Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ
Σκληρά αντεργατικά μέτρα για την ενίσχυση των τραπεζών

«Αντί η "ψηφιακή μετάβαση" να εξασφαλίζει λιγότερες ώρες σταθερής δουλειάς για τους τραπεζοϋπάλληλους, αφού πια υπάρχουν η τεχνολογία και η επιστήμη, αντί να μειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, να αναδιανέμεται το προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες ή άλλες κοντινές περιφέρειες για την επαρχία, κάνουν το αντίθετο!»: Τα παραπάνω επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ (συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), αναδεικνύοντας τις εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών, με την ψηφιοποίηση.

Ιδιαίτερα σήμερα, επισημαίνει, «με τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν τεθεί πολύ συγκεκριμένες και ασφυκτικές προϋποθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να είναι "κατάλληλο" να ενισχυθεί με ζεστό κρατικό χρήμα. Μια από αυτές είναι η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών».

Αυτό συνεπάγεται μια σειρά από σκληρά μέτρα και συγκεκριμένα το κλείσιμο καταστήματος τραπεζών, που έχει εξελιχθεί σε μπαράζ την τελευταία 5ετία, ενώ μόλις «την τελευταία μόλις βδομάδα ανακοινώθηκαν ακόμη 25 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας που θα βάλουν λουκέτο και άλλα 64 της Πειραιώς». Μια από τις επιπτώσεις του κλεισίματος καταστημάτων είναι ότι πλέον ολόκληρες περιοχές «μένουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα, τοπικές κοινωνίες που αναγκάζονται να ταξιδέψουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με τις τράπεζες, εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι που αναγκάζονται να αλλάξουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, να ξενιτευτούν, να χάσουν μια σειρά από δικαιώματα, εισόδημα κ.ά.»

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η πανδημία αξιοποιήθηκε» για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και την επιβολή της τηλεργασίας. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να μειώσουν οι τράπεζες το λειτουργικό τους κόστος και «στον βωμό αυτής της μείωσης κόστους έγιναν απολύσεις, εθελούσιες και ευθέως πια, κλείσιμο καταστημάτων, αποσχίσεις».

Και συνεχίζει: «Ξεφορτώνονται το προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα και ό,τι ανάγκη προκύπτει το καλύπτουν με ελαστικά εργαζόμενους. Φτάσαμε στο σημείο να μετράμε στις τράπεζες 11 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει γίνει εδώ και χρόνια ανέκδοτο.

Η τελευταία εξέλιξη στην Attica Bank, με την απόλυση ενός συναδέλφου και την αναστολή εργασίας ακόμη ενός από το κατάστημα Πύργου, επειδή έκλεισε και οι συνάδελφοι δεν θέλησαν να πάρουν την εθελούσια, δείχνει την αντιδραστική τους κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που κλείνουν τα δεκάδες καταστήματα σε Εθνική και Πειραιώς, "τρέχουν" παράλληλα προγράμματα εθελούσιας, ακριβώς για να ενταθεί η εργοδοτική τρομοκρατία και πίεση των εργαζομένων να δεχτούν "εθελοντικά" την απόλυσή τους!»

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καταγγέλλει τη στήριξη αυτών των σχεδιασμών από τις ηγεσίες των επιχειρησιακών σωματείων των τραπεζών και της ΟΤΟΕ και καλεί τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν «στη λογική της κοινής "εθνικής" ευθύνης για τη στήριξη των τραπεζών, που περνά πάντα μέσα από τη δική μας χασούρα. (...) Να μη δεχτούν οι τραπεζοϋπάλληλοι τα νέα προγράμματα εθελούσιας. Υπερασπιζόμαστε τα κατεκτημένα δικαιώματά μας, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. (...), να πιέσουμε τα σωματεία του κλάδου σε δράση για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ