Η επιτάχυνση της στρατιωτικής ενίσχυσης και η διεθνής αξιοποίηση των «αναπτυξιακών επιτευγμάτων» στο επίκεντρο ομιλίας του Σι Τζινπίνγκ
Copyright 2021 The Associated |
Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στο Πεκίνο |
Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι η Κίνα δεν θα δεχτεί «το φαρισαϊκό κήρυγμα όσων πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να μας κάνουν μαθήματα» και ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ σε ξένες δυνάμεις «να την εκφοβίσουν ή να την υποτάξουν (...) Οποιος προσπαθήσει να το πράξει, θα σπάσει το κεφάλι του στο μεγάλο, ατσάλινο τείχος που δημιούργησαν 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι».
Απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που αναλαμβάνουν δράση για την «αντιμετώπιση» της Κίνας, ο Σι αναφέρθηκε στον στόχο «να χρησιμοποιήσουμε τα νέα αναπτυξιακά επιτεύγματα της Κίνας για να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες στον κόσμο» και μίλησε για την αφοσίωση του Πεκίνου «σε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική για την ειρήνη», σε «ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων», την ίδια ώρα που όπως υπογράμμισε «πρέπει να επιταχύνουμε τον εκσυγχρονισμό της εθνικής μας άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεών μας».
Αποτυπώνοντας δε τη μεγάλη όξυνση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι «θα εναντιωθούμε στην ηγεμονία και στα παιχνίδια ισχύος» και κάλεσε στην «ισχυρότερη επαγρύπνηση» για «πιθανό κίνδυνο ακόμα και σε καιρούς ηρεμίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, «φωτογραφίζοντας» τις μεγάλες ανακατατάξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα μίλησε για υιοθέτηση «μιας ολιστικής προσέγγισης για την εθνική ασφάλεια, που θα ισορροπεί μεταξύ των επιταγών της ανάπτυξης και της ασφάλειας, θα εφαρμόζει στρατηγική εθνικής αναγέννησης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με αλλαγές που σημειώνονται μόνο μια φορά τον αιώνα».
Ο Κινέζος Πρόεδρος στάθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις γύρω από το Χονγκ Κονγκ (όπου δυναμώνει η διελκυστίνδα με τη Δύση για τον έλεγχο σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα) αλλά και την Ταϊβάν (με την οποία ενισχύουν παραπέρα τους δεσμούς τους οι ΗΠΑ), εκφράζοντας και στρατιωτική ετοιμότητα και καλώντας «όλους τους γιους και τις κόρες της Κίνας (...) να εργαστούν από κοινού και να προχωρήσουν με αλληλεγγύη, καταστέλλοντας με αποφασιστικότητα οποιαδήποτε συνωμοσία για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"».
Μήνυμα για τα 100χρονα του ΚΚΚ έσπευσε να στείλει στον Κινέζο Πρόεδρο ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν. Με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών της Δύσης και τις διεργασίες που αυτοί εντείνουν και γύρω από τη συνεργασία Μόσχας - Πεκίνου, ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ότι η Κίνα «διαδραματίζει σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση ζητημάτων που "τρέχουν" στη διεθνή αρένα, και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών και προκλήσεων της εποχής μας», δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί» μεταξύ των δύο πλευρών.
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ερωτηθείς αν η ισχυροποίηση της Κίνας προκαλεί ανησυχία στη Ρωσία, απάντησε: «Η Αμερική είναι που ανησυχεί για την ανάπτυξη της Κίνας», επειδή «επιζητεί την παγκόσμια ηγεμονία», ενώ «αντίθετα η Ρωσία εντοπίζει πρόσθετες ευκαιρίες για τις σχέσεις της με την Κίνα (...) Εμείς θα θέλαμε ο γείτονάς μας - ένας τόσο σπουδαίος γείτονας - να είναι αληθινά σταθερός, ευήμερος, γοργά αναπτυσσόμενος και φιλικός».
Σημειωτέον, ο Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας Ιλον Μασκ ήταν ένας ακόμα από όσους έσπευσαν να επισημάνουν την «οικονομική ευημερία που η Κίνα έχει επιτύχει», χαρακτηρίζοντάς την «αληθινά εκπληκτική, ειδικά στις υποδομές» και καλώντας «τους ανθρώπους να την επισκεφτούν ώστε να δουν από μόνοι τους»...
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει στοχευμένα κινήσεις για την ενίσχυση συμμαχιών σε Ασία - Ειρηνικό, όπως έδειξε και η συμμετοχή του ανώτατου αξιωματούχου του Τμήματος Υποθέσεων Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κιν Μόι, σε σχετική συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων της ASEAN (Ενωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας).
Ο Μόι «έδωσε έμφαση στη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν - Χάρις για την κεντρικότητα της ASEAN και τον ουσιώδη της ρόλο για την αρχιτεκτονική του Ινδο-Ειρηνικού».
Παρατήρησε ακόμα την ανυπομονησία της αμερικανικής κυβέρνησης για «βιώσιμη δέσμευση με τους εταίρους και συμμάχους μας στην ASEAN και όλη την περιοχή». Στους δε άξονες της συνεργασίας ΗΠΑ - ASEAN περιέλαβε τη χορήγηση 500 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19, ενώ επανέλαβε τις καταγγελίες για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα στη Σιντζιάνγκ» και «υπονόμευση της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ».