπου στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζονται και γίνονται κατανοητές σε όλο τον κόσμο».

Μάλιστα, η εκπαίδευση που λαμβάνει το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές τις δομές, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του προγράμματος για το 2019, «παρέχει στέρεες βάσεις για την κατανόηση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των ολοκληρωμένων στρατηγικών της χώρας».

Στη χώρα μας, μόλις πριν από έναν μήνα, στις 3 Ιούνη, ο Αμερικανός πρέσβης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ΧΑΝΘ και τη ΜΚΟ «Eduact» στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία του «Thessaloniki TechLab», της έκτης «Αμερικανικής Γωνιάς» στην Ελλάδα, επεκτείνοντας έτσι το δίκτυο που λειτουργεί στη χώρα μας από το 2003.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ